O πρώην Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Δακής μιλά στο νεαρό αρθρογράφο Γιώργο Τριανταφύλλου

27 Δεκεμβρίου 2018
06:28
Κανένα σχόλιο

 

1. Κύριε Δακή, διατελέσατε χρόνια νομάρχης Κοζάνης, και ήσασταν ο πρώτος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ποιο θα ήταν το όραμα σας σήμερα για τη Δυτική Μακεδονία; Πως θα χειριζόσασταν το Μακεδονικό ζήτημα, και άλλα πολλά ζητήματα σ τα οποία καλείται η σημερινή περιφέρεια να τα χειριστεί;

H Ενασχόληση μου όλα αυτά τα χρόνια με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ευαισθησίες, την οντότητα, αλλά και τις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας με βοήθησε, εκτός από τα οράματα μας για το τόπο μας, για τη πατρίδα μας, να έχω και μια πολύ ρεαλιστική πραγματικά προσέγγιση των θεμάτων και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας να υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικότητας, μετά από ουσιαστική συνεργασία και βέβαια με όρους διαφάνειας.

Σε αυτά τα πλαίσια πιστεύω ακράδαντα ότι η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος που έχει ιδιαίτερα στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι ευκαιρία στις νέες εποχές που ανατέλλουν να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας μας αλλά και ευρύτερα της πατρίδας μας. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής πορείας και ολοκλήρωσης της χώρας μας, αλλά και ουσιαστικός συνδετικός κρίκος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης , πιστεύω ότι η Δυτική Μακεδονία αλλά και οι Δυτικομακεδόνες έχουμε τα ιστορικά εφόδια αλλά και τα σημερινά ποιοτικά χαρακτηριστικά ως έμψυχο δυναμικό για να πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της Ειρήνης.

Σε αυτά τα πλαίσια η Δυτική Μακεδονία διαθέτει το εξαιρετικό πλεονέκτημα να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές του ευρύτερου χώρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας σε σχέση με τη παραγωγή αλλά και τη μεταφορά με τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας και βέβαια όσον αφορά τη πατρίδα μας παρότι είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχουμε θάλασσα να έχουμε τα 2/3 των γλυκών νερών, με τα ποτάμια μας και τις λίμνες μας.

Η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που παραδοσιακά έχει κτίσει δομές με τεχνογνωσία και δυνατότητες στο κομμάτι της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα που μπορούμε μέσα στις σύγχρονες συνθήκες να το ενδυναμώσουμε και να το αξιοποιήσουμε.

Έχει επενδύσει διαχρονικά στο κομμάτι της παραγωγής της γούνας , που είναι κάτι ιδιαίτερα, εξαιρετικά ξεχωριστό σε παγκόσμιο επίπεδο και βέβαια έχει τη μεγάλη κληρονομιά να είναι η πατρίδα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει χαρακτηριστικά αυτήν η ιστορία και η πολύ μεγάλη κληρονομιά στις σύγχρονες συνθήκες να αναδειχθούμε ένας πόλος αναφοράς , πολιτισμού , εκπαίδευσης παιδείας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και βέβαια με τα γεωστρατηγικά μας χαρακτηριστικά, έχουμε την δυνατότητα να είμαστε ένας σημαντικός κρίκος, στην παροχή και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο στο δικό μας χώρο αλλά και στις γειτονικές χώρες. Και αυτά τα στοιχεία πέραν των άλλων να αποτελέσουν και ένα παράγοντα φιλίας , συνεργασίας και αλλεπάλληλων σχέσεων σε πολλά επίπεδα με τους γειτονές μας των γειτονικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το όραμα μας λοιπόν για τη Δυτική Μακεδονία , το όραμα μας για τη Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι πολύ σαφές, Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και με τη δυναμική της ιστορίας μας, της γνώσης μας αλλά και των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια να συνδράμουμε στην διεύρυνση των ειρηνικών κατακτήσεων και της ειρηνικής συνεργασίας που είναι μια επιθυμία όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε μέσα από διαδικασίες εξωστρέφειας το έμψυχο δυναμικό μας, τους νέους ανθρώπους μας οι οποίοι είναι προικισμένοι με πάρα πολλά σημαντικά προσόντα.

Η Δυτική Μακεδονία έχει το έμψυχο δυναμικό, έχει την ικανότητα, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει. Οι Δυτικομακεδόνες μπορούμε με πίστη στις δυνάμεις μας να βοηθήσουμε τη χώρα μας να πάει ακόμη πιο ψηλά όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Έχουμε βέβαια και θέματα που μας δημιουργούν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει να κάνει με ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά, που δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας. Αυτό μας διαφοροποιεί με την έννοια ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος, τόσο των νοικοκυριών όσο και της επιχειρηματικότητας πάει στο να καλύψει ανάγκες απαραίτητες για τη θέρμανση, για τη λειτουργία της κοινωνίας μας. Και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει αξιοποιώντας όλη τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά κυρίως με καθαρή παρέμβαση και πίεση σε επίπεδο κεντρικού πολιτικού συστήματος να υπάρξουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική με τους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα που έχουμε ανάγκη για θέρμανση.

Θέλω να τονίσω επίσης ότι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε με εξαιρετικό τρόπο τον εναλλακτικό τουρισμό, με τα χιονοδρομικά μας για τα οποία έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και βέβαια αναμένεται να γίνουν και άλλες αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος με τις ανάγκες που υπήρχαν της φιλοξενίας προσφύγων από άλλες περιοχές του πλανήτη, μας έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα στη σημερινή πραγματικότητα.

