kozan.gr: Συνέντευξη Γιώτη Βασιλειάδη: “Aσχολούμαι με το θέατρο, σχεδόν σαράντα χρόνια” – Τι λέει για την παράσταση, που σκηνοθετεί, «Κοζάνη 2146 μ.Χ . – Σώστι τ’ Σκ’ρκα», καθώς και για το ΟνειρόDrama

18 Φεβρουαρίου 2019
15:12
Κανένα σχόλιο

 

 

  • Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση. «Κοζάνη 2146 μ.Χ . – Σώστι τ’ Σκ’ρκα».

Χρονικά, η παράσταση μας βρίσκει στην Κοζάνη του 2146 μ.Χ. Μία υπερσύγχρονη πολιτεία, όπου το στοιχείο της παραδοσιακής ταυτότητας της πόλης έχει εξαλειφθεί ή καλύτερα περιοριστεί σε έναν πυρήνα της, που αντιτάθηκε στην επέλαση του εκσυγχρονισμού, τη Σκ’ρκα . Υπάρχει κι ένας άλλος πυρήνας που παρέμεινε σταθερός στις παραδόσεις του, οι Πόντιοι της περιοχής. Κατά τ’ άλλα, η πόλη έχει κατακλυστεί από Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να καταπνίξουν κάθε είδους παράδοσης και αναχρονισμού. Επί σκηνής, θα δείτε αν θα τα καταφέρουν. Στην παράσταση παίζουν 14 ηθοποιοί και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που σκηνοθετώ ένα κείμενο ενός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, δικού μου παιδιού, του πολυτάλαντου Κώστα Καρανάτσιου, το οποίο οφείλω να σας ομολογήσω, όταν το πρωτοδιάβασα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ένας πόντιος σκηνοθετεί μία παράσταση στο κοζανίτικο ιδίωμα. Είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετείτε θεατρικό έργο σε ιδίωμα;

Είμαι άνθρωπος που ανέκαθεν ήμουν αντίθετος σε τέτοιου τύπου διαχωρισμούς, πόσω δε μάλλον, όταν αυτοί αφορούν στο θέατρο. Το θέατρο δεν θέτει ( ευτυχώς) ούτε γεωγραφικά, ούτε κανενός άλλου είδους σύνορα. Ταμπέλες μπαίνουν , συνήθως, όταν τα επιχειρήματα είναι ελλιπή . Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το ιδιωματικό θέατρο. Είναι ένα είδος που όλοι αγαπάμε, γιατί απλά, είναι κομμάτι της ταυτότητας μας.

  • Καλέσατε για ακρόαση ερασιτέχνες ηθοποιούς για να συμμετάσχουν στην παράσταση. Θεωρείτε πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα εν γένει στο ερασιτεχνικό θέατρο;

Η εν λόγω παραγωγή, είναι μία παραγωγή του Δη.Πε.Θε Κοζάνης και η πρόσκληση σε ακρόαση ήταν θέμα της παραγωγής. Εγώ ήμουν στη διαδικασία της ακρόασης και φυσικά της επιλογής των ηθοποιών. Απαντώντας στο ερώτημά σας, θεωρώ, πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο καλό θέατρο, από όπου κι αν προέρχεται αυτό. Η Κοζάνη είναι μία πόλη που έχει έντονη καλλιτεχνική δράση, στο κομμάτι του θεάτρου, με αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και είναι ακόμη πιο ευτυχές, το γεγονός, ότι ο κόσμος αγκαλιάζει αυτές τις προσπάθειες. Στο ερασιτεχνικό θέατρο, είναι συγκινητικό το γεγονός, ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, σπαταλούν πολλές φορές τον ελεύθερο χρόνο τους, για την αγάπη τους για το θέατρο.

  • Τελευταία συμμετέχετε σε μία νέα θεατρική ομάδα, το ΟνειρόDrama και έχετε δημιουργήσει ένα νέο χώρο, επενδύοντας στην πράξη σε μία νέα θεατρική ομάδα με ερασιτέχνες ηθοποιούς..

Το ΟνειρόDrama, οδεύει στον τρίτο χρόνο “ζωής”, παρ’ όλα αυτά η δράση της ομάδας μας, θεωρώ, πως είναι έντονη και τολμώ να πω εκ του αποτελέσματος και ιδιαίτερα επιτυχημένη. Είναι μία ομάδα, όπου η μαγιά της αποτελείται από θεατρικούς συνοδοιπόρους άνω της δεκαετίας και που ο δεσμός μας πλέον είναι συγγενικός, καθώς είναι προέκταση της οικογενείας μας. Και μετά από τρία χρόνια, η ομάδα έχει επεκταθεί αριθμητικά στο τριπλάσιο, τουλάχιστον, με νέα μέλη. Είμαστε μία πλήρης ομάδα, όπου υπάρχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, φωτιστές, συγγραφείς συνεργαζόμενοι στενά με καταξιωμένους επαγγελματίες μουσικούς, σκηνογράφους κτλ. Και εδώ και λίγους μήνες έχουμε και επίσημα τη νέα μας καλλιτεχνική στέγη, η οποία έγινε κυριολεκτικά από το μηδέν, με πολύ προσωπική δουλειά . Ευελπιστούμε αυτός ο χώρος, να γίνει χώρος έκφρασης και δημιουργίας, όλων των εκφάνσεων των τεχνών. Και αυτό επιδιώκουμε.

