Στην Κοζάνη, δυστυχώς, πέρα από την κεντρική πλατεία, κανένα άλλο σημείο δεν θυμίζει ότι έχουμε Χριστούγεννα (Γράφει ο Γ. Τσιομπάνος)

23 Δεκεμβρίου 2018
13:39

 

Στην Κοζάνη, δυστυχώς, πέρα από την κεντρική πλατεία κανένα άλλο σημείο δεν θυμίζει ότι έχουμε Χριστούγεννα. Ακόμη και σημεία που στολίζονταν παραδοσιακά για δεκαετίες, όπως ο “τροχονόμος” στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου ή ο κόμβος του ΚΤΕΛ, φέτος παρέμειναν αστόλιστα. Ακόμη και οι νέοι κόμβοι, ελκυστικά πλέον εμπορικά σημεία, όπου δεν βρίσκεις ανοίκιαστο επαγγελματικό χώρο, δεν φέρουν τίποτε από άρωμα Χριστουγέννων. Στο ίδιο κλίμα και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης. Δυστυχώς στην ίδια αντιεορταστική κατάσταση και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης όπως η πλατεία Γεωργίου Τιόλη και τα πεζοδρομημένα στενά των οδών Κοβεντάρων, Μουράτη και Χ. Μούκα καθώς και η Ι. Φαρμάκη που αν δεν είχαν τα καταστήματα να φωτίζουν οι περιοχές αυτές θα θύμιζαν νεκρή πόλη. Κάποιοι άνθρωποι έχουν επενδύσει τις περιουσίες τους, δημιουργώντας μία αλυσίδα θέσεων εργασίας κι έναν κύκλο εργασιών, προσφέροντας ουκ ολίγα από τον ιδρώτα τους ως δημοτικά τέλη. Έχουν ανεβάσει, λόγω το ανταγωνισμού και του απαιτητικού καταναλωτικού κοινού, πολύ ψηλά τον δείκτη της παροχής υπηρεσιών, που ο αποκλεισμός τους από το στολισμό και η ενίσχυση μόνο της κεντρικής πλατείας, είναι ότι πιο άδικο μπορεί να τους κάνετε. Για το τέλος αφήνω μία νέα προοπτική που μπορεί να ανοίξει, όπως ο στολισμός περιφερειακών πλατειών και σημείων, απευθυνόμενος στα παιδιά και τους πολίτες, και όχι μόνο στην αγορά, όπως είναι η πλατεία Αλώνια, η πλατεία Λασσάνη, η πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού καθώς και άλλα. Για να φτάσουμε όμως εκεί, ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον από τα αυτονόητα. Γιατί η Κοζάνη είναι ένα σημαντικό αστικό κέντρο, η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο!!!

   

50 σχόλια

    • Σε πονανε και οι δυο αμφοτεροι κολαουζε του δημαρχείου που εχεις παρει σβαρνα τις αναρτησεις στο κοζαν.γρ για να σωσεις οτι σωνεται αλλα δεν πειθεις. οταν δεν εχεις να απαντησεις κατι που να εχει ουσια προσπαθειες με ανοησιες να σνομπαρεις τους αλλους. θα ρωταμε οποιον χρειαστει οταν κανετε μπαρουφες.

    • Ευτυχώς υπάρχουν κ κάποιοι κ σας κρίνουν σταθερά και βγάζουν στη φόρα τα χαλιά σας… Ζοριζεστε πολύ κ φαίνεται.

  • Μάλλον ο δήμαρχος έχει κάνει πολυ καλή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο να ασχολούμαστε αν έχουμε στολίσει τους κυκλικούς κόμβους και όχι άλλα πιο σοβαρά θέματα που μπορεί να έχει ο δήμος..Τώρα για τον άλλον που σχολιάζει για τους μωμοερους τι να τον πεις..Ενα έθιμο των ποντίων είναι που πραγματοποιείται στις γιορτές των Χριστουγέννων..Τώρα αν τον πειράζει που γίνεται ας κλειστεί σπίτι του τις δύο ώρες που κρατάει η εκδήλωση

    • Ήθελε μπρε μπρε μπρε κι ου παπάς ου ραγκαβελας,μην τον συγχυζεις.τι δουλειά έχουν οι Πόντιοι στην φιλόξενη πόλη της Κοζάνης;σα δε ντρέπεστε λέω εγώ να έχετε μένος για τους Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου ακόμα και έως σήμερα.

