Άμεση επαναφορά του Γεώργιου Λασσάνη ως θυρεού του Δήμου Κοζάνης (του Γιάννη Τσιομπάνου)

8 Απριλίου 2019
13:38

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου είναι η άμεση επαναφορά του Γεώργιου Λασσάνη ως θυρεός/σύμβολο/λογότυπος του Δήμου Κοζάνης. Αποτελεί δέσμευση προσωπική αλλά και του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχω «Μετάβαση για τον Δήμο Κοζάνης», όπως φαντάζομαι και πολλών από των υπολοίπων συνδυασμών. Αποτελεί επίσης απαίτηση της κοινωνίας, η οποία δεν συμφωνεί καθόλου με την αντικατάστασή του. Τα σύμβολα τα σεβόμαστε. Ακριβώς ότι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιερολοχίτης Γεώργιος Λασσάνης, λόγιος και πολιτικός από την Κοζάνη, συγγραφέας και δραματουργός, άνδρας σύμβολο για τον ελληνισμό και την προετοιμασία της ελληνικής Επανάστασης, θα επανέλθει σύμβολο της πόλης. Όσος χρόνος και να χρειαστεί, εκλεγώ δεν εκλεγώ, τη μάχη αυτή θα τη δώσω.

Δεύτερον: Οφείλει η παρούσα δημοτική αρχή να μας πει γιατί χρόνια τώρα είναι αποκαθηλωμένη η προτομή του, όπως επίσης και η προτομή του ιατροφιλόσοφου Γεώργιου Σακελλάριου. Στη φωτογραφία βλέπετε την πρώτη θέση του Γ. Λασσάνη, στο βόρειο τμήμα της πλατείας προς την πλευρά της οδού Κοβεντάρων, με πλάτη στην Εθνική Τράπεζα. Είναι έργο της κοζανίτισσας Αλίκης Χατζή και ανηγέρθη το 1961 δαπάναις των τότε διδασκάλων της Περιφέρειας. (Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου, ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο του ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ και συμπεριελήφθη στο προσωπικό μου λεύκωμα Κοζάνη – Οδοιπορικό στο Χρόνο. Για άλλη μία φορά τις θερμές μου ευχαριστίες στο ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ για τη συνεργασία και τα συγχαρητήριά μου για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελεί).

Κλείνοντας: τον Στέργιο Δελιαλή τον πρωτογνώρισα το 1994 φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσα να γνωρίζω, ως κοζανίτης αλλά κυρίως ως συλλέκτης αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού. Ένας μύθος για μένα στο χώρο των συλλεκτών μου είχε γίνει πλέον γνωστός. Η πρώτη μας συνάντηση είχε γίνει στο καφέ Balkan που μόλις είχε ανοίξει επίσης το 1994 στην Προξένου Κορομηλά για να επισκεφτούμε αμέσως μετά το πρώτο του μουσείο/χώρο έκθεσης της συλλογής του στη Μητροπόλεως, θρυλικός χώρος τον οποίο εγκατέλειψε το 1998. Κάποιοι έπρεπε να φτάσει το 2017 για να ακούσουν το όνομά του. Γι’ αυτό την όποια επίκληση στην αυθεντία να την κρατήσετε για τον εαυτό σας.

 

 

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.