Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς

14 Δεκεμβρίου 2018
19:41
Κανένα σχόλιο

 

Ένα πρωτοφανές εργοδοτικό έγκλημα συντελέστηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς την Τρίτη 11/12 στις 7:30μ.μ. Ευτυχώς όμως μόνο με τραυματισμό των συναδέλφων στους οποίους ευχόμαστε περαστικά.

Το χαρακτηρίζουμε ως πρωτοφανές γιατί να γκρεμίζεται ένας αποθέτης δείχνει την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τα παλιά μηχανήματα. Εδώ και μεγάλο διάστημα το ταξικό κίνημα αναδεικνύει την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται ο εξοπλισμός, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις (π.χ κινητοποίηση στο Βόρειο Πεδίο για τα παρωχημένα οχήματα.) Δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα πορίσματα για να αποδειχτεί αυτό που όλοι βλέπουμε και καταλαβαίνουμε.

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης ο ανταγωνισμός για το κέρδος οξύνεται με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία των εργαζομένων να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Για το κέρδος δεν ανανεώνεται ο εξοπλισμός, οι συντηρήσεις είναι ελλιπής με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Ειδικά για έναν ΑΗΣ που οδεύει στο κλείσιμο σε λίγο διάστημα, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας θεωρούνται πολυτέλεια με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πέρα από τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, τα υλικά κ.α. ένας επιπλέον παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλει η εργοδοσία. Η έλλειψη προσωπικού , οι ατελείωτες υπερωρίες, τα 12ώρα στις βάρδιες είναι ένα μέρος της βάρβαρης καθημερινότητας των εργαζομένων. Επιδεινώνονται δηλαδή όλοι οι παράγοντες που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, επομένως τα εγκλήματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης η της έλλειψης προσοχής που δείχνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους όπως αφήνουν να εννοηθεί εκπρόσωποι του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΔΕΗ Α.Ε με τις ανακοινώσεις τους.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η ΔΕΗ Α.Ε στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με άλλα μονοπώλια του κλάδου εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Η ουσιαστική κατάργηση των μετεγκαταστάσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας της ΔΕΗ Α.Ε και ο εμπαιγμός των κατοίκων, η μη τήρηση περιβαντολλογικών όρων σε διάφορες περιπτώσεις, ο περιορισμός των μέτρων υγείας όπως η κατάργηση της νοσοκόμας στη βάρδια του ΑΗΣ Μελίτης, το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες που εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, οι διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους από τον ΑγίοΔημήτριο – Ρυάκιο, η έλλειψη προσωπικού, η αντιδραστική αξιολόγηση του προσωπικού που θα μειώσει μισθούς και θα εντατικοποιήσει παραπέρα την εργασία είναι ένα μέρος της λίστας που περιγράφει τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης που βιώνουμε και περιγράφει το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχές αλλά με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα.

Διεκδικούμε :

  • Άμεσα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

  • Άμεσα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Πτολεμαΐδα 13/12/2018

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.