Η σελίδα Νεάπολη εν οίδα ότι καταδικάζει το γεγονός με τα υβριστικά συνθήματα στο Γυμνάσιο Λύκειο Νεάπολης,καθώς και την καταστροφή αυτοκινήτου συμπολίτη μας Αλβανικής καταγωγής.

16 Δεκεμβρίου 2018
10:56


Με μεγάλη λύπη, πληροφορήθηκα το κατάπτυστο, ακραίο κι εντελώς φασιστικό (με την ακριβή έννοια της λέξης) γεγονός που που συνέβη στο σχολείο μας, ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, όπως και την καταστροφή αυτοκινήτου συμπολίτη μας.

Σαν σελίδα, αλλά και κάτοικος της Νεάπολης, καταδικάζω απερίφραστα το γεγονός αυτό.
Θλιβομαι, αντικρίζοντας τέτοιες εικόνες στο σχολείο μας που αποτέλεσε κι αποτελεί Πρότυπο παιδείας, επιδόσεων αλλά και αναγνώρισης της διαφορετικοτητας.

Έχουμε μπερδέψει τις λέξεις και τις έννοιες.
Τι είναι Πατριωτισμός….
Τι είναι Εθνικισμός…..
Τι είναι Φασισμός…

Οι Έλληνες έχουμε μάθει με τα χρόνια να φοβόμαστε τις λέξεις.
Σαν αδαείς κι ετερόφωτοι παντογνώστες πιανόμαστε από λέξεις, όπου αγνοούμε παντελώς την ακριβή τους ερμηνεία, με σκοπό να κράξουμε και να βρίσουμε.

Το χαμηλό γνωστικό μας επίπεδο πάνω σε σοβαρά κι επικείμενα θέματα σε συνδυασμό με το «αλάθητο του Πάπα», που μας έχει δοθεί, μας προσδιορίζουν αυτομάτως ως έναν επικίνδυνο λαό.

Τρωγόμαστε με θέματα που έχουμε πλήρη άγνοια χωρίς να βάλουμε το μυαλό μας λίγο να δουλέψει.
Αν ρωτήσω κάποιον, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εννοιών φασισμός, ναζισμός, σοβινισμός, εθνικισμός και πατριωτισμός, θα με κοιτάξει σαν εξωγήινο.
Δεν είναι το ίδιο πράγμα, φίλε μου.

Πρώτα γεννήθηκε ο πατριωτισμός, η φιλοπατρία, η αγάπη για τη μαμά πατρίδα, η οποία μας ανέθρεψε, μας μεγάλωσε μέσα στην αγκαλιά της.
Είναι το αίμα που κυλάει μέσα στις φλέβες μας, έτοιμο να χυθεί προς υπεράσπισή της, τα αθάνατα χώματα που φιλούσαν οι άνθρωποι μετά από χρόνια στην ξενιτιά.

Η ακραία της μορφή, ο εθνικισμός, ορίζεται ως ο υπερβάλλων ζήλος για το έθνος, ο αντιδημοκρατικός πατριωτισμός.
Έκανε την εμφάνισή του την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης απ’ το φιλόσοφο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, με σκοπό την αναγέννηση του γαλλικού λαού.

Η έννοια του εθνικισμού, στην οποία στηρίχτηκε κι ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής επανάστασης, βάφτηκε με αίμα, με αποτέλεσμα να μεταφραστεί ως η πεποίθηση της ανώτερης εθνικής ταυτότητας.
Άλλωστε, η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές.

Ο σοβινισμός, που ακολούθησε, αποτελεί μία παράλογη μορφή του εθνικισμού, όπου απαιτεί την απόλυτη αφοσίωση σε εθνικά σύμβολα χωρίς καμία διάκριση.

