Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συνάδελφους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους της, που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες νύχτα μέρα για τον αποχιονισμό τον δρόμων, πεζοδρομίων κλπ με τα τραγικά λιγοστά μέσα που έχουν, με μηδαμινές παροχές σε μέσα ατομικής προστασίας, με εξευτελιστικά μεροκάματα και αδιανόητα ωράρια.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα

Για άλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Με την πρώτη εμφάνιση κακών καιρικών φαινομένων φάνηκαν ξεκάθαρα τα προβλήματα αλλά και οι αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των τοπικών αρχών στο να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνθήκες. Και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει μια τραγική κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας με ελλείψεις τόσο σε εκχιονιστικά μέσα, υποδομές, εξοπλισμό αλλά και στην μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν αυτές οι καταστάσεις, πόσο μάλλον έχουν ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στους δήμους και την περιφέρεια.

Εμείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας γινόμαστε έρμαια στα διάφορα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, χιόνια, πυρκαγιές κλπ) εν έτη 2019, την ώρα που οι δυνατότητες αντιμετώπισείς τους σε σχέση και με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πολύ μεγάλες. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές δεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες αλλά για τις μεγάλο επιχειρήσεις και τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες που τους πριμοδοτούν και του επιχορηγούν με χρήματα που βγαίνουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Καλούμε τους συνάδελφους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα να απαιτήσουν εφόσον δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια κ.α) να σταματήσουν οικοδομικές εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν σε πιέσεις των μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών που το μόνο που επιδιώκουν είναι τα περισσότερα κέρδη. Το κύριο μέλημα μας είναι η ίδια μας η ζωή.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί:

-Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας.

– Απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

– Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

– Με την λειτουργιά των εργοταξίων στην Κοζάνη, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, πανεπιστημιούπολη κλπ) να γίνει επανέλεγχος από τους επιβλέποντες μηχανικούς και τους τεχνικός ασφαλείας για την επανέναρξη των εργασιών των αντιστηρίξεων, εκσκαφών, ικριωμάτων κλπ για τυχών μεταβολές κατά την διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, να ελεγχθούν αν πληρούν τις προδιαγραφές για την ασφαλή τους λειτουργία και χρησιμότητα.

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις περιφέρειες για τον άμεσο εξοπλισμό των τεχνικών κα λοιπών υπηρεσιών τους, άμεσες προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη εργασία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. . Μείωση των τιμολογίων της τηλεθέρμανσης.

– Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ούτε σκέψη για διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

Κοζάνη 10.1.2019