Στο περιεχόμενο των γενικών μας αρχών που ανακοινώσαμε θέλουμε σήμερα να εξειδικεύσουμε μια από τις προτεραιότητες του προγράμματος μας που αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη.

Βασικός μας στόχος είναι να αποκτήσει ο Δήμος μας την εικόνα και το επίπεδο λειτουργίας ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Δήμου, αντάξιου του πρώτου Δήμου της περιφέρειας μας.

Έτσι η δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου, η απρόσκοπτη διασύνδεση των Δημοτικών Διαμερισμάτων αλλά και η εσωτερική επικοινωνία των οικισμών και του αστικού χώρου, θα αντιμετωπισθούν οριστικά με την ενεργοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε.
Οι αδιάνοιχτοι δρόμοι και πλατείες, τα εγκαταλειμμένα ετοιμόρροπα κτίσματα, η κακή κατάσταση των λιγοστών κοινόχρηστων χωρών και των αδόμητων οικοπέδων, η έλλειψη πρασίνου και χωρών στάθμευσης μέσα στην πόλη και όχι στα χωράφια, η κακή κυκλοφορία των οχημάτων, η χωρίς σχεδιασμό επικίνδυνη κυκλοφορία του πεζού, θα αλλάξουν οριστικά.

Οι χρονίζουσες λόγω αδιαφορίας και γραφειοκρατίας πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού θα ολοκληρωθούν το συντομότερο προκειμένου να δώσουν ανάσα στο δομημένο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Σχέδιο πόλεως της Κοζάνης  του 1929  δυστυχώς υπάρχουν ακόμη σε πολλές θέσεις  αδιάνοικτοι δρόμοι και πλατείες, είτε ολόκληροι, είτε εν μέρει  που αν είχαν ανοίξει  θα διευκόλυναν πάρα πολύ την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και  των  πεζών  αλλά θα δημιουργούνταν και νέες θέσεις στάθμευσης που χρειάζονται  πάρα πολύ στην πόλη μας.

Επίσης θα αναβαθμιζόταν πολύ η αισθητική του δομημένου περιβάλλοντος ενώ τώρα στην θέση τους υπάρχουν  συνήθως  παλιά και εγκαταλειμμένα ή ετοιμόρροπα κτίσματα σε κακή κατάσταση  πού διαμορφώνουν μία πολύ κακή εικόνα, και ενδεχομένως γίνονται χώροι σκουπιδιών και εστίες μολύνσεων.

Είναι ανεξήγητη η μεγάλη αδιαφορία του Δήμου Κοζάνης  για ένα τόσο σοβαρό θέμα  που θα έπρεπε να είναι θέμα  ΠΡΩΤΗΣ  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, που πλήττει την  καθημερινότητα των Κοζανιτών  και προσβάλλει  την εικόνα της πόλης.

Ενδεικτικά παραθέτουμε κραυγαλέα παραδείγματα αδιάνοιχτων δρόμων που στραγγαλίζουν την καθημερινή επικοινωνία στην πόλη.

 1. Πλατεία – δρόμοι μεταξύ των οδών Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου – Θερμοπυλών – Ροδόπης – Κων/λεως, Ο.Τ. 377Α, αδιάνοικτο εμβαδού 1.200 μ2, όπου σήμερα είναι  παλιά κτίσματα μη χρησιμοποιούμενα. (φωτ. αρ.: 9, 10, 11).

 2. Οδός Κωτουνίου, ΄Αρτης, δίπλα από την πλατεία Γιολδάση (μικρό Καφέ), αδιάνοικτου εμβαδού 400 μ2 (φωτ. αρ.: 1, 2, 3 και 4).

 3. Οδοί  Πτολεμαίων – Βυζαντίου – Ρεπανά.  Με αδιάνοικτο εμβδόν 340 μ2. Χωρίς κτίσματα, περιφραγμένη έκταση που κόβει στα δύο την οδό Πτολεμαίων που είναι ένας φαρδύς δρόμος, προς την Νομαρχία (φωτ. αρ.: 12, 13, 15).

 4. Κάθετη πάροδος της οδού Στ. Αναστασίου, προς Αγ. Αναργύρους, με αδιάνοικτο εμβαδόν 240 μ2.  Περιφραγμένη (φωτ. αρ.: 7).

 5. Οδός Π. Μελά  (απέναντι από οδό Περδίκκα): Ισόγειο παλιό κτίσμα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου (φωτ. αρ.: 6).

 6. Οδός Υψηλάντη κάτω από τα σχολεία Αγ. Δημητρίου. Παλιό κτίσμα, που εξέχει μέσα στον  δρόμο  (φωτ. αρ.: 8).

 7. Οδός Βλάστης, κάθετος στην Π. Μελά. Αυλή σπιτιού καταλαμβάνει το μισό και περισσότερο πλάτος του δρόμου (φωτ. αρ.:  5).

 8. Οδός Ομήρου προς οδό Βυζαντίου (φωτ. αρ.: 14).

Επίσης υπάρχουν και σε πολλούς άλλους δρόμους  αδιάνοικτα τμήματα  όπως:

 • Σταδίου – 3ης Σεπτεμβρίου – Αλκέτα 90 μ2.

 • Οδός   Μπιζανίου σε 6 σημεία με συνολικό   εμβαδόν  περίπου  410 μ2.

 • Οδός Μετεώρων με   200 μ2

 • Οδός Καλαμά με εμβαδόν 167 μ2.

 • Οδός  Καπετάν Περιστέρα Τσίγκου με 60 μ2.

 • Οδός Φειδίου με 145 μ2.

 • Οδός Διστράτου – Δωδώνης – Βιτσίου  με 90  μ2.

 • Οδός Γκούτζιου Μοναστηρίου με 1.200 μ2.

 • Οδός Μάνου Κατράκη 250 μ2.

 • Οδός Δωδώνης  με 190 μ2.

 • Οδός Ζαφειράκη  με εμβαδόν 65  μ2.

 • Οδός Χειμάρας  με  110 μ2 .

 • Οδός Ζήση Γιαχνίκα και Ηπείρου  με  410  μ2.

 • Α΄Πάροδος Πολύμνιας  με 160 μ2.

Επίσης  ατακτοποίητοι παραμένουν οι χώροι που προβλέπεται  να περιέλθουν στον Δήμο Κοζάνης:

 1. Για νηπιαγωγείο στην οδ. Στ. Αναστασίου  με 450 μ2. Είναι περιφραγμένο άκτιστο.

 2. Για παιδική χαρά  στην οδό Αθηνάς με 450 μ2.

Οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπισθούν με απόλυτο σεβασμό στην νομιμότητα, στον ανθρώπινο παράγοντα και στην περιουσία του δημότη.

Ν. Τσιαρτσιώνης