      • Ενώ εσείς οι κοζανιτες πρωτευουσιανοι ποπό απτό παριση ήρθατε, κ εσείς από κάποιο χωριό προσέρχεται οπότε αφήστε εμάς τους χωριάτες κ Πόντιους ήσυχους κ κοιτάξτε την σουρδια σας που νομίζεται ότι κάποιοι είσται, ευτηχως να λέτε που είμαστε κ εμείς από τα χωριά κ ομορφαίνει η πόλη σας.

  • Στον Δήμο ασχολούνται μόνο με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά δηλαδη μωμογερους και οχι με το να βελτιωσουν την “υλική” κληρονομιά που θα βελτιωσει την εικονα της πολης κομβους,πλατειες και όψεις κτιριων.

  • ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΟΥΡΔΟΥΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΟΙ..ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΛΙΓΟ ΑΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ…ΚΑΘΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΧΕΤΟ ΤΑ ΜΩΜΟΕΡΙΑ Η ΟΠΩΣ ΑΛΙΟΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…ΚΑΛΕΣ ΓΙΩΡΤΕΣ..ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ..

  • Μοραβο Γιάννη που γράφεις τις παρατηρήσεις σου δημοσίως. Ειδικά σε μια πολη που όταν το κανει κάποιος αυτο στοχοποιείται απο τη δημοτική αρχή. Λες και δεν ειναι το ζητούμενο να συμμετέχουμε και να σέβονται την άποψη μας. Αλλά ο κόσμος και η γνώμη του ειναι εχθρός τους. Έχουν και σύμβουλο αρχιτέκτονα πανάθεμά τους με τα χρήματα μας.

  • Τα Μωμοερια ειναι ενα ποντιακο λαικο δρωμενο το οποιο λαμβανε και λαμβανει χωρα τις γιορτες των Χριστουγεννων-Πρωτοχρονιας-Θεοφανειων.Οποτε για οσους ξερουν,ναι θυμιζει χριστουγεννα και ειναι κληρονομια του Ποντιακου ελληνισμου.Νομιζω οτι καλο ειναι να κραταμε τα εθιμα για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι.Καλες γιορτεα.

  • Ο Δήμος Κοζάνης είχε αναφερθεί πριν καιρό σε σχετικό άρθρο ότι έδωσε κάτι χιλιάδες ευρώ για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Περιμέναμε να δούμε κάτι διαφορετικό φέτος και συνάμα εντυπωσιακό και αντ’αυτού είδαμε την “πύλη της κολάσεως” όπως πολλοί σχολίασαν και δεν είχαν κ άδικο, ότι πιο άσχημο έχουμε δει τώρα να κοσμεί την πλατεία μας. Λείπει λίγο η φαντασία, η όμορφη φαντασία, γιατί αυτή που έχουν τώρα είναι απλά κακάσχημη και σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς αδιάφορη. Δείτε λίγο αν όχι άλλες πόλης του εξωτερικού, δείτε πόλης της Ελλάδος πόσο όμορφα είναι στολισμένες, και πως γεμίζουν οι δρόμοι από κόσμο και τα μαγαζιά συνάμα. Μόνοι μας διώχνουμε τον κόσμο από την πόλη μας. Καλές γιορτές!!!!

  • ολες οι γειτονικες πολεις τριβουν τα χερια τους καθε χριστουγεννα με την ανυπαρξια στολισμου της πολης. καθεσ ΣΚ γεματα τα τουριστικα λεωφορεια και τα ΙΧ για Τρικαλα, Γιαννενα, Θεσ/νικη

  • δεν μπορει να προσελκυσει κανεναν πλεον η Κοζανη. ουτε τους ιδιους τους κατοικους της. Ολοι φευγουν με την πρωτη αργια.

  • Aπο οτι βλεπω και στο φασεμποοκ του τσομπανου γινεται χαμος απο πολιτες που συμφωνουν μαζι του. και δεν ειναι η πρωτη φορα. ποσοι ακομη αραγε πολιτες ειναι ακομη απογοητευμενοι, οσο και να προσπαθούν 2-3 τρολακια να κρυωουν αυτα που βλεπει ο κοσμος το μονο που πετυχαινουν ειναι γελοιποιουνται.

    • Δεν το γνωριζαμε τιτανοτεραστιε εγκεφαλε οτι θα πρεπει καποιος να εχει βραβευτει απο την Ακαδημια Αθηνων για να κρινει την αγαπημενη σας δημοτικη αρχη σε τετοια ζητηματα καθημερινοτητας. Σοβαρευτειτε λιγο και μαθετε να δεχεστε την κριτικη και να ακουτε τον κοσμο γιατι εχετε σοβαρο προβλημα σε αυτο. δεν ακουτε κανεναν και δεν βλεπετε τιποτα περα απο το περιγυρο σας.

