ΔΕΗ: Ομόφωνα άγονος ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες

8 Φεβρουαρίου 2019
19:47

Ομόφωνα άγονο κήρυξε προ ολίγου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών, όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας παραμένει ο στόχος της αποεπενδυσης όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και δήλωνει ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη να προβεί σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού το συντομότερο δυνατό. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεν Μεγαλόπολη η διαδικασία είχε ναυαγήσει ήδη από την Τετάρτη όταν έληξε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και δεν κατατέθηκε κανένας φάκελος, για τη δε Μελίτη κατατέθηκε μία προσφορά από τη “Μυτιληναίος”. Ωστόσο, η προσφορά αυτή απείχε παρασάγγας από την ανεξάρτητη εκτίμηση του οικονομικού συμβούλου του διαγωνισμού. Ζητήθηκε βελτίωση της προσφοράς από τη “Μυτιληναίος”, ωστόσο η πλευρά του επενδυτή δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα να παρέλθει άπρακτη η σημερινή προθεσμία. Ετσι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ απεφάνθη ομόφωνα να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές προσκείμενες στη ΔΕΗ, η προσφορά άνευ όρων της “Μυτιληναίος” ήταν 25 εκατ. ευρώ (για τη Μελίτη), η υπό όρους προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ Τέρνα ήταν 103 εκατ. ευρώ (για το πακέτο Μελίτη – Μεγαλόπολη), ενώ η ανεξάρτητη αποτίμηση ήταν 153 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη και 147 εκατ. ευρώ για τη Μεγαλόπολη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών.

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων”.

ΥΠΕΝ

Εντός ολίγου αναμένεται και η τοποθέτηση από το υπουργείο Ενέργειας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προαναγγέλλει την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη μέρα του διαγωνισμού. Αυτό για την ελληνική πλευρά σημαίνει επαναπροκήρυξη με διαδικασία fast track με βελτιωμένους όρους που να διασφαλίζουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Κοκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελεί η πώληση του συγκεκριμένου πακέτου παγίων της ΔΕΗ, δηλαδή θεωρείται μη αποδεκτή οποιαδήποτε απαίτηση να πουληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες ή να επανέλθει το σενάριο της “μικρής ΔΕΗ”.

Σύμφωνα με την επιδίωξη της κυβέρνησης, θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις ώστε ο νέος διαγωνισμός να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ίσως και μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΝΔ: Ναυάγιο με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Για την εξέλιξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ναυάγιο με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

“Η αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ είναι η κορυφή στο παγόβουνο του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησε με τους χειρισμούς της την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας.

Με την εγκληματική τους ανευθυνότητα, ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί έφεραν τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεωκοπίας, με ζημιές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Το ναυάγιο της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για την ίδια την Επιχείρηση, όσο και γενικότερα για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να καταρρεύσει. Θέλουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομική εξυγίανση της Επιχείρησης, ώστε να διασφαλίσουμε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε μια ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με προσιτές τιμές για την παραγωγή, το εμπόριο και τα νοικοκυριά”.

capital.gr

16 σχόλια

  • ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ. ΕΙΣΤΕ. ΠΟΙΟΣ. ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΟΡΟΣΦΟΡΑ 250. ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΟΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΠΩΣ? ΜΕ ΕΝΑ 10% ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ. ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΞΥΠΝΙΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΝΤΗΣ ΤΟΥ ΛΚΔΜ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΦΥΓΕΤΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ

  • Απανωτά χαστούκια στην κυβέρνηση, βγήκαμε στις αγορές και πάλι οι ιδιωτικές τράπεζες θέλουν ανακεφαλαιοποιήση!

  • Όπως σε όλα (πλην του ξεπουλήματος της Μακεδονίας που βιάστηκαν) καθυστερούν για να ταίζουν μετά σανό στα γίδια.

  • Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Δεν ξέρει να ξεπουλάει. Να φύγει επιτέλους, να έρθει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, ο γιος του αειμνήστου Κων/νου Μητσοτάκη, να σας μάθει πως ξεπουλιέται σωστά και γρήγορα δημόσια περιουσία. Γατάκια.

    • Εκεί που θέλει να ξεπουλήσει ο Σύριζα ή μάλλον το ρετάλι που έχει απομείνει για κυβέρνηση τα ξεπουλά με συνοπτικές διαδικασίες, βλέπε αεροδρόμια, ΟΣΕ, αρχαιλογικούς χώρους, αποθεματικά δήμων, Μακεδονία, Κύπρος, ΔΕΗ. Τώρα προσπαθεί να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ κάτω από το 1 εικοστό της αξίας της και πάλι προσπαθούν να ρίξουν και άλλο την τιμή! Και την ίδια στιγμή κάνει προσλήψεις στο δημόσιο. Αφού βγήκαμε στις αγορές, γιατί δε μειώνονται οι φόροι αλλά πάλι πρέπει να πληρώσουμε τις τράπεζες;

    • Γατάκι η κυβέρνηση σου ξεπούλησε αεροροφρομια , ελληνικό κλπ στο 1/5 της τιμής που θεωρούσε οτι ήταν λίγο όταν ήταν αντιπολίτευση

    • Κάποιο δίκτυο διοργάνωσε βραδιά στο Διοικητήριο για να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς το … κτίριο, που κτίστηκε το 1891 και το ξέρουν και τα ψάρια.
      Η υποψήφια δήμαρχος Νοτοπούλου ενέκρινε 18.600€.
      Λογικά, η επόμενη βραδιά γνωριμίας θα είναι με την άγνωστη Καμάρα.

  • kozan.gr και οι άλλοι, πάτε λίγες σελίδες πίσω να διαβάσετε τον θεοφιλακτο να δηλώνει ότι ο Κούλης άμα έρθει θα ξεπουλήσει την ΔΕΗ, και τώρα αυτή η κυβέρνηση τα πουλάει.
    Διαβάστε και δείτε πως μας δουλεύουν και μας ξεπουλανε ταυτόχρονα

    • Ο Θεοφύλακτος ξεπούλησε ΔΕΗ , Μακεδονία και τις σχολές της Κοζάνης της μετέφερε στη Πτολεμαιδα με αποτέλεσμα να χάσει η πόλη 3000 φοιτητές. Είναι ο πλέον ανίκανος βουλευτης

      • Εδώ στην Πτολεμαΐδα ήδη χτίζουμε σπίτια για να τους υποδεχτούμε. Χαμός γίνεται!!! Και η προπαγάνδα έχει τα όρια της ειδικά για κάτι που θα αποκαλυφθεί σε 3 μέρες, μη χαθείς όμως

      • Είναι απίστευτο , όλες οι πόλης της Δ. Μακεδονίας θα έχουν νέες σχολές και η πόλη της Κοζάνης θα χάσει υπάρχων σχολές

          • Ο Τουρλιδάκης χθες πραγματικα μίλησε όπως πρέπει να μιλούν οι ακαδημαϊκοί. Εξαιρετικός και έβαλε τέλος στα μυθεύματα. Στέργιο είχατε τμήμα που ταχαμου είχε 500 εισακτεουε και έρχονταν 120; Έτσι βγαζατε μαζί με τον κυρ Νίκο τα νούμερα;

  • Έρχεται η πώληση των νερών … ά ρε Ψευτοθόδωρε τα καταφέρατε καλά μαζί με τον κολλητό σου … βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός το χρήσμα για περιφέρεια εσύ απο το ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά τα πάτε για την καρέκλα… η δεη δεν πουλήθηκε ακόμη αλλά εσείς καλά ξεπούλ@@@@@τε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.