Με ανάρτησή του στο facebook ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης, Παναγιώτης Δημόπουλος, παρουσίασε ένα  χειρόγραφο από τη συλλογή του μακαριστού Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης, Διονύσιου Ψαριανού, σημειώνοντας: » Το χειρόγραφο που βλέπετε είναι από την συλλογή Ψαριανού, παλαιότερα συλλογή Κολυβά (που ουσιαστικά ξεκίνησε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα) και παρουσιάζει ενδιαφέρον και ως χειρόγραφο αλλά και ως διαδρομή.

Ως χειρόγραφο επειδή:

ο γραφέας του, Παΐσιος Ιερομόναχος το αφιερώνει στον Επίσκοπο Ιωάσαφ το 1679 στην Αμάσεια (Πόντο). Στους καταλόγους επισκόπων που διαβάζω, η περίοδος δεν αναφέρει κανέναν Επίσκοπο στην Αμάσεια, επειδή είχαν αγριέψει οι μπέηδες της περιοχής και εξισλάμιζαν αβέρτα φαντάζομαι. Και μεταγράφω όσο ξέρω:

«Εγράφη αυτή η Θεία και Ιερά Λειτουργία δια προσταγής και δαπάνης του Πανιερωτάτου και Λογιωτάτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Αμασείας, υπερτίμου και εξάρχου παντός Ευξείνου Πόντου Ιωάσαφ του εκ της νήσου της Πάρου ορμωμένου….Ιουνίω κη (28)…αχοθ (1679)»

Ποιος ήταν ο Ιωάσαφ; Είχε άραγε ειρηνικό τέλος;

Ως διαδρομή όμως: το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο. Ένα χειρόγραφο φτιαγμένο για τις Εκκλησίες του Πόντου, μέσα από ποιος ξέρει πόσα ταξίδια και πόσους κινδύνους καταλήγει στην Βιβλιοθήκη της Κοζάνης τυχαία, όπου χιλιάδες χρήστες με καταγωγή από αυτές τις πατρίδες και όπου πρόγονοί τους ίσως το χρησιμοποίησαν. Άθικτο. Έτοιμο για Λειτουργία και πάλι, γιατί όχι όταν μνημονεύουμε την γενοκτονία των Ποντίων τον Μάιο.

Και μάλιστα με ημερομηνία γραφής το 1679, την χρονιά δηλαδή πάνω κάτω που ιδρύθηκε η Σχολή και Βιβλιοθήκη της Κοζάνης.»