πό το όνομα του Αγροτικού Συνεταιρισμού, τη λειτουργία του, έως και την προώθηση και την πώληση των προϊόντων του, οι άνθρωποι πίσω από τον ΑΣ Βοκερίας 551 Ορεινά Φρούτα Αμυνταίου Φλώρινας, δημιούργησαν έναν συνεταιρισμό βασισμένο σε σύγχρονα πρότυπα, συνδυάζοντας, ταυτόχρονα, τον μύθο και την ιστορία της περιοχής για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους στην ελληνική και ξένη αγορά. Η επωνυμία Βοκερία 551 προέρχεται από τον συνδυασμό της αρχαίας πόλης της Εορδαίας και το 551 από το υψόμετρο της έδρας που είναι εγκαταστημένος ο συνεταιρισμός, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και το καλοκαίρι αναγνωρίστηκε ως οργάνωση παραγωγών.

Πιστοποίηση σε κάθε βήμα

Ο συνεταιρισμός συσκευάζει, εμπορεύεται και διακινεί τα προϊόντα των μελών του,  ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και μήλα, και όλα είναι πιστοποιημένα με GLOBAL GAP και GRASP, καθώς εφαρμόζονται συστήματα ορθής γεωργικής πρακτικής. Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΣ Βοκερίας 551, Σάββας Κουρτπαρασίδης, το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής προέρχεται από τα ορεινά ροδάκινα, ενώ οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι, εκτός από τις μοντέρνες, πολλές και παλιές παραδοσιακές της περιοχής, όπως ο γιαρμάς.

Ο ετήσιος όγκος παραγωγής σε βιομηχανικό ροδάκινο ανέρχεται σε 1.000.000 κιλά, ενώ στα επιτραπέζια και στα νεκταρίνια 800.000 κιλά με τάσεις ανόδου. Σύμφωνα με τον κ. Κουρτπαρασίδη, ο συνεταιρισμός μέχρι στιγμής έχει πετύχει το 30% των προϊόντων να εξάγεται στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Ουγγαρία και Αίγυπτο, ενώ εξετάζει συνεργασίες και με Δυτική Ευρώπη.

Σε όλα τα νωπά φρούτα που διακινούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπάρχουν, όπως επισημαίνει, καρτελάκια με τα χαρακτηριστικά του φρούτου, όπως είναι η ποικιλία, το άρωμα και η γεύση του.

Τελευταία, ο συνεταιρισμός έχει επενδύσει σε μια νέα γραμμή παραγωγής που είναι η μεταποίηση και η αποξήρανση του λευκόσαρκου ροδάκινου. Θέλοντας να μειώσει στο ελάχιστο τις απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και τα υπολείμματα που προέρχονται από την αγροτική παραγωγή, κυκλοφόρησε στην αγορά ένα συσκευασμένο προϊόν αποξηραμένου ροδάκινου, που είναι 100% φυσικό, χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά. Κάθε συσκευασία περιέχει 50 γρ. ξηρού προϊόντος. Κυκλοφόρησε σε 50.000 τεμάχια και έχει πωληθεί το 60% της παραγωγής.

Τα άμεσα σχέδια

Ο συνεταιρισμός έχει ενταχθεί στο Μέτρο 16 και στο Μέτρο 9 του ΠΑΑ 2014-2020 και περιμένει τις εγκρίσεις χρηματοδότησης, ενώ προχωρά την κατασκευή ψυκτικών θαλάμων και διαλογητηρίων στο Μανιάκι Φλώρινας και σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως και σε αποξηραντήρια με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

Στα σχέδια, εντός του 2019, είναι η παραγωγή και άλλων αποξηραμένων φρούτων, χυμού, αλλά και τσαγιού από φυσικό ροδάκινο και τσάι του βουνού με ροδάκινο, όπως και η δημιουργία ενός γυναικείου πολιτιστικού συλλόγου, που θα παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα από πρώτες ύλες του συνεταιρισμού.

ypaithros.gr