Ονομασία: “Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας” (του Γιάννη Θεοφύλακτου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης)

3 Απριλίου 2019
14:05

 

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη συνέργεια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και οδεύει σύντομα προς την ψήφισή του, επιχειρώντας μία πραγματική τομή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτ. Μακεδονία.

Με το παρόν επιθυμώ να συμβάλλω στον διάλογο για την ονομασία του νέου ενιαίου φορέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σεβασμό στις απόψεις που έχουν ήδη ακουστεί.

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να μείνουμε στο “Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας”. Σκέτο.

Με το μελάνι της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών να μην έχει στεγνώσει ακόμη, πιστεύω ότι θα ήταν εθνικά επιζήμιο να “νοθεύσουμε” την γεωγραφική ονομασία “Δυτικής Μακεδονίας”, ακόμη και με πολύ σημαντικά ονόματα – προσωπικότητες που ανά τους αιώνες πέρασαν ή με τον τρόπο τους σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής (‘Ευγένιος Βούλγαρης’, ‘Ρήγας Φεραίος’, ‘Παύλος Μελάς’, ‘Πτολεμαίος’ κτλ).

Ονόματα που ήδη ακούστηκαν στη δημόσια σφαίρα, απολύτως σεβαστά.

Όχι όμως τώρα.

Γιατί ανεξαρτήτως εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά οι βόρειοι γείτονές μας δεν ονομάζονται ‘Μακεδονία’ (σκέτο) από το σύνολο του κόσμου.

Συνεπώς, ορθό πιστεύω πως είναι, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της Συμφωνίας και ιδιαίτερα όσο θα λειτουργούν οι Επιτροπές για τα σήματα, να διατηρήσουμε τα ‘ορόσημα’ της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είναι άλλα από: α) την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και β) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Τα πτυχία που θα εκδίδουν τα (πολύ σημαντικά) Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, πρέπει να αναγράφουν το ‘Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα’ (University of Western Macedonia, Greece), χωρίς κάποιον άλλον προσδιορισμό ή ονομασία που να αποδυναμώνει τον ξεκάθαρο αυτό συσχετισμό.

Το χθεσινό ταξίδι του Πρωθυπουργού με 10 Υπουργούς και πολυμελή αντιπροσωπεία (άνω των 140) σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανοίγει πολλούς δρόμους που αφορούν την Ενέργεια, τις Μεταφορές και, κυρίως, τον έλεγχο του εναέριου χώρου των γειτόνων μας -αντί των Τούρκων. Καθώς και τη διεύρυνση της -ήδη επιτυχούς- δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατηρήσουμε -ιδιαίτερα στην ‘ευαίσθητη’ πρώτη περίοδο εφαρμογής της Συμφωνίας- τις ονομασίες/ορόσημα της περιοχής μας.

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω

[σσ: η φωτογραφία είναι του Σωκράτη Μουτίδη]

38 σχόλια

    • Καταλάβατε κ. Κοκόλη τη λάθος επιλογή σας , μέχρι και ο κ. Θεοφύλακτος κάνει τοποθετήσεις υπέρ της Δυτ. Μακεδονίας

    • Με τη λογική να μην έχουν ούτε σύνθετη ονομασία, τελικά για δεκαετίες ΟΛΟΙ τους λέγανε Μακεδονία νέτο σκέτο… αλλά τους υποκριτές εδώ δεν τους πείραζε και γράφουν “Ντροπή σου” σε μια εξαιρετική πρόταση.
      Συγχαρητήρια κ. Θεοφύλακτε

    • μπατριώτη μακεδονομάχε, θα τρίβεις τα μάτια σου αυτό σου λέω μόνο, η γενιά των μιζαδόρων Μητσοτάκηδων δεν θα δει πρωθυπουργία ….αλήθεια στην βέροια ξεροκατάπινε ο κούλης από την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι φασίστες, ώρα να πέσει η μάσκα του ψευτομακεδονισμού που φοράτε

  • Ο ίδιος συγκρίνεις ένα κράτος που ονομάσατε Βόρεια Μακεδονία με τμήμα χώρας (·Δ. Μακεδονία ) που ονομάζεται Ελλάδα. Αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο για τη χώρα μας.

  • Δεν βγήκαν ακόμη τα τρολακιασου να αρχίσουν μπράβο μπράβο γιαννη! Αυτά μόνο στους σκοπιανοτσολιαδες όχι στους Μακεδόνες.

  • Είστε πολύ καλοί στα βαφτίσια. Όπως λέμε αεροδρόμιο Μικρας και όχι ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ, ευτυχώς δεν θα προλάβετε να το μετονομάστε και επίσημα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσετε πειστικές και αληθινές απαντήσεις στον Ελληνικό λαό και όχι σαν αυτές που δίνετε μέχρι τώρα… Πλησιάζει ο καιρός…

  • Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ
    Καλό θα ήταν για όλους και για σένα να μην ξαναπολιτευτείς.

  • Να παραμείνει Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να δώσετε αξία στις σπουδές του και στους φοιτητές του κι όχι σε βαφτίσια

  • Να το πούμε Πανεπιστήμιο της Μίκρας? Η Πανεπιστήμιο Τζέισον Αντιγόνη Η πανεπιστήμιο Ρουβικωνας ?? Όπως θέλετε Συριζαιοι η κάλπη όμως θα είναι πολύ πικρή …Και αφήστε τα πως τους λέγανε κτλ Τις Πρέσπες εσείς τις υπογράψατε

      • Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας αφήσουμε τις κολακείες. Η αλήθεια είναι μια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει και να αναλάβουν σοβαροί και γνήσιοι.

        • Χαχαχαχα. Πες μου έναν σοβαρό για να καταλάβουμε τι εννοείς.

          Σου θυμίζω ότι κάποιοι εξυπνουληδες έχουν μιλήσει και για σοβαρή χρυσή Αυγή.

          • ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΝΣΗΜΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΠΟΥΦΥΣΑΝΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΣΙΓΟΥΡΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΟΤΕ ΟΤΙ ΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ. ΓΚΕ ΓΚΕ ΜΑΟ ΤΣΑΟ. ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΦΙΕΡΩΣΗ

          • ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΔΙΟΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΟΠΟΤΕ ΦΑΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΙΖΟΥΝΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ. ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΗΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΕ ΟΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΡΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ. 500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

          • ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΛΕΠΕΩ ΣΚΡΑΠΑΣ.. ΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΠΧ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΑΥΡΙΟ. ΠΟΛΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ..

  • Την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το αίτημα της διεξαγωγής λειτουργίας στη «μακεδονική γλώσσα» για τους «Ορθόδοξους Χριστιανούς της μειονότητας των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα», την οποία αιτούνταν το σλαβόφωνο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.