  • Η κεντρική πλατεία θυμίζει περισσότερο απόκριες παρά Χριστούγεννα, η φάτνη το ορόσημο των Χριστουγέννων έχει πεταχτεί σε μια άκρη της πλατείας (Αφού είναι άνευ σημασίας για μερικούς) καθώς παραμένει η ιδια απο εποχής κουκουλοπουλου, φυσικά δόθηκε βάση στην πύλη έκτρωμα έμπροσθεν της εισόδου της Κεντρικής πλατείας. Δυστυχώς Μόνο η κεντρική αγορά δουλεύει. Όσον αφορά την “πόλη που ομορφαίνει”, κατεβαίνοντας απο Π. Μελα και μια γύρα μέσα στην πόλη θα σε πείσει πόσα καλα δουλεύει η αγορά Αφού τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει. Ειδικά για το οδόστρωμα της Π. Μελά απορώ πως δεν πετάξατε λίγη άσφαλτο να την δει ο Παυλόπουλος να σας συγχαρεί!!

  • Συντηρημένοι οι χώροι όλοι παντως.
    Αυτό το πρόσεξες η μόνο την απουσία στολισμού διαπίστωσες και σε ενόχλησε.

  • Για να είναι άδεια η κάτω Κοζάνη πάει να πει ότι εμείς οι πόντιοι με το Χριστούγεννιατικο έθιμο μας τραβήξαμε όλο τον κόσμο στην πλατεία να μας δει τους ευχαριστούμε πολύ τώρα για όσους ζορίζονται που στον κόσμο αρέσουν τα μωμοερια είναι πρόβλημα του.

  • Η πλατεία Μαλουτα ! Να είναι καλά που την έκανε ο Λάζαρος και η Κοζάνη θυμίζει πόλη! Και οι κοζανιτης τον καταψήφισαν! Μπράβο τους

  • ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ? , ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΚΥΛΟΣΠΙΤΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΛΟΥΒΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ .

  • πραγματικη ανικανοτητα της δημοτικης αρχης να δημιουργησει ελκυστικο περιβαλλον για τα Χριστουγεννα. αδυναμια 4 χρονια τωρα. Ολοι μικροι μεγαλοι γεμιζουν τις αγορες της Θεσ/νικης, των Τρικαλων, της Βεροιας, των Ιωαννινων. δυστυχως ανυπαρξια κ ο εμπορικος συλλογος σιωπα

  • Επειδή πολλές φορές επικαλείστε τις αντίστοιχες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών πόλεων καλό θα σας έκανε να ξεκινήσετε να ταξιδεύετε. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις το κέντρο στολίζεται και κάποιες πολυσύχναστες πλατείες ή σημεία. Πουθενά δεν στολίζουν όλη την πόλη. Η Κοζάνη είμαι μια περιφερειακή μικρή προς μεσαία πόλη και για το μέγεθος της είναι μια χαρά στολισμένη.

  • Πως φαίνεται ότι δεν ταξιδεύεις έξω. ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ. ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΧΩΡΙΟ.

    • ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΑΚΣΙΤΙΙΙΙ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΖΑΝΗ;ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ Η ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ;ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ, ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΥΘΟΥΛΑ.

      • Κ όμως μας αποκαλούν χωριάτες αλλά κ αυτοί οι ίδιοι χωριάτες είναι, κ αν δν τους αρέσουν τα έθιμα μας πρόβλημα τους αρέσουν στον υπόλοιπο κόσμο που γέμισε χθες την πλατεία να δει τα μωμοερια.

  • ρε ντβάρια για το καλό μας δεν βάλανε πολλά φρου – φρου και λαμπάκια. για να μη στραβωνομάστε όταν πίνουμε τον φρέντου στο 4 coffee.. άιντε εγώ θα σας τα λέω όλα..

  • Η γνωστή τακτική του γραφείου τύπου…

    Αναφέρεται ο αρθρογράφος στον στολισμο, αυτοί μιλούν για τους μωμογερους. Αναφέρεται στον αθεμιτο ανταγωνισμό για επιχειρήσεις εκτός πλατείας, μιλούν για καλοσυντηρημενους δρόμους. Αποπροσανατολισμος και προπαγάνδα!
    Μέχρι και για την πλατεία γράφουν ποιος την έκανε και προς όχι… Όχι, την πλατεία την έκανε ο ένας Ιωαννίδης από το στέκι κι άλλος από το πούλμαν που πήγαινε να δει εκτός έδρας την ομάδα του…
    Αντε κάντε μας την χάρη, χρονιαρες μέρες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.