Γ. Κασαπίδης: “Σε απόγνωση και οι φασολοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία και στη Δράμα”

20 Δεκεμβρίου 2018
15:47

 

Σε έναν ακόμη κλάδο του αγροτικού τομέα της πατρίδας μας παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα αθρόων εισαγωγών και παράνομων ελληνοποιήσεων.

Αυτή τη φορά είναι ο κλάδος της παραγωγής των φασολιών.

Βαρύ το τίμημα της κυβερνητικής ανεπάρκειας, το οποίο, μετά τους κτηνοτρόφους, πληρώνουν και οι Έλληνες φασολοπαραγωγοί. Ιδιαίτερα στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, όπου έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις για την παραγωγή και πιστοποίηση εξαιρετικής ποιότητας φασολιών.

Η σοδειά μένει στα αζήτητα εξαιτίας των νοσηρών αυτών φαινομένων που πλήττουν και τους καταναλωτές, οι οποίοι πέφτουν θύματα παραπλάνησης, πιστεύοντας ότι αγοράζουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα κάτι που στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει.

Εκπρόσωποι φορέων των παραγωγών καταγγέλλουν κυβερνητική αδιαφορία και έλλειψη ελέγχων που αποθρασύνει τους επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη στάση αυτή της Κυβέρνησης.

Με αφορμή την έξαρση του φαινομένου, σχετική ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Δράμας κ.κ. Γ. Κασαπίδης, Μ. Αντωνίου, Ι. Αντωνιάδης και Δ. Κυριαζίδης αντίστοιχα.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Σταύρο Αραχωβίτη

ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση και οι φασολοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία και στη Δράμα. Αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις φασολιών πλήττουν και εξοργίζουν τους παραγωγούς που νιώθουν ανυπεράσπιστοι από την Κυβέρνηση στα δίχτυα επιτήδειων εμπόρων.

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων στην πατρίδα μας. Μετά τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος που οδήγησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κατακρήμνιση της τιμής παραγωγού, σειρά έχουν τα φασόλια.

Εκπρόσωποι φασολοπαραγωγών στη Δυτική Μακεδονία καταγγέλλουν αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις φασολιών από την αρχή του έτους. Οι επιπτώσεις των αθέμιτων αυτών πρακτικών γίνονται τώρα αισθητές στου παραγωγούς που βλέπουν να μένει η σοδειά τους απούλητη στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα φορέων φασολοπαραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας ορισμένοι εισαγωγείς, εκμεταλλευόμενοι στην αρχή της χρονιάς τις ιστορικά χαμηλά διεθνείς τιμές φασολιών, εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες, κυρίως Κινεζικών, φασολιών τις οποίες και αποθήκευσαν. Αυτό το μεγάλο απόθεμα τώρα συμπιέζει έως και 35% τις τιμές των εγχώριων φασολιών. Ταυτόχρονα, παρόλο που εισήχθησαν τεράστιες ποσότητες φασολιών στην αγορά, δυστυχώς, όχι μόνο δεν πωλούνται ως προϊόντα τρίτων χωρών αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται ως ελληνικής παραγωγής.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δυσφήμιση του προϊόντος και η υποβάθμιση της υπεραξίας του καθώς και η  παραπλάνηση του καταναλωτή και προφανώς η σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος. Κι όλα αυτά για προϊόντα που ως καταχωρημένα με την ένδειξη “Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη’’ είναι ενταγμένα σε πλαίσιο αυστηρών ελέγχων για την παραγωγή, τη σήμανση και την εμπορία.

Έτσι πλήττεται ευθέως και καίρια η καλή εικόνα του ελληνικού πιστοποιημένου φασολιού. Παράλληλα απαξιώνονται και οι επενδύσεις σε υποδομές και άυλες αξίες, που έκαναν η ελληνική πολιτεία και οι παραγωγοί στο παρελθόν για να τεκμηριώσουν την ποιοτική υπεροχή του φασολιού μέσω της ευρωπαϊκής αυτής πιστοποίησης.

Πολλές ανησυχίες δημιουργεί επίσης και η άγνωστη προέλευση και ταυτότητα των φασολιών που εισήχθησαν από χώρες εκτός Ε.Ε., στις οποίες χρησιμοποιούνται γεωργικά φάρμακα απαγορευμένα στην Ε.Ε.

Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί κατηγορούν την πολιτική ηγεσία για αδράνεια και ανύπαρκτους ελέγχους που ευνοούν το νοσηρό αυτό περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης των καταναλωτών στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις όπως η απουσία ιχνηλασιμότητας από το χωράφι έως το ράφι και η απουσία συστήματος καταγραφής ισοζυγίων είναι έκδηλες περισσότερο από ποτέ.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα και να προστατεύει καταναλωτές και παραγωγούς από αθέμιτες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρακτικές,

Επειδή η ίδια ευαγγελίζεται την ανάπτυξη μέσα από τον πρωτογενή τομέα και την ποιοτική διαφορά αυτού, ωστόσο φαίνεται να μην πράττει ούτε τα αυτονόητα για το σκοπό αυτό,

Επειδή τα μόνα αναγνωρισμένα με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, φασόλια Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) μέχρι σήμερα είναι τα αντίστοιχα της Καστοριάς, των Πρεσπών και του Νευροκοπίου,

Επειδή τα φαινόμενα των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων δυσφημίζουν και απαξιώνουν τα εγχώρια φασόλια, ιδίως τα πιστοποιημένα ως Π.Γ.Ε. ελληνικά φασόλια Καστοριάς, Πρεσπών και Νευροκοπίου,

Επειδή και άλλοι φορείς παραγωγών ανά τη χώρα προετοιμάζουν φακέλους για τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις στα δικά τους φασόλια,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας φασολιών την τελευταία διετία; Πόσες παραβάσεις καταγράφηκαν και τι ποινές επιβλήθηκαν;

  2. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η εντατικοποίηση των ελέγχων για τον αποτελεσματικό περιορισμό των ελληνοποιήσεων των φασολιών με στόχο την προστασία των παραγωγών;

  3. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η προβολή και ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής και ασφάλειας των εγχώριων πιστοποιημένων φασολιών για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού;

  4. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να διασφαλίσει και να κάνει διακριτή την ιχνηλασιμότητα, την ταυτότητα και την προέλευση των ομοειδών εισαγομένων φασολιών από τα αντίστοιχα ελληνικά στο ράφι της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 σχόλια

  • Κύριε Κασαπιδη, καιρός να πείτε την αλήθεια στους παραγωγούς όλοι οι πολιτικοί και λάτρεις του ευρώ πιάσει θυσία, που χρησιμοποιείται τα προβλήματα παραγωγής για μικροποσότητα οφελη. Με ξένο νόμισμα, δηλαδή ευρώ, το ακριβότερο νόμισμα στον πλανήτη, δεν συμφέρει κανέναν να παράγει. Συμφέρει να εισαγει

  • Σε απόγνωση και εμείς που απο τον Καρυπιδη που δεν έκανε τίποτα για την περιφέρεια εκτός απο πουλήσει ΔΕΗ , και Μακεδονία θα παμε στον Κασαπίδη που δεν σκάνε τίποτα για 16 Χρονια βουλευτης

    • Επειδή βιάστηκες να σχολιάσεις αρνητικά μόνο από τον τίτλο χωρίς να διαβάσεις το κείμενο και επειδή η άγνοια και η ημιμάθεια σε εκθέτουν, μάθε ότι την ερώτηση κατέθεσε ως βουλευτής και τομεάρχης αγροτικής αναπτυξης και τροφίμων της ΝΔ για όλη τη χώρα, και όχι ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

        • Μα δεν μπήκε στην πολιτική για υπουργηλίκια, αλλά για να προσφέρει στον τόπο του, όπως και έπραξε με τη δημιουργία ενός διαρκούς ανοδικού κλάδου και 100αδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Άλλοι ονειρεύονται υπουργηλικια…

    • ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ! ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΝΟΙΩΣΑΜΕ ΗΔΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ! ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΚΛΠ. ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ! ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, Ο ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ!

  • κατάλαβε άραγε σε ποια περιφέρεια είναι υποψήφιος;
    Αυτός συνεχίζει να ζει στον κόσμο του δλδ στις επιχειρήσεις του!
    Κατακαημένη Νέα Δημοκρατία.
    Αν στην θέση του Κασαπίδη ήταν ο ΑΜΑΝΑΤΊΔΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΌΤΑΝΕ να γίνουν εκλογές.
    Πάλι μάγκα τον Καρυπίδη θα κάνετε

    • Η υπόθεση περιφέρεια έχει τελειώσει. Όλοι ξέρουν ποιός θα κερδίσει. Όλα τα άλλα είναι απωθημένα των συριζοτρόλ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.