Με το μείζον ερώτημα:

  • Ποιος έφταιξε για την οικονομική καταστροφή της χώρας μας το 2010;

αλλά και το:

  • Mπορούσε να αποτραπεί η καταστροφή;

ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κ. Γιάννης Θεοφύλακτος.

Για να τονίσει στη συνέχεια ότι: «Οι εγκληματικές πολιτικές των δυο κομμάτων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν στην πτώχευση του κράτους, στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην αύξηση της ανεργίας (θλιβερή πρωτιά η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας) και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό.» Και πιο κάτω: « Ναι, μπορούσε να αποτραπεί η καταστροφή αλλά και οι συνέπειές της, αφού το Σύνταγμά μας διέθετε τη θεσμική θωράκιση γι’ αυτό».

«Δεν αποφεύχθηκε όμως η καταστροφή» επεσήμανε ο κ. Θεοφύλακτος «γιατί καταστρατηγήθηκαν από τους κυβερνώντες (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.) τα ίδια τα άρθρα του Συντάγματος που προβλέπουν ότι όλες οι εξουσίες ασκούνται υπέρ του λαού. Ακόμα και η 4η εξουσία, ο τύπος και τα ΜΜΕ, αντί να ελέγχει, διαπλέχθηκε με τις υπόλοιπες εξουσίες.» Για να συμπεράνει ότι : «ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. προσπαθούν τώρα να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους φορτώνοντας τις δικές τους ευθύνες στο λαό!».

«Θωρακίζοντας λοιπόν το Σύνταγμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων ο κ. Θεοφύλακτος αναρωτήθηκε:

  • Δεν πρέπει λοιπόν να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί (μη) ευθύνης Υπουργών;

  • Δεν πρέπει να προστατευθεί συνταγματικά ο δημόσιος έλεγχος των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια;

  • Δεν πρέπει να αναγνωριστεί συνταγματικά η εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους ή το δικαίωμα στην Υγεία;

  • Δεν πρέπει να κατοχυρωθούν ο περιορισμός της βουλευτικής θητείας, το αναλογικό σύστημα στις εκλογές, τα τοπικά δημοψηφίσματα, οι λαϊκές συνελεύσεις;

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αν μας ψηφίσει ο κόσμος στις εθνικές εκλογές, αυτά θα περάσουν στο Σύνταγμα.

Κλείνοντας ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας τόνισε ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί με τις επερχόμενες αλλαγές και ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο (το οποίο έχει την στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου) διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών. Το θετικό κλίμα ήδη φαίνεται από τις εκατέρωθεν δηλώσεις και το αποτέλεσμα θα είναι ωφέλιμο και για τις δυο πλευρές. Εξάλλου σύμφωνα με τον Βουλευτή κ. Θεοφύλακτο: «Στην Ελλάδα όταν η Αριστερά συνδιαλέγεται και συνεργάζεται με την εκκλησία, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα Δημοκρατίας-λαϊκότητας-αγωνιστικότητας-αλτρουϊσμού”.

Με εκτίμηση,

Από το γραφείο του Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ),

Γιάννη Θεοφύλακτου