Το ΣΕΕΕΝ για τις εξελίξεις με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε.

9 Ιανουαρίου 2019
11:07
Κανένα σχόλιο

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε, αποδεικνύουν ότι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων – «επενδυτών» δεν θα διστάσουν νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν υπήρχε περίπτωση στο πακέτο των προνομίων που διαφήμιζαν το τελευταίο διάστημα προς τους επενδυτές για να γίνουν πιο ελκυστικές οι μονάδες, να μην βάλουν στο «προκρούστη» τα δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες που βαίνουν προς πώληση.

Συγκεκριμένα γνωστοποιήθηκε στο προσωπικό η απόφαση 9/9-12-2019 του Δ.Σ της «Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε» (το μεταβατικό σχήμα για την πώληση), όπου προβλέπει την αποχώρηση του προσωπικού που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η 20έτη τουλάχιστον συνεχή παρουσία στη ΔΕΗ Α.Ε με bonus 5000 ευρώ πέρα της νόμιμης αποζημίωσης των 15000ευρώ. Ειδικά για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων η απόφαση δεν τους δίνει το δικαίωμα της επιλογής.

Παράλληλα δημοσιεύματα κατεβάζουν τον αριθμό των εργαζόμενων που θα παραμείνουν στη δουλειά από τους 230 που αυτή τη στιγμή εργάζονται στον ΑΗΣ Μελίτης στους 130 (δηλαδή περίπου στους μισούς). Όποιος και να είναι τελικά ο αριθμός το ζήτημα είναι ότι αυτές οι θέσεις εργασίας χάνονται για πάντα οξύνοντας περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας και την εντατικοποίηση της εργασίας με τα συνεχή δωδεκάωρα κ.α.

Δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η πώληση του ΑΗΣ και επιβεβαιώνεται η θέση του ταξικού κινήματος ότι η όξυνση του ανταγωνισμού λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε θα έχει θύματα τους εργαζόμενους. Πρώτο χτύπημα ήταν η κατάργηση της βραδινής βάρδιας της νοσοκόμας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων, τώρα έρχονται να περιορίσουν σε τέτοιο βαθμό το προσωπικό με πολύπλευρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και για την περιοχή. Ακόμα και η κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 από τους «επενδυτές» που θα έδινε διέξοδο σε εργαζόμενους στις κατασκευές και θα αναπλήρωνε μέρος των χαμένων θέσεων εργασίας είναι στον αέρα και θα εξαρτηθεί από ανταγωνιστικά συμφέροντα (π.χ επέκταση ζωής ΑΗΣ Αμυνταίου κ.α.).

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Τα παζάρια συνεχίζονται και δεν πρέπει να τους περάσει από το μυαλό ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις εξελίξεις και θα αποδεχτούν μοιρολατρικά ότι τους ετοιμάζουν.

Διεκδικούμε :

  • Καμία απόλυση στον ΑΗΣ Μελίτης.

  • Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Πτολεμαΐδα 3/1/20

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.