kozan.gr: 36 μήνες ο συνολικός ερευνητικός χρόνος, για τη νέα μελέτη που θα εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τον προσδιορισμό της χωρικής και χρονικής μεταβολής της ρύπανσης των υπογείων νερών, στη λεκάνη Σαριγκιόλ, με εξασθενές χρώμιο

17 Δεκεμβρίου 2018
07:19

 

Nέα μελέτη θα εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό της χωρικής και χρονικής μεταβολής της ρύπανσης των υπογείων νερών, στη λεκάνη Σαριγκιόλ με εξασθενές χρώμιο. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε. Υ.Α.Κ),  υπέγραψαν, με το Α.Π.Θ., στις 19/11/2018, σχετική σύμβαση, ύψους 60.000 ευρώ (πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24%). Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 της σύμβασης, που σας παρουσιάζει το kozan.gr: “Η προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην παρουσία και διασπορά της τέφρας τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τις πρακτικές που ακολουθούνται στη διαχείριση αυτής στον Α9. Επιπλέον, η αφαίρεση τον επιφανειακού στρώματος τέφρας από τον Α9 και η τοποθέτηση σε αυτόν σημαντικών ποσοτήτων κονιοποιημένου λιγνίτη είναι δυνατόν, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, να εκπλύνει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, μεταξύ ταν οποίων και μαγγάνιο, που λειτουργεί ως καταλύτης στην οξείδωση τον τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Α9 έχει ακόμη σημαντικές ποσότητες τέφρας σε μεγαλύτερα βάθη, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την επιδείνωση της κατάστασης στο ευρύτερο χώρο του Α9, αλλά και σε όλη τη λεκάνη Σαριγκιόλ. Είναι δηλαδή δυνατόν να επιβαρυνθεί το υπόγειο νερό της περιοχής ακόμη περισσότερο σε εξασθενές χρώμιο ή και άλλα βαρεά μέταλλα που περιέχονται στο λιγνίτη και την τέφρα”.

 

 Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Επίδραση της έκπλυσης του λιγνίτη που συσσωρεύτηκε στον χώρο του Α9 στο μηχανισμό απελευθέρωσης εξασθενούς χρωμίου υπό την τέφρα.
  • Χωρική και χρονική μεταβολή των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό της λεκάνης με έμφαση στο χώρο που γειτνιάζει άμεσα με τον Α9.
  • Συσχέτιση των μεταβολών με τη διακύμανση της στάθμης του υπόγειου νερού, λαμβάνοντας υπόψη την υγρή και ξηρή περίοδο δειγματοληψίας.
    ▪ Χωρική και χρονική μεταβολή τον ισοτοπικού δείκτη δ 53 Cr και η φυσική του σημασία για τις πηγές προέλευσης τον χρωμίου.

Kάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε  αναλυτικά όλη τη σχετική σύμβαση

12 σχόλια

  • Αυτό δεν είναι μελέτη. Είναι η προσπάθεια ενοχοποίησης της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο, που τόσο πολύ επιθυμεί να επιτύχει ο Δήμος Κοζάνης, αποφεύγοντας να αναθέσει τη μελέτη σε αναγνωρισμένους, ανεξάρτητους διεθνείς οίκους και πανεπιστήμια, όπως πρότεινε η ΔΕΗ. Προφανώς η ανάθεση της μελέτης ανήκει και αυτή σε μια σειρά ενεργειών ενοχοποίησης του λιγνίτη στις οποίες επιδίδονται ο δήμαρχος και οι συν αυτώ. Γιατί άραγε;

    • Κάνετε καλή προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας όντως, αλλά όλοι πλέον καταλαβαίνουν. Άλλωστε τι ανησυχείτε τα δικαστήρια θα κρίνουν την υπόθεση.
      Εκτός αν και αυτά όπως και την κλιματική αλλαγή, την πολιτική για την ενέργεια της χώρας και της Ε.Ε., το μέλλον των εργοστασίων, θεωρείται ότι την ελέγχει ο Δήμαρχος Κοζάνης.
      Έλεος με την προπαγάνδα

  • Τι σχέση έχει ο τίτλος της μελέτης με τους επί μέρους στόχους; Στον τίτλο μιλάνε για τη λεκάνη της Σαρηγκιόλ και στους επί μέρους στόχους για τον Α9.

