Παραμένει και μετά τη σύσκεψη το αδιέξοδο για το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας – Πρωτοβουλία και επαφές από Σταθάκη – Νέα πρόταση από τον ιδιώτη

3 Απριλίου 2019
21:11
Κανένα σχόλιο

Πρωτοβουλία και επαφές για να λυθεί το θέμα της τιμής πώλησης του λιγνίτη από τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας στη ΔΕΗ, θέμα κομβικό για την εξέλιξη της αποεπένδυσης της μονάδας της Μελίτης, θα έχει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη στην οποία δεν συμμετείχε η ΔΕΗ, υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά του παραχωρησιούχου αλλά και των τοπικών φορέων της Φλώρινας σχετικά με το θέμα και υπήρξε βελτίωση της πρότασης που είχε κάνει στη ΔΕΗ η “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”.

Σύμφωνα με την πρόταση, ΔΕΗ και παραχωρησιούχος αίρουν τις εκατέρωθεν διεκδικήσεις, η ΔΕΗ προκαταβάλλει ένα ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για απαλλοτρίωση του πρώτου οικισμού (Γιουρούκι) και τέλος, αλλάζουν τη σύμβαση και αντί για σχέση εκμετάλλευσης θα υπάρχει σταθερή τιμή πώλησης του λιγνίτη. Για την επόμενη εξαετία η πρόταση της “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” καταλήγει σε:
21,5 ευρώ/τόνο το 2019, 18 ευρώ το 2020, 18 ευρώ το 2021, 17,5 ευρώ το 2022, 17 ευρώ το 2023 και 16,5 ευρώ το 2024.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ δεν αποδέχεται μια τέτοια πρόταση και κατά τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία πιέζει για σταθερή τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2020 και μετά. Συγκεκριμένα πιέζει για 18 ευρώ το 2019 και το 2020 και 15,5 ευρώ στη συνέχεια.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

ΔΕΗ: Εμείς κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με το Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας  – Σύσκεψη σήμερα υπό Σταθάκη με ιδιοκτήτη και τοπικούς φορείς 

Δεν θα παραστεί η ΔΕΗ στη σημερινή σύσκεψη που γίνεται στο ΥΠΕΝ υπό τον κ. Σταθάκη για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας.

Σε ερώτηση του energypress, αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης, επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» είναι σε εξέλιξη, σημειώνουν όμως με νόημα ότι «τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ ως εταιρείας με τους συναλλασσόμενους με αυτήν δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει ούτε να τις επηρεάσει καμιά άλλη διαδικασία».

Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν επίσης στο energypress ότι «όποιος συναλλασσόμενος με τη ΔΕΗ τιμά το ρόλο του θα πρέπει να διαπραγματεύεται με την επιχείρηση με όρους σεβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος».

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Συνάντηση με φορείς και βουλευτές της Φλώρινας, τον ιδιοκτήτη του ορυχείου Αχλάδας και εκπροσώπους της ΔΕΗ (έχουν κληθεί αλλά είναι άγνωστο αν προσέλθουν), αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με θέμα την λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου Αχλάδας. Το ορυχείο υπολειτουργεί εδώ και λίγες μέρες λόγω οικονομικής στενότητας (δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τα μηχανήματα με πετρέλαιο, λένε χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες του), η οποία προέκυψε από την απόφαση της ΔΕΗ να παρακρατήσει πληρωμές περί τα 3 εκατ. ευρώ ως ρήτρα για ελλιπή παραδιδόμενη ποσότητα.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση προέκυψε από το Εργατικό Κέντρο της Φλώρινας, το οποίο ανησυχεί βεβαίως για τους περίπου 600 εργαζόμενους στο Ορυχείο.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκεύη 29 Μαρτίου προηγήθηκε σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει και αφορούν την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, σε συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανου Μπίρου, του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δ. Μακεδονίας κ. Κων/νου Γέρου και του ιδιοκτήτη των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας κ. Χρήστου Παυλίδη, στα γραφεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

Κατόπιν παρέμβασης του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη, υπήρξε ανταπόκριση από τον Υπουργό και ορίστηκε συνάντηση στην Αθήνα, για σήμερα στις 3 το μεσημέρι, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Στο φόντο της υπόθεσης βρίσκεται ως γνωστόν η προσπάθεα της ΔΕΗ να μειώσει (και να σταθεροποιήσει) το κόστος του λιγνίτη που προμηθεύει η Λιγνοτωρυχεία Αχλάδας στο σταθμό της Μελίτης, προκειμένου η μονάδα να γίνει “ελκυστική” για τους υποψήφιους επενδυτές και να προσελκύσει καλύτερο τίμημα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η τιμή πώλησης του λιγνίτη από την Αχλάδα μπορεί, με καλύτερη αξιοποίηση του κοιτάσματος, να πέσει στα 18 ευρώ ανά τόνο από περίπου 23 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της «Λιγνοτωρυχεία Αχλάδας» Χρήστος Παυλίδης, αντίθετα, μιλώντας στο energypress, υποστηρίζει ότι με 18 ευρώ το Ορυχείο θα κλείσει, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Η τιμή αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού Αχλάδας, υποστηρίζει ο κ. Παυλίδης, σημειώνοντας όμως ότι η εξέλιξη της υπόθεσης δεν εξαρτάται από την εταιρεία του αλλά από τους ρυθμούς της δικαιοσύνης από την οποία αναμένεται να ορίσει την τιμή μονάδας για τις απολλοτριώσεις.

Το ιστορικό του προβλήματος

Σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του energypress (δείτε εδώ και εδώ),  η ΔΕΗ έχει προβεί σε «πάγωμα» των πληρωμών προς την εταιρεία, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε συμψηφισμό αποπληρωμών τιμολογίων με ρήτρες για ελλιπείς παραδόσεις λιγνίτη, με σκοπό να πιέσει την εταιρεία να μειώσει το τίμημα σε επίπεδα που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μονάδας και συνεπώς να δικαιολογούν την επένδυση των υποψήφιων αγοραστών. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά της εταιρείας του Χρ. Παυλίδη, με σημαντικότερη την υπολειτουργία του ορυχείου.

Να σημειωθεί ότι το ορυχείο Αχλάδας αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της Μελίτης σε λιγνίτη σε ποσοστό που ανέρχεται το 70%. Από την προηγούμενη Δευτέρα, το ορυχείο υπολειτουργεί περιορίζοντας τις εργασίες στο 30%.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.