Στον ‘πολύτεκνο κοζανίτη ταξιτζή’ και στους ‘αφανείς ήρωες της ελληνικής κοινωνίας’ αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος

10 Δεκεμβρίου 2016
13:55
Στον ‘πολύτεκνο κοζανίτη ταξιτζή’ και στους ‘αφανείς ήρωες της ελληνικής κοινωνίας’ αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2017, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος.
Επίσης, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, καθώς και στις καθημερινές ανακρίβειες της Ν.Δ. (ιδίως για μετακλητούς – υπερχρεωμένα νοικοκυριά – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους),
ενώ έθεσε το ερώτημα προς τους έλληνες πολίτες: “γιατί μας πολεμάει το σύστημα; γιατί την κυβέρνησή μας πολεμάει το σύστημα και τα κανάλια;”, εξηγώντας πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα μεγάλα και μη εκπροσωπούμενα έως σήμερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που το το σύστημα οδήγησε στην πτώχευση.
Ο βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος έκλεισε την ομιλία του εξηγώντας ποια είναι η διαφορά της “σταθερότητας” των Προϋπολογισμών της σημερινής Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τη “σταθερότητα” της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου: Σήμερα, γίνεται προσπάθεια η σταθερότητα να αφορά τους πολλούς, ενώ η σταθερότητα επί ΝΔ αφορούσε τους λίγους.
Ακολουθεί το βίντεο:
Και τα επίσημα πρακτικά της Ολομέλειας:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΔ΄

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

…..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω δύο λόγια πρώτα για τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Συμφωνώ με έναν τίτλο που είδα στην εφημερίδα των Συντακτών: «Ούτε πανηγυρισμοί» –θα μπορούσαμε, γιατί είναι σχεδόν πενταπλάσιο από την απώλεια του ΕΚΑΣ και αφορά το 60% των συνταξιούχων– «όχι όμως και μικροψυχία», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θα επαναλάβω το ερώτημα που έθεσε ο κ. Συρίγος, ο συνάδελφος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνεί κανείς; Διαφωνεί κανείς να δώσουμε από το πλεόνασμα σε μια ομάδα πληθυσμού που επλήγη όλα αυτά τα χρόνια από την κρίση και συνεισέφερε στο να αντιμετωπιστεί αυτή; Κανείς δεν διαφωνεί. Απλώς ψελλίζετε διάφορα άλλα, για να αποπροσανατολίζετε τη συζήτηση.

Θα ήθελα να τονίσω, κυρία Φωτίου και κύριε Χουλιαράκη, στην Κυβέρνηση, γιατί έχω εμπειρία και γνώση για το θέμα, να προσεχθεί το ακατάσχετο αυτού του βοηθήματος. Επειδή όταν θα δοθεί, θα αυξήσει το ποσό της σύνταξης που θα πάρει ο συνταξιούχος και πιθανότατα θα καταβληθεί μαζί με τη σύνταξη και θα πάει πάνω από 1.000 ευρώ, αμέσως μπορεί να πέσουν τα χρέη στις τράπεζες, στην Εφορία και στα Ταμεία και να κατάσχουν αυτό το ποσό. Και εκεί που περιμένουν τώρα πώς και πώς οι οικογένειες και οι συνταξιούχοι, τα 300 ή τα 500 ευρώ, να τους κατασχεθεί το μισό ποσό και να έχουμε άλλα. Γι’ αυτό το τονίζω από τώρα.

Δεν φοβόμαστε να κάνουμε τη σύγκριση με αυτό που μοίρασε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος τον Μάρτη και τον Απρίλιο του 2014 στους ένστολους. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα πλεονάσματα ούτε με αυτό που λένε τώρα, ότι «εσείς δύο χρόνια παιδεύεστε για να φτάσετε εκεί που ήμασταν εμείς το 2014».

Καταρχήν, επρόκειτο για μια σάπια ανάπτυξη.  Ας σκεφτεί ο λαός το ράλι της ανάπτυξης της δεκαετίας του ‘90 και του 2000 πού οδήγησε. Στο να πλουτίσουν οι λίγοι και να πτωχεύσουν οι πολλοί. Να πτωχεύσει η χώρα, οι πολλοί, και οι λίγοι να έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν την ψεύτικη και σάπια ανάπτυξη του 2014. Γι’ αυτό έπρεπε να αποχωρήσουν από το πολιτικό σκηνικό και από το τιμόνι της χώρας. Επίσης, ο κ. Σαμαράς παράτησε την αξιολόγηση στη μέση. Τα νούμερα ήταν πλαστά. Γι’ αυτό οι σύμμαχοί του τον παράτησαν.

