Το Επιμελητήριο Κοζάνης προτείνει την ίδρυση και στελέχωση μόνιμης αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

18 Δεκεμβρίου 2018
14:05

 

Το Επιμελητήριο Κοζάνης, με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προχώρησε σε ίδρυση Ευρωπαϊκού Γραφείου στις Βρυξέλλες, χαιρετίζει την προσπάθεια και εύχεται κάθε επιτυχία. Επιπλέον, θέλει να εκφράσει εκ των προτέρων, την αμέριστη συμπαράστασή του σε αντίστοιχες ενέργειες σε τοπικό επίπεδο, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των αναπτυξιακών προοπτικών των τοπικών επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας, γενικότερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Η αμφισβήτηση προς το θεσμό, βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό με αιχμή την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. Παράλληλα όμως, και η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οφείλει να μειώσει δραστικά τη λιγνιτική της δραστηριότητα, η οποία για δεκαετίες είναι ο σημαντικότερος περιφερειακός οικονομικός πυλώνας. Στη διαδικασία αυτή, η περιφέρεια οφείλει να αναπροσαρμόσει το οικονομικό της γίγνεσθαι και να εφαρμόσει βιώσιμα οικονομικά μοντέλα χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης. Η διαδικασία θα είναι μακρά, επίπονη και με μεγάλο κόστος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει βοήθεια η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Η χώρα αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ειδικότερα, οφείλει περισσότερο από ποτέ να δείξει πίστη και αφοσίωση στο Ευρωπαϊκό όραμα. Η συγκυρία είναι κατάλληλη ώστε η τοπική κοινωνία να πλησιάσει το κέντρο λήψης αποφάσεων οι οποίες καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει άμεση ανάγκη εκπροσώπησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την συνδιαμόρφωση πολιτικών για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, το προσφυγικό, τις υποδομές, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Η Περιφέρεια πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να επενδύει στους τομείς προτεραιότητάς τους οποίους έχει θέσει (αγροδιατροφή, τουρισμός, ενέργεια) αλλά παράλληλα να διευρύνει τους ορίζοντές της στο πλήρες φάσμα της κυκλικής οικονομίας, των νέων τεχνολογιών και της κοινωνικής συνοχής. Σαν πιλοτική Περιφέρεια μετάβασης σε οικονομία χαμηλής εξάρτησης από τον άνθρακα, η Δυτική Μακεδονία πρέπει να διεκδικήσει ενεργά, και όχι παθητικά, οικονομικούς πόρους για:

  • Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ

  • Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και δικτύων

  • Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος

  • Αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων προς μια οικονομία που θα είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, όσον αφορά τους τομείς της γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων και της δασοκομίας,

  • Προαγωγή βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης

  • Προαγωγή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με πρόληψη και διαχείριση κινδύνων

  • Επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και διά βίου μάθηση με ανάπτυξη υποδομών, κατάρτισης και εκπαίδευσης

  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και οποιωνδήποτε διακρίσεων

  • Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και καινοτομίας στη γεωργία, στη δασοκομία και στις αγροτικές περιοχές

  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές

Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να επανακαθορίσει τη συμμετοχή της στη διαδικασία διαμόρφωσης νέων προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελός της, με στενή συνεργασία με τις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών της Περιόδου 2021-2027 βρίσκεται υπό εξέλιξη και η Δυτική Μακεδονία, για ακόμη μία φορά είναι αμέτοχη στις εξελίξεις. Το Επιμελητήριο Κοζάνης, πρωτίστως ζητά συμμετοχή και λόγο στις στρατηγικές επιλογές του μέλλοντος. Επιπλέον, προτείνει διαβούλευση μεταξύ των Επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν ώστε να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί η υλοποίηση του εγχειρήματος.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης προτείνει την ίδρυση και στελέχωση μόνιμης αντιπροσωπείας της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και δεσμεύεται να στηρίξει την προσπάθεια με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

5 σχόλια

  • Ποιος τα γράφει αυτά βρε Σαρρή; δεν ξέρεις ότι και 10 αντιπροσωπείες να χεις στις Βρυξέλλες η πολιτική και οι αποφάσεις για οτιδήποτε περνάνε από Αθήνα;

  • Εσένα να στείλουμε για να κάνεις κάνα μπουφέ στο κοινοβούλιο με τον φίλο σου τον Παντελίδη . Σε ψηφίσαμε και έχεις γραμμένη την Κοζάνη , το κέντρο της Δυτικής , και έχεις γίνει τροχοπέδη του Παντελίδη και του Παπανικου . Εννοείτε θα στυρίξεις και την Πτολεμαϊδα αλλά εσύ το ξεφτυλισες ..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.