Κοζάνη: Νέο αδιέξοδο για τους εργαζόμενους στα πρώην σ/μ Καρυπίδη

15 Φεβρουαρίου 2019
17:50

Σε νέο αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» καθώς παρά τις δικαστικές προσφυγές αλλά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τους δώσουν ανάσα και αν μη τι άλλο επίδομα ανεργίας αυτές έχουν τελματώσει.

Όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κοζάνης η Πρόεδρος Εμπορίας και Τροφίμων Ν. Κοζάνης και εκπρόσωπος των εργαζομένων κα. Σούλα Καρανάτσιου μετά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό για την μη καταβολή του δώρου των εργαζομένων το Χριστούγεννα του 2016, όπου πρωτοδίκως η ιδιοκτησία των σούπερ μάρκετ είχε καταδικαστεί σε 64 μήνες, ποινή που μειώθηκε σε 10 μήνες εξαγοράσιμη προς εξόφληση  σε δύο χρόνια σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, οι εργαζόμενοι νοιώθουν πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη και ο άνθρωπος που τους χρωστά κυκλοφορεί ελεύθερος σε Ελλάδα και εξωτερικό όσο αν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Το παράδοξο βέβαια όπως σημείωσε η κ. Καρανάτσιου είναι πως οι 1.300 εργαζόμενοι της εταιρείας από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι και σήμερα δεν έχουν απολυθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ούτε επίδομα ανεργίας. Όσον αφορά το πρόγραμμα διεξόδου που είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κοζάνη, το οποίο θα παρείχε ποσό κοντά στα 1.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση και επίδομα για κατάρτιση δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί παρά το γεγονός ότι υπήρχε δέσμευση για έναρξη του στα μέσα Φεβρουαρίου.

ΕΡΤ Κοζάνης

8 σχόλια

  • Οι δυο κόσμοι που υπάρχουν στον τομέα της εργασίας στην Ελλάδα. Στον έναν, το δημόσιο, υπάρχει η ομπρέλα προστασίας για όλους και για όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στον άλλο κόσμο, τον ιδιωτικό τομέα, ο Μεσαίωνας και η ασυδοσία. Ουδείς από τους μεγαλόσχημους ”άρχοντες” της περιοχής μας ενδιαφέρεται για τους απλήρωτους εργαζομένους του Καρυπίδη. Αν συνέβαινε όμως το ίδιο για τους υπαλλήλους του άλλου Καρυπίδη, της Περιφέρειας (λέμε αν), από το χάραμα θα ήταν ”στις επάλξεις του αγώνα” και των καναλιών. Δυστυχώς όμως αυτό συνέβαινε, αυτό συμβαίνει και απ’ ότι φαίνεται αυτό θα συνεχίσει να ισχύει στην τριτοκοσμική Ελλάδα, τη μόνη χώρα της πολιτισμένης Ευρώπης που δεν υφίσταται ιδιωτικός τομέας. Το να περιμένει κάποιος από το δικαστικό σύστημα να πάρει γενναίες αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις ”χωρίς προβολή”, μάλλον ματαιοπονεί. Και βεβαίως για όλα αυτά που συμβαίνουν δεν ευθύνεται ο…νεοφιλελευθερισμός όπως βολεύει ορισμένους, αλλά το στρεβλό κρατικίστικο σύστημα που έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκάδες χρόνια. Και η ζωή συνεχίζεται…
    Καλό κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους αυτούς που παλεύουν μόνοι τους για το αυτονόητο.

    • Φίλτατε ή είσαι ανενημέρωτος ή δεν θυμάσαι καλά, ή όταν απέλυαν δημοσίους υπαλλήλους , έλεγες καλά τους κάνουν. Όταν το 2013 , ο εργοδότης που λέγεται ”κράτος” χρεοκόπησε , η κυβέρνηση Σαμαρά απέλυσε Δ.Υ, έβγαλε σε διαθεσιμότητα άλλους, έκλεισε δημόσιες υπηρεσίες, κρατικές τηλεοράσεις και άλλα πολλά. Εσύ πού ήσουν τότε; Ήσουν φοιτητής και διάβαζες; Τώρα τί ζητάς; Να προστατέψει το κράτος τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ή να απολυθούν ξανά δημόσιοι υπάλληλοι , για να λέμε καλά τους έκαναν και αυτούς; Αν θέλεις το δεύτερο, ψήφισε Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο άνθρωπος σου. Θα σου προσφέρει συγκινήσεις.

      • Ναι ειχε απολυσει και καλα εκανε τους δημοτικους αστυνομους που ειχαν προσληφθει ολοι με μεσον. Πολυ καλα επρεξε. Ατομα 120 κιλως περασαν αθληματα ακουσον ακουσον. Επισης στον ιδιωτικο τομεα το 99% τον εργαζομενων παιρνει 600€ με καθυστερηση 6-8 μηνων σε αντιθεση με τον δημοσιο που ο μισθος ειναι 1200-2500. Ολοι κυριακο θα ψηφισουμε μην ανησυχεις ετσι μονο θα αποκτησουμε ισοτητα στις αποδοχες και στην εργασιακη αντιμετωπιση

  • Πρέπει να γίνει κάτι με τον εν λόγω κύριο δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αδικία και να μη μεσολαβεί κανείς να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς.Δεν είναι δυνατόν εκτός των άλλων να μη μπορούν τουλάχιστον ταμείο να πάρουν.Στην Ελλάδα μας κάνουν πάρτυ τα τελευταία χρόνια όλοι αυτοί. Έχω μείνει και γω άνεργη μετά από 23 χρόνια δουλειάς και τους καταλαβαίνω.

  • Βασίλη δεν φταίει κανένας δημόσιος υπάλληλος και μην πέφτεις στην παγίδα του διαίρει και βασίλευε, ο ένας εναντίον του άλλου. Σου θυμίζω ότι πριν λίγες μέρες, ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρόβλημα, ήταν στην Κίνα σαν ένας μεγάλος επιχειρηματίας-επενδυτής παρέα με την υπουργό μας

  • Φτωχοί μην μαλώνετε μεταξύ σας. αγωνιστείτε ενάντια στον καπιταλισμό και ενάντια στον φασισμό για την αντιεξουσιαστική ευτοπία

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.