Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος: Μία οφειλόμενη δημόσια απάντηση στον Γ.Δασταμάνη. Ποιο είναι το εξώδικο που απεστάλη στις 5-6-2018 στον Γ. Δασταμάνη με την επισήμανση ότι κινδυνεύει το έργο της υδρεύσεως

24 Ιανουαρίου 2019
14:41

Κατά τη χθεσινή (Τετάρτη 23/01/2019) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών ο Γ.Δασταμάνης ανέφερε ότι το έργο «Βελτίωση και επέκταση εξωτερικού Δικτύου οικισμών Γρεβενών» δεν προχώρησε με υπαιτιότητα  του Συνδέσμου Ύδρευσεως Δήμου Γρεβενών και Κοινοτήτων. Η αλήθεια έχει ως εξής:

1)   Η μελέτη εκπονήθηκε κατά το διάστημα 2006-2008 επί προεδρίας του Συνδέσμου του τότε Δημάρχου Αγίου Κοσμά Γιάννη Κ.Παπαδόπουλου (Εγκριση 11/1/2008)

2)  Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον τότε Υπουργό κ.Χρηστο Φώλια με το ποσό του 1,5 εκ.ευρώ σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγίου Κοσμά και την ΑΝΚΟ Κοζάνης.

3)  Η ΑΝΚΟ είχε την στήριξη του Δήμου Αγίου Κοσμά και σε συνεργασία επί ένα δίμηνο αποτυπώθηκε επακριβώς το σύνολο του δικτύου. (Α’ – Β’ κλάδος)

4)  Η μελέτη παρέμεινε στα συρτάρια της ΑΝΚΟ έως το έτος 2015. Νωρίτερα στις 28-06-2014 ο νεοκλεγής δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κ.Παπαδόπουλος ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Θόδωρο Καρυπίδη (όταν επισκέφθηκε την Κοινότητα Καληράχης) να προχωρήσει και να αναζητήσει την μελέτη.

5)  Πράγματι, μετά την απένταξη έργων. 30 εκατ. ευρώ από το Δήμο Γρεβενών (το 2015 και το 2016) ο κ.Θ.Καρυπίδης ζήτησε να προχωρήσει η υλοποίηση του παραπάνω έργου ώστε ο Δήμος Γρεβενών να μην μείνει έξω από κάθε χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

6)  Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα την ΑΝΚΟ μαζί με τον Γ.Δασταμάνη και επί ένα δίωρο «εξηγούσα στους αρμόδιους το σύστημα των δύο κλάδων και πως αυτα  λειτουργούν»

7)  Τον Μάιο του 2017 υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Συνδέσμου και της ΔΕΥΑΓ. Στο προοίμιο της Σύμβασης αναγράφονται τα εξής μεταξύ του κυρίου του Εργου (Σύνδεσμος) και του Φορέα Υλοποίησης του Εργου (ΔΕΥΑΓ).

8) Ως εκ τούτου φαίνεται πως η ΔΕΥΑΓ διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές – οικονομικές – αναγκαία στελέχωση κ.τ.λ.) για την υλοποίηση του έργου.

9)  Στις 16-2-2018 ο Σύνδεσμος Ύδρευσης αποφασίζει στην απασχόληση ενός φοροτεχνικού και ενός δικηγόρου για την υποστήριξη του έργου. Διαφωνεί ο Ζήσης Κιάκας και δεν εγκρίνει την πίστωση των 20.000 ευρώ.

10)  Ταυτόχρονα έρχεται ο πρώτος προϋπολογισμός του Συνδέσμου προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών και ο Γ.Δασταμάνης εισηγείται να αποριφθεί γιατί δεν κλήθηκαν με πρόσκληση τα μέλη του Συνδέσμου στην συνεδρίαση αλλά έγινε δια περιφοράς και με προφορική πρόσληση (πράγματι παράτυπο).

11) Την επόμενη ημέρα επικοινώνησα με τον Περιφεριάρχη κ.Θ.Καρυπίδη και ανέφερα το γεγονός  τονίζοντας ότι με όλα αυτά – και άλλα – κινδυνεύει το παραπάνω έργο.

12) Στις 21-2-2018 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Α. Πασχαγιαννίδης (προφανώς μετά από παρέμβαση του κ.Θ.Καρυπίδη) καλεί σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Συνδέσμου.

13) Νωρίτερα στις 16-02-2018 το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τον λογιστή της ΔΕΥΑΓ να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα χρειαστεί για την ένταξη του Συνδέσμου σε καθεστώς ΦΠΑ και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες (φορολογικές δηλώσεις κ.τ.λ.) όπως αναγράφει η σύμβαση Συνδέσμου – ΔΕΥΑΓ.

14)  Με ημερομηνία 8/5/2017 η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Γρεβενών, κατ εντολή των Ορκωτών λογιστών κοινοποιεί εκ νέου στον Σύνδεσμο ότι του οφείλει το ποσό των 20.000 ευρώ.

15) Αυτό το ποσόν απαιτεί ο Σύνδεσμος από το Δήμο Γρεβενών για να καταθέσει τις μηδενικές δηλώσεις στην Δ.Ο.Υ. ετών 2015-2016-2017 και 2018 κ.τ.λ.

16) Ο Δήμος αρνείται να καταβάλλει το παραπάνω ποσό με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να ακυρώσει στην ουσία τόσο την συνεργασία με τον φοροτεχνικό όσο και αυτή του νομικού.

17)   Ετσι ως τελευταία ενέργεια ήταν η σύνταξη και η αποστολή  εξωδίκου από τον Γιάννη Κ.Παπαδόπουλο προς τον Γ.Δασταμάνη στις 5-6-2018 με αριθμό πρωτοκόλλου του Δήμου Γρεβενών 7780/6-6-2018 όπου τονίζεται πως το έργο κινδυνεύει να ακυρωθεί.

18)  Ο Γ.Δασταμάνης δεν απάντησε ως είχε θεσμική υποχρέωση επί της επιστολής – εξώδικου ούτε και γνωρίζω τυχόν ενέργειες του.

Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει ΟΎΤΕ έναν υπάλληλο για την προώθηση οποιασδήποτε ενέργειας παρά μόνον την κράτηση των πρακτικών των 4-5 συνεδριάσεων κατ έτος, από διοικητικό υπάλληλο του δήμου Γρεβενών.

Έγινε αντιληπτό ότι για την σύνταξη των επιπλέον οικονομικών στοιχείων ήταν συμβατική υποχρέωση των άλλων υπηρεσιών (ΔΕΥΑΓ ή Δήμου) και τυπικά η αποστολή από τον Σύνδεσμο στην εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών.

Αν ο Γ.Δασταμάνης δεν σηκώνει το βάρος αυτών των ευθυνών είναι δικό του θέμα. Όταν μιλάς δημοσίως χωρίς να γνωρίζεις τα ζητήματα τότε θα λαμβάνεις και τις απαντήσεις δημοσίως.

Αυτά για την ώρα.

Γιάννης Κ.Παπαδόπουλος

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.