Εμείς πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα και το στελεχιακό μας δυναμικό στον τουριστικό τομέα, να μπορέσει να το βελτιώσει ώστε να μπορούμε να έχουμε και ένα μικρό εισόδημα ως κοινωνία από αυτό το κομμάτι που κινεί την οικονομία της πατρίδας μας. Και βέβαια ιδιαίτερης σημασίας είναι να μπορέσουμε να εμφυσήσουμε την κουλτούρα και να υπάρξουν οι πολιτικές που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα από τη μικρότερη βαθμίδα της ως τη μεγαλύτερη, για να απελευθερώσουν με το καλύτερο τρόπο την δυναμική και τις δυνατότητες των συμπατριωτών μας.

Πολλά λαμπρά δείγματα τέτοιας μικρής ή μεγαλύτερης επιχειρηματικότητας έχουμε στην περιοχή μας και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό παρά το δυσμενές περιβάλλον όσον αφορά τη κείμενη νομοθεσία και τις δυσπραγίες που δημιουργούνται, καθώς και τις στρεβλώσεις μέσα από αυτό και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να βελτιωθεί και νομίζω αποτελεί κεντρικό στόχο μιας ουσιαστικής πολιτικής που θα βελτιώσει τα δεδομένα στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

2.Καθώς στις βουλευτικές εκλογές του 2015 είχατε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, πάνω από 7.000 ψήφους σκέφτεστε να βάλετε ξανά για βουλευτής; Αν βάλετε και καταφέρετε να εκλεγείτε τι θα επιδιώξετε να προσφέρετε η να αλλάξετε στη Κοζάνη και γενικά στην χώρα;

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας ,όπως έχω κατ’ επανάληψιν δημόσια δηλώσει, κλείνει ο κύκλος μου στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της περιοχής μας, έχω υπηρετήσει τον δευτεροβάθμιο αυτοδιοικητικό θεσμό απ’ όλα τα μετερίζια. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ως Νομάρχης Κοζάνης, ως Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και αυτή τη περίοδο ως Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό ολοκληρώνει ένα κύκλο δεκαεπτά ετών όπου πραγματικά με όρους συνειδήσεως και κατάθεσης ψυχής έδωσα τον αγώνα μου και πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μαζί με πολλούς εξαιρετικούς συνεργάτες, φίλους και με την υποστήριξη της κοινωνίας μας πετύχαμε πολύ σημαντικά και θετικά αποτελέσματα για το τόπο μας.

Για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχω εκδηλώσει στο κόμμα μου τη Νέα Δημοκρατία, και στο πρόεδρο της το Κυριάκο Μητσοτάκη τη βούληση μου να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για τις ερχόμενες εκλογές και εφόσον τιμηθώ από τους συμπατριώτες μας, θα δώσω τον αγώνα μαζί με όλους τους φίλους και συναγωνιστές αλλά και με το σύνολο της κοινωνίας ενωτικά και χωρίς διακρίσεις για να μπορέσουμε να φέρουμε μια αναγέννηση στο σύστημα, θέτοντας νέα δεδομένα και απομακρύνοντας προβλήματα και αρνητικές τακτικές που ταλάνισαν για δεκαετίες τη πατρίδα μας.

Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος όπου υπάρχουν προβλήματα και πολλά σύννεφα Όπως: Εθνικά ζητήματα, προβλήματα στην ευρύτερη γεωστρατηγική της περιοχής μας, προφανώς προβλήματα στον τομέα της οικονομίας, αλλά και στη καθημερινότητα των πολιτών. Συνεπώς η κοινωνία μας είναι ταλαιπωρημένη μετά από πολλά χρόνια αγώνα και θυσιών και απαιτεί χειροπιαστά αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι και εγώ ανήκω σε ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας καθώς ζω και αναπνέω τον αέρα του τόπου μας, πίνω το ίδιο νερό με όλους και δίνω έναν καθημερινό επαγγελματικό αγώνα μέσα από το επάγγελμα του φαρμακοποιού το οποίο έρχεται σε επαφή με όλη τη γκάμα των προβλημάτων των συμπατριωτών μας και βιώνει καθημερινά τις αγωνίες τους.

Μέσα από την εμπειρία που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την ευαισθησία για να βελτιώσουμε και να διορθώσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, είμαι έτοιμος και οπλισμένος με καθαρές σκέψεις για να οδηγήσουμε μαζί σε εξελίξεις που θα μας βοηθήσουν για να πάμε ενωτικά πιο μπροστά.

Αν τιμηθώ από τον αρχηγό μας Κυριάκο Μητσοτάκη να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όπως και θέλω, προσδοκώντας να έχω και την τιμή της κοινωνίας μας να είμαι ένας απ’ αυτούς που θα την εκπροσωπήσουν στο νέο κοινοβούλιο, η φιλοδοξία μου είναι να υπηρετήσω με το καλύτερο τρόπο τους συμπατριώτες μου μέσα από την άμεση παρέμβαση για την επίλυση θεμάτων, και υποστήριξη ζητημάτων που ταλαιπωρούν αλλά και γεννούν ευκαιρίες με την αλλαγή των έως τώρα πολιτικών, για τους νέους μας ,ιδιαίτερα για τους συμπατριώτες μας.

Στο νέο πολιτικό τοπίο αναγέννησης της Πατρίδας μας που επέρχεται με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα βουλή των Ελλήνων, θα ήθελα και επιθυμώ να είμαι ένας από αυτούς που θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για να πάμε τη Πατρίδα μας και τον τόπο μας ενωμένοι και με όρους κοινωνικής συνοχής και στήριξης, πιο μπροστά, πιο ψηλά.

Ακολουθεί Δεύτερο και Τρίτο μέρος της Συνέντευξης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.