Τέλος, αναφορικά με το επίδομα των 500 ευρώ, το κοινωνικό επίδομα όπως το λένε τώρα, που ήταν στους ένστολους, ήταν προεκλογικό, ενώ τώρα δεν είναι προεκλογικό. Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό.

Από τον προϋπολογισμό ξεχωρίζω το κονδύλιο των 100 εκατομμυρίων ευρώ,  το οποίο είναι αναρτημένο και αφορά την ενίσχυση των παντελώς αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Να θυμηθούμε τι έλεγε όλη η Αντιπολίτευση, ότι αυτό δεν υπάρχει, ότι θα αναγκαστούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία να τα επιστρέψουν στην Εφορία κ.α.; Πάντως υπήρχε μια θολούρα και μια κατασυκοφάντηση. Ουδέν ψευδέστερον. Το βλέπουμε τώρα στον προϋπολογισμό. Ήταν στον ν. 4346/2015.

Το ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν: Για πρώτη φορά κυβέρνηση διαθέτει κονδύλιο, ώστε να πληρώνει το κράτος τη δόση που ορίζει το δικαστήριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όμως, άλλα ισχυριζόταν η Αντιπολίτευση σχεδόν ενάμισι χρόνο τώρα. Κάθε μέρα ανακρίβειες, κάθε μέρα ψεύδη και λάσπη με τη λογική «πες πες, κάτι θα μείνει».

Να θυμίσω και την προσπάθεια σπίλωσης του Υπουργού, του κ. Κατρούγκαλου, ότι δήθεν πήρε εργολαβική αμοιβή με ενέργειες που έκανε. Το Βήμα την προηγούμενη βδομάδα, τις προηγούμενες ημέρες, αναγκάστηκε και ζήτησε συγγνώμη. Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που το ανέφεραν ενάμιση χρόνο αυτό, αυτή την ανακρίβεια, αυτό το ψεύδος, αυτή τη συκοφαντία, όπως ζήτησε συγγνώμη το Βήμα; Το Βήμα αναγκάστηκε, σύμφωνα με τον νόμο, γιατί σου λέει «θα έχω θέμα με τις αποζημιώσεις».

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα καθημερινά που αναφέρει η Νέα Δημοκρατία;

Σταχυολογώ: Για τους μετακλητούς; Τώρα για το κόστος του ταξιδιού στην Κούβα; Μας πείραξε αυτό; Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη; Τα δήθεν δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εξοφλημένα και ενήμερα, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 400 εκατομμύρια και τα φορτώνουν στον ελληνικό λαό; Κάθε μέρα και από ένα πολιτικό ψεύδος. Κάθε μέρα η προσπάθεια να γίνει η τρίχα τριχιά, να διυλίσουμε τον κώνωπα, να καταπιούμε την κάμηλο.

Θα θίξω δυο-τρία από τα θέματα αυτά, γιατί απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Τόσος ντόρος για τους μετακλητούς. Έχει το θράσος η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για μετακλητούς, ενώ πρόκειται για νόμιμες προσωρινές τοποθετήσεις νέων επιστημόνων που είναι απαραίτητοι σε κάθε Βουλευτή, σε κάθε Υπουργό, σε κάθε δήμαρχο κ.λπ.

Ποια είναι τα δείγματα γραφής του παλιού πολιτικού συστήματος, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Όσον αφορά τους μόνιμους, φόρτωσαν το Δημόσιο με τα δικά τους τα παιδιά, το λέγανε κιόλας, ασχέτως προσόντων. Σαράντα χρόνια μόνο «παράθυρο», μόνο ρουσφετολογικές προσλήψεις και ένα αξιόλογος νόμος που έγινε, ο νόμος ΑΣΕΠ, προσπάθησαν και τα κατάφεραν τελικά με φωτογραφικές διατάξεις να τον υπερκεράσουν.