Ο σοβινισμός ή υπερεθνικισμός είναι ο πατέρας του φασισμού, ο οποίος γεννήθηκε μια ανοιξιάτικη μέρα στις αρχές του 20ου αιώνα, στο Μιλάνο της Ιταλίας απ’ το γνωστό σε όλους μας, Μουσολίνι.
Η πρώτη μορφή φασισμού στην Ευρώπη, όπου έμελλε να γίνει ο προάγγελος του πιο θανατηφόρου πολέμου στα ιστορικά χρονικά.

Ο ναζισμός κι ο φασισμός είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος, έννοιες ταυτόσημες και θεμελιωμένες στην ανθρώπινη δυστυχία. Όπως βλέπεις, η ανθρώπινη δυστυχία, είτε αυτή ερμηνεύεται ως πόλεμος είτε ως οικονομική κρίση, είναι το πάτημα που καταχράστηκαν λίγοι για να εδραιωθούν στους πολλούς.

Οι πέντε αυτές έννοιες έχουν μία πολύ σημαντική διαφορά που τις ξεχωρίζει:
ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ.

Αν στην προηγούμενη έννοια προσθέσεις το φανατισμό, μεταβαίνεις απευθείας στην επόμενη.
Οπότε, αν έχεις ένα φανατισμένο πατριώτη μετατρέπεται αυτομάτως σ’ έναν ακραίο εθνικιστή, ο φανατισμένος δημοκράτης είναι ο αναρχικός.

Ποτέ δε μ’ άρεσαν τα άκρα, διότι τα θεωρούσα πάντα ως πρόβλημα και ποτέ ως λύση.

Η σύγχυση μεταξύ των εννοιών αυτών είναι ο κύριος παράγοντας παράλογων αντιδράσεων.

Ο πατριώτης δεν είναι εθνικιστής.
Όταν λέω πως αγαπάω περισσότερο το λαό μου, τα χώματα της πατρίδας μου δεν είμαι ρατσιστής, δεν είμαι φασίστας, είμαι πατριώτης.
Αυτή τη διαφορά πότε θα την καταλάβουμε;

Δεν πιστεύω πως ο Έλληνας είναι πνευματικά ή σωματικά ανώτερος απ’ οποιονδήποτε άλλο.
Όμως, είναι το αίμα μου, πώς να το κάνουμε. Τον αγαπάω περισσότερο.

Δακρύζω όταν ακούω για τους πρόσφυγες, στενοχωριέμαι βαθιά για τον πόνο τους αλλά ανησυχώ και για το μέλλον του τόπου μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που τυλίγονται με την Ελληνική σημαία και πέφτουν στον γκρεμό, που φιλούν τη γαλανόλευκη και ντρέπονται να την υπογράψουν και τους βρίζουμε, ενώ κάνουμε εθνικούς ήρωες αυτούς που την καίνε.

Έλληνας είναι αυτός που διδάχθηκε την ελληνική παιδεία, ασπάστηκε τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

Αυτόν θεωρώ συμπατριώτη μου, αδελφό μου. Το «ελληνικό» αίμα σε κάνει απλώς άνθρωπο, τίποτα παραπάνω.

Ο τίτλος «Έλληνας» είναι βαρύς και κερδίζεται, δεν κληρονομείται.

Από τη μία πλευρά είναι οι φανατισμένοι εθνικιστές κι απ’ την άλλη οι απάτριδες φιλάνθρωποι.

Τα δύο άκρα που βρίσκονται στα μαχαίρια και στη μέση οι αδιάφοροι κι οι λογικοί.

Δε θα μιλήσω καθόλου για τους φασίστες και τους αδιάφορους.

Είναι πολύ κακό να ισοπεδώνεις την έννοια πατρίδα, να απαρνείσαι την ιστορία του έθνους σου κι έναν πολιτισμό που χτίστηκε με ιδρώτα κι αίμα, για να αναπνέεις εσύ ελεύθερος.

Ναι, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, ναι, να βοηθάμε κάθε λαό, χωρίς όμως να ξεχνάμε την εθνική μας ταυτότητα, την κουλτούρα που μας έπλασε.
Προσωπικά είμαι υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα, το θεωρώ τιμή κι όχι ρετσινιά.

