Tον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια που τόσο έχει ανάγκη η Δυτική Μακεδονία επισημαίνουν με σχετική ερώτησή τους Kασαπίδης, Αντωνίου & Αντωνιάδης

11 Δεκεμβρίου 2018
16:28

 

Τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια που τόσο έχει ανάγκη η Δυτική Μακεδονία επισημαίνουν με σχετική ερώτησή τους οι βουλευτές Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, Καστοριάς κ. Μ. Αντωνίου και Φλώρινας κ. Ι. Αντωνιάδης.

Κονδύλια απαραίτητα για τις επιχειρήσεις λιμνάζουν περισσότερο από τέσσερα χρόνια, απειλώντας, πλέον, ακόμη και τη βιωσιμότητα αυτών. Γραφειοκρατία και τεχνικές δυσκολίες στο Πληροφοριακό Σύστημα αποτελούν εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σχεδίων, κρατώντας ομήρους τους επενδυτές, την ώρα που η εθνική και ιδιαίτερα η τοπική οικονομία επιζητούν εναγωνίως επενδύσεις.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Οικονομίας και Ανάπτυξης

κ. Ιωάννη Δραγασάκη

ΘΕΜΑ: Σημαντικά επενδυτικά σχέδια στη Δυτική Μακεδονία «στον αέρα» εξαιτίας της γραφειοκρατίας και τεχνικών δυσκολιών

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις με αξιόλογα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον Ν. 3908/2011. Πληθώρα αυτών έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους, λαμβάνοντας μάλιστα και τελική έκθεση περιφερειακών οργάνων ελέγχου που πιστοποιεί το κόστος της επένδυσης. Πολλά από αυτά αφορούν επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί στον καίριο κλάδο για τη Δυτική Μακεδονία της γούνας και των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, καθώς και στον κλάδο της μεταποίησης [(μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού -βιοαέριο, υδραυλική ενέργεια (ΜΥΗΣ), ανεμογεννήτρια-), μονάδες επεξεργασίας γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων, μονάδες εμφιάλωσης και τυποποίησης νερού, εκθεσιακό κέντρο, ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες επεξεργασίας γουνοδερμάτων, μονάδες ξηραντηρίων και στεγνωτηρίων γουνοδερμάτων, μονάδες μεταλλικών κατασκευών, μονάδες συσκευασίας οπωροκηπευτικών προϊόντων, εκσυγχρονισμός χοιροτροφικής μονάδας, μονάδες εκτροφείων σαλιγκαριών, μονάδες παραγωγής (-βιολογικών προϊόντων, αλεύρων, τυποποίησης κρέατος, κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, οίνου, τυροκομικών προϊόντων-)].

Όμως παρά και την υποβολή από μέρους τους, από το 2014, αίτησης ελέγχου του σχεδίου τους, ακόμη δεν έχουν εισπράξει ίχνος επιδότησης. Επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αλλαγές του νέου αναπτυξιακού νόμου (άρθρο 77, Ν.4399/2016) που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητά τους, καθώς διαιρούν την πληρωμή σε επτά (7) δόσεις.

Αιτία αυτής της καθυστέρησης μεταξύ άλλων είναι οι τεχνικές δυσκολίες στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που καθιστούν αδύνατη είτε την υποβολή γνωστοποίησης ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, είτε την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας. Όμηροι αυτής της δυσλειτουργίας οι επενδυτές, των οποίων η βιωσιμότητα της επιχείρησης κινδυνεύει, εξαιτίας της έλλειψης της θεωρητικά εξασφαλισμένης ρευστότητας.

Επειδή την ώρα που η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας χρειάζεται επενδύσεις είναι ανεπίτρεπτο αυτές να ναρκοθετούνται από το ίδιο το κράτος,

Επειδή το Υπουργείο διαθέτει υπηρεσίες και στελέχη με τεχνογνωσία και εμπειρία στα πληροφοριακά συστήματα και οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων,

Επειδή ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τεχνικών δυσλειτουργιών, ο νομοθέτης έχει προβλέψει εναλλακτική λύση ολοκλήρωσης της διαδικασίας με λήψη των σχετικών εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε έντυπη μορφή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποιοι λόγοι συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοφανή καθυστέρηση την ώρα που η χώρα χρειάζεται επενδύσεις;

2. Για ποιους λόγους δεν έχει ενεργοποιηθεί η εναλλακτική λύση ολοκλήρωσης της διαδικασίας που προβλέπει ο νομοθέτης; Θα αναζητηθούν και διερευνηθούν οι αιτίες της μη ενεργοποίησης;

3. Τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο ώστε να δοθεί τέλος στην ομηρία των επενδυτών; Ποιο το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 σχόλια

  • Πολυ σωστά στα τα λέει ο Κασαπίδης …..πολλά έργα κινδυνεύουν ….τελευταία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις απορροφήσεις….

  • Πολλά έργα θα απενταχθούν από την νέα χρόνια. Ο Καρύμπας και η Διαχειριστική αρχή τα κάνανε μαντάρα σε όλα τα επίπεδα . Μηδενική απορρόφηση.

  • Ο Καρύμπας και οι στείλε άρες του κρέμασαν επιχειρηματικά τον εμπορικό κόσμο. Δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και δεν πρόσφεραν στην περιοχή κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Να γυρίσει στο Καναλάκι του.

  • Ο. Καρυπιδης δεν έκανε τίποτα για το σύστημα κρατικών ενισχύσεων και την πάτησε. Αν είχε μυαλό θα το είχε ενεργοποιήσει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.