Με νέα αποτίμηση ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες της ΔΕΗ (Του Χάρη Φλουδόπουλου)

24 Φεβρουαρίου 2019
09:33

Το conference call που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των στελεχών του υπουργείου ενέργειας και των εκπροσώπων της DGCOMP, δεν κατέληξε στην οριστική συμφωνία για το θέμα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτών της ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς βρισκόμαστε προ των πυλών, καθώς υπάρχει σύγκλιση σε βασικά σημεία και εκτός απροόπτου εντός της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι νέοι όροι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εκπληρώσει η Ελληνική Δημοκρατία την υποχρέωση που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λιγνιτική αποεπένδυση του 40% του δυναμικού της ΔΕΗ.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις προκύπτουν δύο σημαντικές αλλαγές που ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα της πώλησης. Η πρώτη αφορά στη συμφωνία μεταξύ της DGCOMP αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης, να υπάρξει νέα αποτίμηση (fairness opinion) για τις πωλούμενες μονάδες. Η αλλαγή αυτή βασίζεται και στο κείμενο της αρχικής συμφωνίας DGCOMP – Ελληνικής Δημοκρατίας, που προέβλεπε ότι η συναλλαγή θα γίνει σε εύλογο τίμημα της αγοράς και λαμβανομένων υπόψη αντίστοιχων πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδικασία, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος καθώς υπήρξε σημαντική απόσταση μεταξύ της μοναδικής έγκυρης προσφοράς και της αποτίμησης που έκανε ο σύμβουλος που προσέλαβε η ΔΕΗ.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στο SPA, όπου υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της DGCOMP να γίνουν αποδεκτοί όροι για επιμερισμό κερδών και ζημιών των εταιρειών μεταξύ του αγοραστή και της ΔΕΗ, κατά τρόπο που να είναι συμβατός με τους κανονισμούς της ΕΕ και να διασφαλίζει τη λειτουργική αυτονομία και ανεξαρτησία των πωλούμενων παγίων από τον πωλητή, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Αυτές οι αλλαγές κρίνεται ότι μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο ώστε ο διαγωνισμός να καταλήξει σε επιτυχές αποτέλεσμα. Εκείνο που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι να αποφασιστεί ο τρόπος που θα επιλεγεί ώστε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός αλλά και η δυνατότητα να καταθέσουν προσφορές, όλοι οι συμμετέχοντες στην προηγούμενη άγονη διαδικασία αλλά και πιθανοί νέοι ενδιαφερόμενοι. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πάντως, ως πιθανότερο σενάριο προβάλει η προοπτική επαναπροκήρυξης νέου διαγωνισμού, με διαδικασίες fast track, ενώ ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το φορέα που θα τρέξει το διαγωνισμό.

Επιπλέον μια κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού, αφορά στο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΑΕΙ), δηλαδή τα αποκαλούμενα ΑΔΙ, που σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποζημιώνουν και τις μονάδες λιγνίτη. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως τότε γίνεται ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την εξασφάλιση συνθηκών βιωσιμότητας των πωλούμενων μονάδων και άρα για την επιτυχία της πώλησης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο θέμα αυτό έχει προκληθεί εμπλοκή, λόγω της παράτυπης συνέχισης της λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, η οποία παραβιάζει με τη λειτουργία της την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία (λειτουργούσε με καθεστώς περιορισμένων ωρών λειτουργίας, οι οποίες πλέον έχουν εξαντληθεί, ενώ πολύ κοντά στην εξάντληση των ωρών λειτουργίας βρίσκεται και η δεύτερη μονάδα που υπάγεται στο ίδιο καθεστώς η Καρδιά).

Καταλύτες EWG και Eurogroup

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ύπαρξη συμφωνίας για την επόμενη ημέρα και τη συνέχιση του διαγωνισμού των λιγνιτών είναι κρίσιμη ενόψει των αποφάσεων που εκκρεμούν για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Η υπόθεση λιγνίτες είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως. Τα δύο κρίσιμα χρονικά ορόσημα είναι το Euro working group της 28ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Εάν υπάρξει ανακοίνωση συμφωνίας για τους όρους συνέχισης του διαγωνισμού πώλησης, τότε το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο για τους λιγνίτες θα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εκπληρωθεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πηγές του υπουργείου ενέργειας εκτιμούσαν μετά το conference call της Παρασκευής ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη (27 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν το EWG) η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί.

Πηγή capital.gr

7 σχόλια

  • αν ήθελαν πραγματικά να περάσουν στην μεταλιγνιτική περίοδο,θα έπρεπε να ξεκινήσουν την δεκαετία του 1990,τώρα δεν μπορούν,γιατί δεν υπάρχει ούτε χρήμα,ούτε χρόνος.

  • Αυτό που πραγματικά ενοχλεί τέτοιους αρθρογράφους (και βεβαίως όχι δημοσιογράφους) είναι πως όσο καίμε τον 100% ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, δεν καίμε το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο.

  • Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ή διαφωνεί;
    Θα το πολεμήσει; Θα πολεμήσει το κόμμα που κυβερνάει και έκλεισε να είναι υποψήφιος;
    Για πες Γιώργαρε Αδαμίδη

    • Ο Σύριζα εξαγόρασε τη συνενοχή του Αδαμίδη στο ξεπούλημα των λιγνιτών με μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Κάθε πράγμα έχει την τιμή του …

  • Τώρα ο κύριος Αδαμιδης έπιασε πρώτη θέση δίπλα στον δήμαρχο που μέχρι χτες ήταν στα μαχαίρια γιατί ως οικολόγος θέλει να κλείσει τα εργοστάσια !!!!! Ο κατήφορος άμα σε πάρει οι κωλοτούμπες είναι φυσική συνέπεια !

  • Όσο καίμε για ρεύμα λιγνίτη μην ανησυχείτε. Μόλις αρχίσουμε να καίμε για ρεύμα φυσικό αέριο, τότε να ανησυχείτε… γιατί τότε θα το μοσχοπληρώνουμε…

    • Ασχετουλη ηδη το 70% του ρευματος που πληρωνεις στο λογαριασμο σου ΔΕΝ προερχεται απο τις λιγνιτικες μοναδες. Δθαβασε τον καθε λογαριασμο που σου ρχεται και μετα παρε θεση ενεργειακης αναλυσης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.