  • Υπηρετείτε το ερασιτεχνικό θέατρο εδώ και σαράντα χρόνια. Τί είναι αυτό που σας κράτησε συνεπή; Τί είναι αυτό που αντλείτε από την τέχνη;

Πράγματι, ασχολούμαι με το θέατρο, σχεδόν σαράντα χρόνια. Νομίζω, ότι αυτό που με κράτησε συνεπή, είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα με τα πιστεύω και τα θέλω μου, αναφορικά με αυτά που θέλω να κάνω στο θέατρο, που είναι να δημιουργώ με την ομάδα μας. Όταν αυτά ένιωσα, ότι εθίγησαν, αποχώρησα. Οπότε νομίζω, ότι ο ζήλος μου και η προσήλωση μου στα πιστεύω μου με κράτησαν και εξακολουθούν να με κρατούν συνεπή. Όσο για το τί αντλώ από την τέχνη, τί άλλο εκτός από την ευδαιμονία της δημιουργίας.

  • Θεωρείτε πως υπάρχει θεατρόφιλο κοινό που μπορεί να στηρίξει τις θεατρικές ομάδες, ειδικά στην περιφέρεια;

Ναι, σαφώς υπάρχει θεατρόφιλο κοινό στην περιοχή, που διαχρονικά στηρίζει με την παρουσία του τις θεατρικές παραστάσεις. Ο στόχος όλων είναι αυτό να διευρυνθεί αριθμητικά και η νέα γενιά ν’ αγκαλιάσει το θέατρο. Είναι επιτακτική ανάγκη, στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε να υπάρχουν κοιτίδες πολιτισμού και τεχνών. Είναι χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά.

  • Ένα χρόνο πριν εκδηλώσατε το ενδιαφέρον ν’ αναλάβετε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Θεωρείτε ότι τα περιφερειακά θέατρα έχουν δικαιώσει τον ρόλο ύπαρξης τους;

Πράγματι, ήμουν κι εγώ ένας από τους υποψηφίους που κατέθεσαν αίτηση για τη θέση του καλλιτεχνικού συμβούλου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης. Το κίνητρο ήταν φυσικά η αγάπη μου για το θέατρο και η θέληση να στηρίξω το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης με τις όποιες γνώσεις που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια. Ο ρόλος ύπαρξης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ήταν και είναι η επαφή των κατοίκων της Περιφέρειας με το θέατρο κι ένα ισχυρό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μόνο οφέλη μπορεί να προσδώσει στην περιοχή. Άλλωστε, η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν ζωοδόχο πηγή για τον άνθρωπο.

  • Ποια είναι η αντιμετώπιση των θεσμικών φορέων στο θέατρο;

Σαφώς, η οικονομική κρίση, έχει παρεισφρήσει σε όλους τους χώρους κι έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για το θέατρο. Στο κομμάτι του ερασιτεχνικού θεάτρου, οι θεσμικοί φορείς δίνουν μικρές ανάσες βοήθειας στις ομάδες, οι οποίες πολλές φορές είναι ζωτικής σημασίας.

  • Τι θα συμβουλεύατε στους νέους ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν ν’ ασχοληθούν με το θέατρο;

Να έχουν τα μάτια τους, τα αυτιά και τα μυαλά τους ανοικτά. Να προσπαθούν ν’ αρπάξουν και την παραμικρή πληροφορία που θα μπορούσε να τους κάνει καλύτερους, να διδάσκονται από τα λάθη τους και ν’ αγαπάνε αυτό που κάνουν. Είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος, αλλά βαθιά σαγηνευτικός.

  • Ποια τα θεατρικά σας πλάνα από δω και στο εξής; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν έχει ευοδωθεί ακόμη;

Προς το παρόν, είμαι αφοσιωμένος στην παράσταση που ετοιμάζουμε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Από κει και ύστερα, σαφώς υπάρχουν σχέδια με την ομάδα μας, τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Ανάμεσα σ’ αυτά κι ένα μεγαλεπήβολο πλάνο που ευελπιστούμε σύντομα να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.