Βρισκόμαστε στην αρχή μιας ακόμη προεκλογικής περιόδου που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι μαραθώνιος. Οι πολιτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για να φθάσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην αφετηρία.

Η χώρα μας ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης οικονομικής αρχίζει να ανακάμπτει. Η οικονομική κρίση, όμως, ήταν αποτέλεσμα μιας γενικότερης κρίσης θεσμών και αξιών και ενός σαθρού παραγωγικού μοντέλου το οποίο κατέρρευσε.

Και ναι μεν ανακάμπτουμε σιγά σιγά από την οικονομική κρίση, αλλά με τα υπόλοιπα τι γίνεται;

Ο Έλληνας διαχρονικά είναι πολιτικό όν. Ας θυμηθούμε τον Περικλή τι έλεγε στον Επιτάφιο: “Μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν”. Είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι, όποιον δεν μετέχει των πολιτικών/»κοινά» δεν τον θεωρούμε απράγμονα, φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη.

Κατά τον Θουκυδίδη, ο Περικλής είχε μεγάλη επιρροή που πήγαζε από την κοινή εκτίμηση και την προσωπική του ικανότητα, ήταν στον ύψιστο βαθμό υπεράνω χρημάτων και συγκρατούσε το Λαό σεβόμενος, όμως, την ελευθερία του και μάλλον καθοδηγούσε το Λαό, παρά οδηγείτο από αυτόν. Δεν προσπαθούσε να αποκτήσει επιρροή με αθέμιτα μέσα, δεν κολάκευε το Λαό, αλλά στηριζόμενος στην κοινή προς αυτόν εκτίμηση μπορούσε να αντιταχθεί προκαλώντας ακόμα και την οργή του. Εν πάση περιπτώσει, όταν ο Λαός είχε έπαρση και αλαζονεία, τον επέπληττε και, όταν ήταν πτοημένος, του έδινε θάρρος.

Σήμερα ο Λαός μας απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και έχει σε μεγάλο βαθμό αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τους πολιτικούς και ο πολιτικός λόγος έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν επιχειρηματολογούν και δεν συνθέτουν, αλλά κραυγάζουν και υβρίζουν με πεζοδρομιακές εκφράσεις. Πέραν αυτών, και το ίδιο το οικοδόμημα της Δημοκρατίας αμφισβητείται και κινδυνεύει. Ο πατριωτισμός πάει να μονοπωληθεί από πολλούς και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι σε έξαρση.

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η κατάσταση.

Καιρός είναι να κάνουμε μια νέα αρχή και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Πολιτική πρέπει να πάρει ξανά τη θέση της στο δημόσιο βίο. Να ξαναγίνουμε πολιτικά όντα χρήσιμα για την κοινωνία μας. Να μην ξεχνάμε ότι όλες οι απόψεις είναι τα δάκτυλα ενός χεριού και το χέρι αυτό είναι η διακυβέρνηση της Πατρίδας. Όταν δεν μας αρέσει μία κυβέρνηση, την αλλάζουμε, δεν γκρεμίζουμε, όμως, και δεν απαξιώνουμε το οικοδόμημα που είναι η Δημοκρατία.

Ο πολιτικός λόγος πρέπει να είναι καθαρός με επιχειρήματα και συνθετικός. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη νέα εποχή που απαιτεί, στην πολιτική, ευρεία κοινωνική συναίνεση και θωράκιση της Δημοκρατίας.

Εύχομαι, λοιπόν, σε όλους όσους κατεβαίνουν στο στίβο της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα καλό και τίμιο αγώνα, καλή επιτυχία, και μέρα που είναι:

ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ.

Γιώργος Ντζιμάνης Αντγος ε.α.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

Μέλος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Μέλος της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων

Μέλος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Μέλος της επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς