Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης, Μουσείο Τεχνών Κοζάνης: Εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Μαρίας Λαγού με τίτλο “Πνοές”, την Κυριακή 7 Απριλίου

4 Απριλίου 2019
13:34
Κανένα σχόλιο

Ατομική έκθεση Μαρίας Λαγού

Εγκαίνια: Κυριακή 7 Απριλίου 2019, 7.00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου – 4 Μαΐου 2019

Το Δ.Σ. του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Γλυπτικής Εγκατάστασης της εικαστικού Μαρίας Λαγού, με τίτλο ‘’Πνοές’’ η οποία θα φιλοξενηθεί στο Νεοϊδρυθέν Μουσείο Τεχνών.

Παράλληλη έκθεση 5 Εικαστικών από την Κοζάνη. Συμμετέχουν (Αλφαβητικά): Βογιατζής Χρήστος, Δούρβας Γιώργος, Καραπαναγιωτίδης Μιχάλης, Ντιός Κώστας, Παφίλης Αργύρης. Σε συνομιλία με το έργο της Μαρίας Λαγού.

Το έργο της Μαρίας Λαγού με τίτλο “Πνοές”, είναι μία γλυπτική εγκατάσταση που δημιουργεί ένα ψηφιακό περιβάλλον, όπου ο θεατής καλείται να περιηγηθεί, σαν σε αλλόκοτο δάσος, να ενταχθεί, να τ’ αγγίξει κι ακόμη- ακόμη ν’ αφομοιωθεί. Οι “Πνοές” της Μαρίας Λαγού είναι μία ωδή στη φύση και την αναπνοή, στοιχεία σημαντικά και ανθεκτικά στο χώρο και τον χρόνο, αφού ξεπηδούν μέσα από αρχέγονες διαδικασίες…

Όπως μας εξηγεί η ίδια, η καλλιτέχνιδα: ‘’Όλα τα βίντεο είναι τραβηγμένα από την εγκατάσταση που έκανα. Ο θεατής μπαίνει μέσα στην εγκατάσταση και περπατάει. Αγγίζει αν θέλει τα νάιλον. Νιώθει τον αέρα. Τον χτυπάει η φωτο-προβολή. Ακούει τον ήχο του σύμπαντος, αλλά και τον ήχο του νάιλον καθώς κινείται’’. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μία συνήθης προβολή σε οθόνη, όπως κανείς θα περίμενε, αλλά μία ζωντανή εγκατάσταση, που κινείται και αναπνέει στο χώρο, αφού το έργο είναι ενεργό και λειτουργεί πολυεπίπεδα, ορίζοντας και δημιουργώντας ένα δάσος από νάιλον-γλυπτά. Η Λαγού, είναι μία καλλιτέχνιδα, που μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες της, χρησιμοποιεί τρία βασικά στοιχεία, τα οποία εναλλάσσονται και επαναλαμβάνονται σχεδόν τελετουργικά: τη φύση, το ανθρώπινο σώμα και το πλαστικό. Τρία στοιχεία τα οποία ενώ μοιάζουν αντίθετα, στην δική της περίπτωση λειτουργούν συμπληρωματικά’’, όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Έφη Μιχάλαρου.

Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Μαρία Λαγού γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα και τη Φλώρινα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γραφικές Τέχνες. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία & Τέχνη. Διδάσκει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Γραφικές Τέχνες και Εικαστικά. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Σύγχρονης Δημοτικής Πινακοθήκης Γόννων. Ως σύγχρονη εικαστικός, χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα, όπως: φωτογραφία, ζωγραφική, χαρακτική, γραφιστική και εγκαταστάσεις. Ενώ έργα της κοσμούν διάφορα βιβλία. Έργα της ανήκουν σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επιμέλεια Γλυπτικής Εγκατάστασης: Έφη Μιχάλαρου, Δημοσιογράφος-Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Επιμέλεια Έκθεσης Εικαστικών:

Γλύκα Διονυσοπούλου Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Εικαστικός,

Κατερίνα Καρούλια – Εικαστικός

Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά 10.00 π.μ. με 2.00 μ.μ. (εκτός Κυριακής)

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 7.00 μ.μ. με 9.00 μ.μ.

(Την Μ. Εβδομάδα η έκθεση θα λειτουργεί μόνο πρωί. Κλειστά: Μ. Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα).

Επίσκεψη πέρα από το ωράριο ύστερα από συνεννόηση

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ: 24610 39559 και 6980021640

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.