Για τους προσωρινούς τα δείγματα γραφής που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν Υπουργός ήταν ότι είχε τους πενταπλάσιους μετακλητούς από τον αντίστοιχο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τους πενταπλάσιους, δηλαδή επιβάρυναν τον προϋπολογισμό πέντε φορές παραπάνω.

Τώρα τελευταία δήθεν έγκαιρα στοιχεία λένε ότι -τα δημοσίευσε και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με μια σοβαροφάνεια- αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι μετακλητοί. Δεν ανέφεραν, όμως, ότι απλώς γίνεται με διαφάνεια η καταμέτρησή τους, ότι παλιότερα δηλαδή από τους πενήντα δύο που είχε ο Μητσοτάκης φαινόντουσαν μόνον οι επτά. Μειώθηκαν οι μετακλητοί, λοιπόν.

Πάμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί και εκεί λεγόντουσαν διάφορα: «πώς θα το κάνετε και εμείς το είχαμε κάνει». Θυμάμαι έναν φίλο μου ταξιτζή πολύτεκνο, που έπαθε καρδιά, στην Κοζάνη. Έκανε επέμβαση, ήταν ανασφάλιστος, γιατί χρωστούσε στον ΟΑΕΕ. Έκανε επέμβαση στο Νοσοκομείο Κοζάνης, σε μία πολύ καλή καρδιολογική κλινική, και ευγνωμονεί γιατί έγινε δωρεάν η επέμβαση αυτή. Παλιότερα δεν θα έκανε καν επέμβαση. Αργότερα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έκαναν τις επεμβάσεις, αλλά μετά πήγαινε ο λογαριασμός στην Εφορία. Βάλε υλικά, βάλε εντατική, βάλε χειρουργείο, τουλάχιστον πέντε χιλιάρικα. Δεν θα μπορούσε να τα πληρώσει, τα πέντε θα γίνονταν δέκα, τα δέκα, είκοσι κ.λπ.

Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, έκανε δωρεάν εγχείρηση στην καρδιά του και σώθηκε. Έχει κάρτα ανθρωπιστικής κρίσης. Προστάτευσε την πρώτη του κατοικία, γιατί μπήκε στον «νόμο Κατσέλη». Χειρίστηκα εγώ προσωπικά την υπόθεσή του. Ε, μην περιμένετε ότι θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Και εμείς δεν τα κάναμε για να μας στηρίξει πολιτικά, αλλά τουλάχιστον δεν είναι αγνώμων.

Μην ψάχνετε, όμως, να βρείτε τον συγκεκριμένο στα γκάλοπ που κάνουν οι εταιρείες σας, αυτές που είχαν βγάλει το δημοψήφισμα ντέρμπι, ενώ είχε είκοσι μονάδες διαφορά και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ότι ήταν πάλι ίσα-ίσα, ενώ χάσατε με οκτώ μονάδες διαφορά. Τέτοιους ανθρώπους που είναι στην αφάνεια δεν θα τους βρουν οι εταιρείες σας, γιατί δεν έχουν σταθερό τηλέφωνο και στο κινητό να τον πάρουν οι εταιρείες σας δεν το σηκώνει, γιατί όταν βλέπει τέτοια νούμερα φοβάται ότι είναι εισπρακτικές εταιρείες που τους επιτίθενται.

Πρόκειται για μία αφανή πλειοψηφία, αυτή που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνησή μας, αυτοί που έτσι τους κατάντησε η χρεωκοπία της χώρας, όμως, μας στηρίζει και επιτέλους εκπροσωπείται από εμάς. Αντίθετα, αυτοί που φαίνονται, οι δυνατοί, το σύστημα στηρίζει το παλιό πολιτικό σύστημα, στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό το ερώτημα θα ήθελα να θέσω στον ελληνικό λαό, γιατί μας χτυπάει το σύστημα; Γιατί τα κανάλια χτυπάνε την Κυβέρνηση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και με αυτό το ερώτημα κλείνετε κιόλας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γιατί οι ισχυροί είναι απέναντι στην Κυβέρνηση και όχι με εμάς; Δεν τους κάνουμε τα χατίρια, γι’ αυτό. Αντίθετα, και ο προϋπολογισμός αυτή τη χροιά έχει, να εκπροσωπήσει αυτούς τους αφανείς ήρωες, γιατί αυτοί κράτησαν τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και δικαιούνται επιτέλους εκπροσώπηση και την έχουν από εμάς και αυτούς αφορά.

