Την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στελεχών της ΔΕΗ στα ορυχεία της περιοχής  και την απαλλαγή του ενός εξ αυτών, αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αναφορικά με την υπόθεση της μόλυνσης των νερών τεσσάρων χωριών της Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο.

Πιο συγκεκριμένα  το δικαστήριο επέβαλλε στους δύο πρώην διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου την ποινή φυλάκισης των 18 μηνών, στον τρίτο κατηγορούμενο που έμεινε για ελάχιστο χρονικό διάστημα στην θέση του διευθυντή του ίδιου ορυχείου την ποινή των 8 μηνών και στο τέταρτο κατηγορούμενο που η θητεία του δεν εμπλέκεται σχεδόν καθόλου με την επίμαχη περίοδο δημιουργίας προβλήματος στις πηγές των νερών των τεσσάρων χωριών αποφάσισε την απαλλαγή του. Το δικαστήριο μετά από αίτημα της υπεράσπισης αναγνώρισε τα ελαφρυντικά στα πρόσωπα των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα και κατά την αγόρευση του ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή μόνο του ενός εκ των τριών κατηγορουμένων ο οποίος  ήταν διευθυντής στο ορυχείο την περίοδο που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν περιβαλλοντικές αποκλίσεις από την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που η διεύθυνση ορυχείου έπρεπε να τηρεί.

Από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης και η πολύκροτη υπόθεση θα μεταφερθεί στην έδρα του Εφετείου δυτικής Μακεδονίας.

Το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών της Κοζάνης βρέθηκε μετά από τυπικό έλεγχο που διενέργησε το 2012 η ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews η απόφαση του δικαστηρίου θέτει σε δοκιμασία την λειτουργία του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της χωρας του Αγ. Δημητρίουυ και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πριν απο λίγο με προσωπική απόφαση του Διευθύνοντος της ΔΕΗ ο σταθμός θα λειτουργήσει μεχρι τις 8 Μαρτίου και το θεμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης οπου θα κριθεί το μέλλον του Σταθμού.

Το vetonews με παλιότερο δημοσίευμα είχε αποκαλύψει οτι τυχόν καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του εξασθενούς Χρωμίου θα έθετε σε ομηρία τον μεγαλύτερο Ατμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας και κατ’ επέκταση την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης που θερμαίνει την πόλη.

vetonews.gr