kozan.gr: “Έρχεται” το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας & η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, έχει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

25 Δεκεμβρίου 2018
11:42
Κανένα σχόλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.  Η Κινητή Μονάδα (ΚΜ) έχει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) ή εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο και οι τοπικές ιδιαιτερότητες συχνά αποτελούν εμπόδιο για την αξιοποίηση υπηρεσιών, αν και όπου αυτές υπάρχουν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα πρόσβασης όσων έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες και, ως εκ τούτου, να επιδεινώνεται η κατάσταση τους. Αυτό ακριβώς παρατηρείται και στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και για το σκοπό αυτό προτάθηκε η δημιουργία της εν λόγω ΚΜ στην Κοζάνη.

Η ΚΜ του ΚΕΘΕΑ θα έχει την έδρα της την Κοζάνη και θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το Πολυδύναμο Κέντρο Κοζάνης. Σημαντική ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη κινητή μονάδα, αποτελεί η σύμπραξη για την υλοποίησή της με τον ΟΚΑΝΑ αποτελώντας έτσι την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια συνέργειας των δύο μεγαλύτερων οργανισμών απεξάρτησης της χώρας. Οι λεπτομέρειες της σύμπραξης θα καθοριστούν με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων. Το επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης, η οποία προτάθηκε για εγγραφή στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 207.966,00 €.

Παράλληλα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020», εντάχθηκε και το  Πολυδύναμο Κέντρο που κι αυτό, με τη σειρά του, έχει σαν βασικό στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κ.α) και να παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, κλπ). Ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να ενταχθούν σε υφιστάμενες δομές, συνεχώς διευρύνεται τα τελευταία χρόνια καθώς η κατάσταση του προβλήματος των εξαρτήσεων έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ενώ «νέου τύπου» εξαρτήσεις έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους τόσο στον πληθυσμό των εφήβων/νέων όσο και στον πληθυσμό των ενήλικων. Ενδεικτικά αναφέρονται η αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ ειδικά στην περιφέρεια και η αύξηση του τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών στους νέους, σε βαθμό που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά. Το επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης, η οποία προτάθηκε για εγγραφή στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 243.228,00 €

kozan.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.