Και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, αν και είχα πολλά ακόμα να πω. Αυτούς αφορά η σταθερότητα που ευαγγελιζόμαστε εμείς και που φέρνουν οι προϋπολογισμοί μας, γιατί καμιά φορά μας λένε κάποιοι φίλοι: «τα ίδια λέτε, τα ίδια έλεγε και ο Σαμαράς, σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα, τώρα κι εσείς λέτε για σταθερότητα». Ναι, αλλά ποιους αφορά; Η δική τους σταθερότητα αφορούσε το μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους τραπεζίτες.

Η δική μας σταθερότητα αφορά τους αφανείς ήρωες, τους δανειολήπτες, τον απλό λαό. Όλα αυτά έχουν περάσει στον προϋπολογισμό, γι’ αυτό και σας καλώ να τον ψηφίσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

22 σχόλια

  • Άντε το καταντήσατε αηδία με τα μπράβο Γιάννη…. τι έκανε? Φωνάζει από μακρυά ότι τα γραπτά είναι κατόπιν εντολής

  • Αν είναι δυνατόν θα δώσουν σε λίγους απο 300 έως 500 ευρώ μια φορά και θα περνουν από τον καθένα μας καμια 500 για αρκετά χρόνια. Πήρατε χαμπάρι ότι από 1/1/2017 αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και θα υπάρξει μείωση στους μισθούς; Τα μέτρα που θα ψηφίσουν σε λίγες μέρες γιατί δεν τα ανέφερε; Και αυτά έργα του Τσιπρα ειναι.

  • Εσυ δε μας είπες που κατατάσσεσαι στους αφανείς ήρωες η στους εμφανείς προνομιούχους . Α οχι εισαι σε αυτούς που κάνουν παντα τη δουλειά τους με οποιδηποτε μέσο και τίμημα απο το ΠΑΣΟΚ έφυγες αφου δεν είχες τιποτα αλλο να πάρεις έγινες βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

  • Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος ΡΕΣΑΛΤΟ 9-12-16

    Η κοροϊδία, η απάτη, η γελοιότητα
    και ο αυτό-εξευτελισμός χωρίς
    όρια και αναστολές…
    «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας από τη μια να του αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και από την άλλη να του πετούν κάποια ψίχουλα, για να τον εξαγοράσουν όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν. Να εξαγοράσουν τη στήριξη στην ίδια πολιτική που του έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι (…). Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημά τους”…
    Από την ομιλία του Τσίπρα το 2014 εναντίον του Σαμαρά
    Έτσι ξεφτίλιζε ο Τσίπρας του τότε, τον Τσίπρα του σήμερα. Θα μπορούσε να την επαναλάβει εκείνη την ομιλία ο Τσίπρας. Μπροστά στον καθρέφτη του:

  • mprabo giani…pentaplasio to epidoma ( ti epidoma! pes to opos ta parousiase o alexis 13h syntaksi) apo tin apoleia toy ekas ee…. emeis den eimaste san ton samara me ta proeklogika epidomata….leme tora…

  • Τι θέλετε; τόσα χρόνια παραπονιόμαστε για τύπους σαν τον πάριμ και τώρα έχουμε ακριβώς το αντίθετο στυλ με τον Γιάννη, αυτό δηλ. που τόσα χρόνια θέλαμε… ας μην γκρινιάζουμε…

  • Έμπλεξες ρε Γιάννη σε λάθος εποχή και δεν μπορείς να κάνεις όσα θα ήθελες! Αλλά και τώρα ξέρουμε ότι προσπαθείς..

  • Πολυ ωραια τόοθετηση, οπως και του Τσακαλωτου και του Τσιπρα.. Ξεβρακωνεται καθε μερα η κρυφη νεοφιλελευθερη πολιτικη της ΝΔ του Μητσοτακη και των συμφεροντων Siemens

  • Μπράβο στον Γιάννη , γιατί αν γράψω οτι είναι ο μοναδικός πολιτικός με πληρωμένους χειροκροτητές – σχολιαστές μάλλον θα ” κοπεί ” το σχόλιο . Μπράβο Γιάννη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.