Κόλιαντα Μπάμπω μ’ Κόλιαντα (Της Φανής Φτάκα)

24 Δεκεμβρίου 2018
20:32

Χρονιάρα Μέρα η σημερινή, παραμονές Χριστουγέννων, με τα κάλαντα να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης μας. Γι’ αυτό και μεγάλη η νοσταλγία σε όσους ξενιτεμένους δεν κατάφεραν να ακούσουν τέτοια μέρα ούτε ένα τραγούδι με ζωντανά κάλαντα από παιδάκια της γειτονιάς. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν για μας και η απουσία της Πανδώρας μας, που μας είχε καλομάθει τα τελευταία χρόνια να παιανίζει τα κάλαντα των Χριστουγέννων έξω από το σπίτι μας. Μας λείψατε πολύ φέτος παιδιά!.

Κόλιαντα Μπάμπω μ’ Κόλιαντα
σε όλους τους απανταχού Κοζανίτες

με μια παλιά φωτογραφία, έτους 1955, της χορωδίας του Αγίου Νικολάου που λέει τα κάλαντα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου μαέστρου Μάκη Βαχτσεβάνου, στην πλατεία Παύλου Μελά, νυν υποσμηναγού Νικόλαου Γιολδάση.

μαζί με τα παραδοσιακά Κοζανίτικα κόλιαντα για τον αφέντη του σπιτιού

“Οντάς εβγήκαμε σε ’βγενικούς νά πάμι
σε ’βγενικούς και σε καλούς και σε πραματευτάδες
Σ’ αυτό του σπίτι πούρθαμε
Πέτρα να μη ραγίσει
Κιο ο νοικοκύρης του σπιτιού
Χιλιά χρονιά να ζήσει

Ειπάμι τουν αφέντη μας τώρα και την κυρά μας
Κυρά χρυσή, κυρά αργυρή, κυρά μαλαματένια,
κυρά μ’ σαν στουλίζεσαι στην εκκλησιά να πάνεις
Βάζεις τούν ήλιου πρόσουπου κί τού φεγγάρ’ αστήθια
κι του γαλάζιου αυγιρινό τού βάζεις δαχτυλίδια”

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Χρόνια Πολλά από καρδιάς και στον αγαπητό μου φίλο Νούλη (Ευγένιο ) Παναγιωτίδη, που γιορτάζει σήμερα και μου παραχώρησε το 2006 την ανωτέρω φωτο της χορωδίας για να κοσμήσει τον 1ο Τόμο του δίτομου έργου “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη” στο κεφάλαιο Κάλαντα

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.