kozan.gr: Η 1η μέρα, αναβίωσης του εθίμου των Μωμογέρων στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης – Συνέχεια και την Τετάρτη 26/12 (Βίντεο & Φωτογραφίες)

25 Δεκεμβρίου 2018
18:40

 

Αναβίωσε σήμερα, Τρίτη 25/12,  στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Ρυακίου, το έθιμο των Μωμόγερων, ενώ συνεχίζεται κι αύριο Τετάρτη 26/12, αλλά και την 1 Ιανουαρίου στο Ρυάκιο. Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, από την πρώτη μέρα:

21 σχόλια

    • ετσι χωστα ποντιε….. οι μωμογεροι καταταχθηκαν στην unesco λογο ιστοριας και συμβολισμου τι θα βαζαμε ου παππους ου ραγκαβελας ειχειν μια τρανη γουμαρα μπρε μπρι μπρε

      • ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ……..ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΟΥΝ (ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ-ΚΡΙΑΣ)ΕΚΕΙ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

        • Εσυ σαν ποντια εχεις μια ιστορια που σε ακολουθει. Τι ακριβως θελεις να πεις οτι η Κοζανη και οι Κοζανιτες δεν εχουν ιστορια εθιμα και παραδοση?

  • ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΑΙ ΡΕ ΟΥ ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΡΑΓΚΑΒΕΛΑΣ ΕΙΧΕΙΝ ΜΙΑ ΤΡΑΝΗ ΓΟΥΜΑΡΑ ΧΑΧΑΧΑ ΜΠΡΕ ΜΠΡΙ ΜΠΡΕ

  • Αν δεν ήταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες θα είσαστε τρεις κι ο κούκος φιλτατοι Κοζανίτες, θεωρείτε Κολωνάκι την Κοζάνη σαν την Μανταμ Σουσού,μη φοβάστε δε σας παίρνουμε τη δόξα των γιαπρακια,αλλά σας αναγνωρίζουμε την αποκλειστικότητα στο μένος εναντίον των Ποντίων σε πανελλήνιο επίπεδο.κατα τα αλλα Κοζανίτικη φιλοξενία.κοζανιτικη υποκρισία.

  • Αν είναι έθιμο με ιστορία να το κάνετε στα ποντιακά χωριά ..Δεν θα ακούμε όλη μέρα στο κέντρο της Κοζάνης του μωμογερους

    • Γιατί η Κοζάνη τι διαφορά έχει από χωριό;μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας.που να είσαστε και Θεσσαλονίκη.αν δεν ήταν οι μικρασιάτες και Πόντιοι τρεις κι ο κούκος θα είσαστε σε πληθυσμό,δε θα είσαστε πόλη αλλά χωριό.σκεφτειτε σοβαρά να μπείτε στο βιβλίο Γκίνες σαν η μοναδική πόλη πανελλήνια που έχει μένος ακόμη για τους πολύπαθους Έλληνες πρόσφυγες του 1922.

    • Για αυτό η πλατεία τις Κοζάνης προχθές ήταν γεμάτη κόσμο για να δουν τους μωμοερους άρα άστοχο το σχόλιο σου να πάμε στα χωριά μας ο κόσμος το ευχαριστήθηκε κ ασχοληθείτε κ λίγο με τον εαυτό σας κ αφήστε τα χωριά μας ήσυχα κ εσύ από χωριό κατέβηκες η γεννήθηκες Παριζιανος??????

  • Το μεμονωμένο σχόλιο ενός μικρόψυχου κομπλεξικού δεν εκπροσωπεί όλη την Κοζάνη ούτε τους κοζανίτες. Ας μείνει στη μιζέρια του ο συγκεκριμένος. Όλοι οι υπόλοιποί απολαμβάνουν τα ήθη και τα έθιμα.

  • Καλα που ειμαστε και εμεις οι ποντιοι και δηνουμε λιγο ζωη στην κοζανη ασχετη ε ασχετη..τωρα καταλαβενο γιατη δεν σας θελουνε σε ολοι την υπολιποι ελλλαδα..καλα χριστουγενα και καλη αποκρια μπεεεεεεεεε

  • Πολύ μου αρέσει που κάποιοι μας ζηλεύετε εμάς τους Πόντιους όση κακία κ να βγάλετε δν μας αγγίζει γιατί είμαστε πολύ καλύτερη από τα μπρε μπρε μπρε τα δικά σας, έχουμε ψυχή, αγάπη, φιλοξενία κ μεγάλη καρδιά, τιμούμε τους προγόνους μας κ τις παραδόσεις κ δν ξεχνουμε ποτέ κ έτσι θα συνεχίσουμε. Αν δν σας αρέσει είναι δικό σας πρόβλημα.

  • Γιατί έχω την εντύπωση ότι κάποια σχόλια αποσκοπούν στην πόλωση,ενόψει των δημοτικών εκλογών;Σε κάθε περίπτωση Πόντιοι& Κοζανίτες και κάθε άλλη “φυλή ή ράτσα”, έχουν τη δική τους κουλτούρα και ιστορία και όλα αυτά συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό. Σεβασμό και υπερηφάνεια για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, είτε αυτά λέγονται μωμόγεροι, είτε φανοί και αποκριά, είτε κλαδαριές κλπ.

  • Ξεκολλάτε όλοι και μη δίνετε σημασία στα τρόλλς. Μαζί χορέψαμε τους μωμογερους, μαζί θα χορέψουμε το 11. Χρόνια πολλά σε όλους!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.