Γρεβενά Πόλη Του Μανιταριού – ΙΕΚ Μαγειρικής Γρεβενών.  Μία αναγκαία συμβίωση – Μία Μεγάλη ευκαιρία για τη πόλη   ( Γράφει ο Μάκης Λιοσάτος) 

21 Μαρτίου 2019
11:26
Κανένα σχόλιο

 

 Σε συνέχεια του άρθρου για την αναβάθμιση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , καταθέτω ένα μέρος της πρότασης μου . Υπάρχει πλήρης υλικοτεχνική έκθεση και οικονομική μελέτη , πάντα μέσα στο πλαίσιο εκτέλεσης με ( λίγους ) ίδιους πόρους .

 

  Στα Γρεβενά , την πόλη του Μανιταριού , λειτουργεί από το 2009 τμήμα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης στα Δ.Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , που φιλοξενούνται απο το ΕΠΑΛ , όπου και στεγάζεται το εργαστήριο μαγειρικής  που  παραχωρήθηκε  . Τα ΙΕΚ Γρεβενών όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα σε ολόκληρη τη Μακεδονία , μέσω της καλής δουλειάς  που έκαναν οι καθηγητές και η διοίκηση . Αποτέλεσμα είναι να εργάζονται σε όλη την Ελλάδα ως πρώτοι μάγειρες  οι περισσότεροι απόφοιτοι της σχολής , επίσης  να συμμετέχουν και να διακρίνονται σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής , άλλα και κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας : 

Αυτή τη στιγμή στα Γρεβενά διαμένουν ή πηγαινοέρχονται καθημερινά 30 σπουδαστές από άλλες πόλεις , που βέβαια κινούν και κάποια χρήματα για διατροφή ,  ψυχαγωγία  και στέγαση .  

 Αυτός ο αριθμός μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί , εάν το ήδη καλά στελεχωμένο ΙΕΚ Μαγειρικής συνδέσει το όνομα του με το Μανιτάρι και προσφέρει στους μαθητές μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε αυτό , με ειδικά σεμινάρια , εργαστήρια μαγειρικής και άλλες αντίστοιχες δράσεις .  

 

Έτσι το ΙΕΚ μας , θα  αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλα τα ΙΕΚ Μαγειρικής της Ελλάδας , οπότε θα το διαλέγουν για τις σπουδές τους όλο και περισσότεροι μαθητές .

 

Αυτό μπορεί να συμβεί με τις παρακάτω ενέργειες :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.   Δημιουργία νέου Σύγχρονου Εργαστηρίου Μαγειρικής .

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    2.   Άμεση σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Μαγειρικής με τους ανθρώπους        που κατέστησαν τα Γρεβενά Πόλη του μανιταριού και Βαλκανική πρωτεύουσα του μανιταριού. ( Καθηγητές, Μανιταρόφιλους , Μάγειρες , Μαγαζάτορες ,Συγγραφείς κ.α.)

 

3. Αγορά και δωρεάν προσφορά στους σπουδαστές του ΙΕΚ Γρεβενών , βιβλίων που αφορούν το μανιτάρι ( από Γρεβενιώτες συγγραφείς ) . Βιβλία όπως οδηγοί μανιταρογνωσίας και συνταγών μαγειρικής με μανιτάρι . Αυτό θα δημιουργήσει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα , καθώς στα υπόλοιπα ΙΕΚ , οι μαθητές τα βιβλία τα πληρώνουν .

 4. Διοργάνωση  ειδικών  κύκλων σεμιναρίων εγγεκριμμένων από το υπουργείο παιδείας  ώστε οι  μαθητές , εκτός απο τις γνώσεις , να λαμβάνουν  και βεβαιώσεις παρακολούθησης . Σεμινάρια πάνω στην  μανιταρογνωσία , τη μαγειρική με μανιτάρι κ.λ.π.

 

5.   Διαφήμιση όλης αυτής της προσπάθειας από εκπομπές μαγειρικής της ελληνικής τηλεόρασης  .

Θα μπορούσε να γίνει ένα γύρισμα στα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου και στο τέλος της χρονιάς , οι Αριστούχοι σπουδαστές να μαγειρέψουν live στο τηλεοπτικό στούντιο .

6. Συνεχείς σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών με την Ευρωπαϊκή κουζίνα . Εφαρμογή ευρωπαϊκών  προγραμμάτων ( EYROPASS ) δωρεάν παρακολούθησης σεμιναρίων σε Ιταλία – Καταλονία όπου χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης .

 Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι εφικτό να συντονηστούν , σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το Ι.Ν.Ε.Β.Δ.Ι.Μ. , καθώς έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μεμονωμένα . Με μια συνολική εφαρμογή τους  σε ένα τεταρτοετές πλάνο , τα ΙΕΚ Γρεβενών θα φιλοξενούν τουλάχιστον 200 σπουδαστές , που θα διαμένουν στη πόλη μας κινώντας χρήματα , δίνοντας  ζωή και διαφημίζοντας  τα Γρεβενά πανελληνίως .

Η Μαγειρική είναι το πλέον δυναμικά ανερχόμενο επάγγελμα στη χώρα μας . Μία μόνιμη σχολή μαγειρικής στην πόλη μας  μπορεί να συνδεθεί μελοντικά και με άλλες ειδικότητες  όπως                  η βοτανολογία , η γαλακτοκομία , η οινολογία η κτηνοτροφία κ.λ.π. 

Άς εκμεταλλευτούμε τη καλή φήμη που έχτισε το ΙΕΚ Μαγειρικής  Γρεβενών κι ας κάνουμε το απαραίτητο βήμα εμπρός , πριν μείνουμε πίσω απ’τις εξελίξεις .

Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο όμορφος νομός μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας . 

Με τιμή

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Γρεβενών με το συνδιασμό

‘’ Δήμος για όλους ‘’

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.