Χρόνια τώρα οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρούμαστε από τη βαθιά οικονομική κρίση και όλα μας τα προβλήματα στρέφονται γύρω από την οικονομική δυσπραγία. Οι περισσότεροι στρεφόμαστε με απαξία στους πολιτικούς μας, που εμείς τους επιλέγουμε, κάθε φορά που γίνονται βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να μας εκπροσωπήσουν στο εθνικό κοινοβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να ισχύσει η λαϊκή ρήση: «τέτοιος λαός, τέτοιοι άρχοντες».

Ως απλός πολίτης και άνθρωπος, που ασχολείται χρόνια με τα κοινά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, για την τραγική οικονομική μας κατάσταση άμεσα υπεύθυνοι είναι αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, πολύ δε περισσότερο αυτοί που σήμερα μας κυβερνούν. Εκείνο από το οποίο πάσχουν όλα τα κόμματα του Εθνικού μας κοινοβουλίου είναι ότι η εκάστοτε σύνθεση των υποψηφίων βουλευτών απαρτίζεται από ανθρώπους ακατάλληλους, άσχετους και ανίκανους να διαχειριστούν τα κοινά, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τα οικονομικά υπουργεία. Την κύρια ευθύνη για τον καταρτισμό της λίστας των υποψηφίων βουλευτών την έχουν ασφαλώς οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, χωρίς βέβαια να απαλλάσσονται της ευθύνης και οι πολίτες που τους επιλέγουν.

Τι παρατηρείται όμως σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου μας; Ότι τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών περιλαμβάνουν πρόσωπα τελείως άσχετα με την πολιτική, όπως π.χ. καλλιτέχνες (τραγουδιστές, ηθοποιούς κ.λ.π.), αθλητές (ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες κ.α.) μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων κ.ο.κ.

Το κριτήριο για την ενσωμάτωση στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών (καλλιτεχνών ή αθλητών γενικά) είναι η κάποια κοινωνική προβολή και καταξίωση αυτών στους χώρους εργασίας τους, με αποτέλεσμα να προσελκύουν πολλούς ψηφοφόρους και μάλιστα ανθρώπους νεότερης ηλικίας, που τους θεωρούν πρότυπα και ινδάλματα στη ζωή τους.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι αυτό που πάντοτε λέει ο λαός μας: «Δώστε τόπο στα νιάτα». Γιατί οι νέοι έχουν φρέσκες ιδέες, νέες αντιλήψεις και οράματα για μια καινούργια ζωή. Η ιστορία μας  διδάσκει ότι, ό,τι σημαντικό και σπουδαίο έγινε στον τόπο μας, πραγματοποιήθηκε με τους αγώνες και τις θυσίες της νεολαίας μας.

Το σύνθημα από δω και εξής δεν πρέπει να είναι: «δεν πληρώνω» ή το άλλο: «όλοι στις πλατείες, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια» αλλά «όλοι στην κάλπη», ώστε να μην έχουμε το δυσάρεστο φαινόμενο να μας εκπροσωπεί το 40% ή το 50% του εκλογικού σώματος.

Αποφάσισα να γράψω τα παρακάτω μόνο και μόνο από πίκρα και από πόνο ψυχής.

Ναπολέων Γρ. Κοντός

Υ.Γ. Τα χρέη που οφείλουμε στους δανειστές μας συνετέλεσαν, ώστε να χάσουμε, σαν λαός, την τιμή και την αξιοπρέπειά μας. Είδατε κανέναν επαίτη να έχει ψηλά το κεφάλι; Θα συνεχίσουμε στο εξής να πορευόμαστε έτσι;