Άρθρο της κ. Μάγδας Ανδρονικίδου (Πρώην διευθύντριας του ΟΠΕΚΕΠΕ Δυτ. Μακεδονίας) για τη νέα αγροτική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με της Ε.Ε.

22 Ιανουαρίου 2019
15:42

Το πρώτο νομοσχέδιο για τα αγροκτήματα στις ΗΠΑ σχεδιάστηκε το 1933 ,για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αγροτών, σε μια εποχή που η πείνα και η φτώχεια μάστιζε τη χώρα.

Από τότε και κάθε 5 χρόνια το Κογκρέσο εγκρίνει ένα τεράστιο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει τα ζητήματα Γεωργίας – κτηνοτροφίας – διατροφής – οικολογικής προστασίας – εμπορίου – ενέργειας –δασοκομίας .

Με την πτώση των γεωργικών εισοδημάτων , την εμφάνιση εμπορικών πολέμων (π.χ με την Κίνα), την αλλαγή του κλίματος , η μοίρα αυτού του νομοσχεδίου είναι πολύ σημαντική.

Στις 20/12/2018 υπεγράφη αυτό το νομοσχέδιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί από το Υπουργείο Γεωργίας ( USDA ) .<< Oι αγρότες μας είναι καλά φροντισμένοι >> είπε ο πρόεδρος μετά την υπογραφή.

Εκτεταμένα προγράμματα και προϋπολογισμός 867 δισεκατομμύρια δολάρια για το νέο FARM BILL.

  • Αυξάνει την οικονομική ενίσχυση με μορφή επιδότησης επιτοκίου δανείου για προϊόντα όπως δημητριακά- ελαιούχοι σπόροι –ζάχαρη –όσπρια κ.α.

  • Αυξάνει τις τιμές κάλυψης απώλειας εισοδήματος – κάλυψης κινδύνου για την γεωργία. Ενισχύει το δίχτυ ασφαλείας.

  • Αυξάνει τους πόρους για προγράμματα προώθησης των εξαγωγών με πρόσθετη χρηματοδότηση 500 εκ. δολαρίων, για εξεύρεση νέων αγορών.

  • Αυξάνει τους πόρους για την προστασία του περιβάλλοντος .

  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να στηρίζει τα προγράμματα συμπληρωματικής βοήθειας για την διατροφή ή κουπόνια σίτισης (SNAP ),που αφορά το 15% των Αμερικανών.

  • Νομιμοποιεί τη βιομηχανικής κάνναβη.

  • ΕΝΙΣΧΎΕΙ την ασφάλιση των εισοδημάτων του γαλακτοκομικού τομέα.

Οι Αμερικανοί αγρότες έχουν ένα σύνολο εργαλείων για να βελτιώσουν την αντοχή τους στις κρίσεις αγοράς και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η FARM BILL είναι το αντίστοιχο της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε). Οι Αμερικανοί αγρότες είναι οι βασικοί ανταγωνιστές των Ευρωπαίων αγροτών και ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν την στήριξή τους στους αγρότες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της νέας μεταρρύθμισης της ΚΑΠ 2020 -2027, προωθεί τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού της πολιτικής και της στήριξης στους αγρότες της Ε.Ε. (Η κομισιόν εισηγείται μείωση κατά 12%).

Οι Ευρωπαίοι αγρότες χρειάζονται καλά στοχευμένη στήριξη της ΚΑΠ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον των αγροτικών εισοδημάτων.

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ – Πρώην διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ Δυτ. Μακεδονίας

4 σχόλια

  • Στην Αμερική οι αγρότες είναι επιχειρηματίες και λίγοι. Στην ΕΕ είναι μεροκαματιάρηδες και πολλοί. Ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει την διαφορά στην στήριξη και τον ανταγωνισμό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην Αμερική έχουν δολάριο και κόβουν και μοιράζουν όσα θέλουν, ενώ στην ΕΕ έχουν το ευρώ που κανένας δεν μπορεί να κόψει και να μοιράσει.

  • Η ΚΑΠ πρέπει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στην αγροτική οικονομία, να μειώσει τις άμεσες ενισχύσεις και να αυξήσει τους ελέγχους ετσι ώστε να μην αδικούνται οι αγρότες που πραγματικά παράγουν. Το καθεστώς των “δικαιωμάτων” πρέπει να αναθεωρηθεί προς όφελος των νέων και ενεργών παραγωγών που έχουν κύρια δραστηριότητα την αγροτική παραγωγή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.