Το πιο σημαντικό αγαθό του Έλληνα είναι η πνευματική καταγωγή του!

Τα ακραία φαινόμενα όπως στην περίπτωση του σχολείου μας, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία της πόλης μας.

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε φιλόξενοι, από το 1912.
Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Άνθρωποι που σεβόμαστε την μετανάστευση για όποιον λόγο κι αν γίνεται, από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα των Αλβανών.

Και θα σταθώ στο τελευταίο :
Με τους ανθρώπους, Αλβανικής καταγωγής, συνυπάρχουμε ειρηνικά περίπου 30 χρόνια.
Τα παιδιά τους, διαπαιδαγωγηθηκαν στα σχολεία μας.
Έγιναν Έλληνες υπήκοοι.

Σίγουρα υπήρχαν στην Αρχή κάποια προβλήματα, όπου οι ίδιοι οι Αλβανοί απομόνωσαν τα κακοποια στοιχεία που ήταν ανάμεσά τους.

Και για να μην μακρυγορω:
Δεν μας φταίνε αυτοί οι άνθρωποι, που έγιναν πλέον ένα μ εμάς.

Ούτε μας φταίνε οι πρόσφυγες, λαθρομετανάστες κλπ, που κατακλύζουν την περιοχή μας και σε σύντομο διάστημα θα εγκατασταθουν στο ξενοδοχείο της Νεάπολης και της πόλης μας.

Αυτό που μας φταίει είναι η πρόχειρη πολιτική της Κυβέρνησης, του ΟΗΕ και για να έρθουμε και στα δικά μας του Δήμου μας.

Για να μην σας κουράσω.
Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το λάβουμε όλοι μας σοβαρά υπόψιν.
Μία ανακοίνωση,(σωστά έγινε) του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λυκείου Νεάπολης, δεν είναι αρκετή .

Όλοι μαζί οι Θεσμοί, Δημοτική Αρχή, Πρόεδρος Κοινότητας, Εκκλησία, Εκπαιδευτική κοινότητα, με πολίτες, επιβάλλεται να καθησουμε στο ίδιο τραπέζι.
Να συζητήσουμε γι αυτό και γι άλλα ανάλογα που ίσως βρούμε μπροστά μας.

Να περάσουμε το μήνυμα ότι η Νεάπολη είναι πόλη Ασφαλής, Φιλόξενη αλλά και θα προασπιστει τη Ταυτότητα της, σε κάθε πολιτική που θα σκεφτεί να την αλλοιώσει.

Είμαστε όλοι οι κάτοικοι της Νεάπολης, Έλληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι, κι όσοι μέχρι τώρα συμπορευτηκαμε στον χρόνο, Ενωμένοι για το καλό του Τόπου μας.
Της Νεάπολης που Αγαπάμε

6 σχόλια

  • Ανύπαρκτη σελίδα που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της κ τίποτα άλλο…ευτυχώς οι κάτοικοι της Νεάπολης έχουν απομονώσει τη συγκεκριμένη κυρία

  • Κατι πας να σώσεις αλλα πάλι το γυρνάς συν πατριωτισμό του “αίματος ” και τον πνευματικό πολιτισμό των Ελλήνων και τα τοιαύτα. Μακαρι να ξέφυγες απο τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που εξεφρασες κατα των πενταλοφιτων πριν απο λιγο καιρο …

    • Ναι ρε γιατί σε χαλάει δηλαδή; Σε ενοχλεί η διαφορετικότητα; Σου αρέσει ο νεοταξικός απολίτιστος αχταρμάς; Θέλω πίσω την παλιά μου γειτονιά, τότε που μικρά παιδιά κυκλοφορούσαμε ελεύθερα χωρίς να φοβόμαστε, που οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν πάντα ξεκλείδωτα, που δεν υπήρχε βία, κλοπές, φόβος. Γιατί μου τη στερήσατε; Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων , η γενιά του φόβου; Να φοβόμαστε στα ίδια μας τα σπίτια;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.