  • Γνωρίζουν ότι η περιοχή ανάμεσα στην Ακρινή και τον Άγιο Δημήτριο έχει οφειολιθικά πετρώματα τα οποία φιλοξενούν χρωμίτες. Αυτά τα χρήματα που δίνουν για τη μελέτη θα μπορούσαν να τα δώσουν για τη θέρμανση σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων…

    • Έλα στην επόμενη Γ.Σ. στην Ακρινή και στον Άγιο Δημήτριο να το προτείνεις στους κατοίκους, να δούμε τι γνώμη έχουν

  • «Η προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην παρουσία και διασπορά της τέφρας τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τις πρακτικές που ακολουθούνται στη διαχείριση αυτής στον Α9. Επιπλέον, η αφαίρεση τον επιφανειακού στρώματος τέφρας από τον Α9 και η τοποθέτηση σε αυτόν σημαντικών ποσοτήτων κονιοποιημένου λιγνίτη είναι δυνατόν, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, να εκπλύνει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, μεταξύ ταν οποίων και μαγγάνιο, που λειτουργεί ως καταλύτης στην οξείδωση τον τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Α9 έχει ακόμη σημαντικές ποσότητες τέφρας σε μεγαλύτερα βάθη, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την επιδείνωση της κατάστασης στο ευρύτερο χώρο του Α9, αλλά και σε όλη τη λεκάνη Σαριγκιόλ. Είναι δηλαδή δυνατόν να επιβαρυνθεί το υπόγειο νερό της περιοχής ακόμη περισσότερο σε εξασθενές χρώμιο ή και άλλα βαρεά μέταλλα που περιέχονται στο λιγνίτη και την τέφρα».

    Ειναι δυνατόν να ξεκιναει έτσι μια ανάθεση μελέτης!!!!! Μα ήδη εχει προδιαγραψει το αποτελεσμα. Γιατι να γίνει τοτε?? Γιατι δεν την εδωσαν στο ΕΜΠ η στο ΤΕΙ Κοζανης ή στο ΙΓΜΕ? Μηπως επειδη δεν δέχονται όλα αυτά?

  • Γιατί να καθυστερούν 36 μήνες, αφού το συμπέρασμα είναι προαποφασισμένο; Για να δώσουν επίφαση επιστημονικότητας;

    Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να πάει η Ελλάδα μπροστά, αν ο Ιωαννίδης και η ΔΕΥΑΚ δεν έχουν να κρύψουν κάτι απ’ τους κατοίκους, δεν είχαν κανένα λόγο να μη δεχθούν ανεξάρτητο φορέα έρευνας. Η επιμονή στη συγκεκριμένη μέθοδο του ΑΠΘ είναι εντελώς ευεξήγητη.

    • Εντυπωσιακή η επιμονή στον Ιωαννίδη και όχι πχ στον Καρυπίδη που πληρώνει τη μελέτη…Κάτι περίεργα πράγματα που συμβαίνουν…

        • Κάτσε να δούμε τα πράγματα, διαπιστώθηκε και ευτυχώς ένα προβλημα, ζητήθηκε από το ΑΠθ μια μελέτη, μετά το αποτέλεσμα της μελέτης παρουσιάστηκε μια μελέτη από τη ΔΕΗ και το Μετσόβιο που έβγαλε άλλο αποτέλεσμα. Τι θα έπρεπε να κάνουν να πουν ότι είναι άκυρη η πρώτη μελέτη και να δεχθούν κάποια άλλη; Στην τελική το θέμα θα το κρίνουν τα δικαστήρια και όχι ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΚ ή η ΔΕΗ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στοχοποιειται ο Ιωαννίδης.Κανει αυτό που θα έπρεπε να κάνει ως Δήμαρχος της Κοζάνης. Έχεις κάποιος άλλος υποψήφιος άλλη θέση;

          • Αν το ΑΠΘ παρουσίασε αποτελέσματα “Α” και το ΕΜΠ αποτελέσματα “Β” τότε ζητάς από έναν τρίτο, ανεξάρτητο φορέα επαλήθευση/σύγκριση αποτελεσμάτων!

            Εννοείται πως δε ζητάς από το φορέα (που εσύ ως Αρχή επέλεξες και ήδη πλήρωσες) να σου ξανακάνει την ίδια μελέτη με επιπλέον κόστος!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.