Ο Γιάννης Ξυλοφόρος, ο ευεργέτης, απεβίωσε πλήρης ημερών

11 Απριλίου 2019
16:42

Σεμνή και αθόρυβη, αλλά μεστή σε προσφορά, η παρουσία του στον «μάταιο τοῦτο κόσμο». Τίμησε τη γενέτειρά του, την Κοζάνη, με τις δωρεές του προς το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Νομού (τότε) Κοζάνης. Η πρώτη δωρεά του -ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες- αποτέλεσε ένα είδος καταλύτη για να πολλαπλασιαστούν οι δωρητές, επειδή παρακίνησε τους απανταχού Κοζανίτες και όχι μόνο, για την ανέγερση του Μουσείου Ιστορίας, Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας του Συνδέσμου. Σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκε ικανό ποσό χρημάτων για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Μουσείου. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Κοζάνης με την οποία παραχωρήθηκε το οικόπεδο των Δημοτικών Λουτρών στο Σύνδεσμο (σ.σ. είχαν θεμελιωθεί το 1925 και με δωρεές κοζανιτών μεταναστών στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ και εγκαινιαστεί το 1930). Οι δωρεές του Γιάννη, συνολικά, ξεπέρασαν το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών -ας σημειωθεί ότι, το έτος 1980, ένα μεγάλο διαμέρισμα κόστιζε πάνω-κάτω 500.000 δρχ.! Χαρακτηριστικά, στον 1ο τόμο του 1990, της περιοδικής έκδοσης «Δυτικομακεδονικά Γράμματα» μεταξύ των άλλων ο αείμνηστος πρόεδρος, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, γράφει: «Μετά την παραχώρηση (σ.σ. από το ΔΣ Κοζάνης) ο Σύνδεσμος, με έκκληση που απηύθυνε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Κοζάνης και τις τοπικές εφημερίδες προς τους απανταχού Κοζανίτες και όλους τους κατοίκους του Νομού Κοζάνης ζήτησε την οικονομική συμπαράσταση για να προχωρήσει στη διαρρύθμιση του χώρου. Παράλληλα έκαμε και ανάλογα υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για κρατική επιχορήγηση. Καθολική μπορούμε να πούμε και συγκινητική υπήρξε η ανταπόκριση στην έκκληση αυτή. Πρώτος ο Γιάννης Ξυλοφόρος πρόσφερε τρία εκατομμύρια δραχμές με την προτροπή προς το Συμβούλιο (σ.σ. του Συνδέσμου) ‘’Βάλτε ακόμα κανένα όροφο στο κτήριο των λουτρών, γιατί απ’ ότι βλέπω το κτήριο αυτό δεν επαρκεί ούτε για το 1/10 των συλλογών σας και αν δεν φτάσουν τα χρήματα αυτά, θα προσθέσω κι άλλα’’. Πράγματι προσέφερε και άλλα …» Στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με μια λιτή εξόδιο τελετή κηδεύθηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, ο Γιάννης Ξυλοφόρος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!

Κοζάνη, 11 Απριλίου 2019 Με σεβασμό

Αστέρης Χ. Χριστοδούλου

Σημ. Στις 7 Απριλίου τελέσθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου το 3ετές μνημόσυνο στη μνήμη της Αιμιλίας, συζύγου του Σωκράτη Μπλιούρα, μεγάλων ευεργετών του Συνδέσμου, χωρίς την οφειλόμενη παρουσία και αναφορά σε αυτούς.

 

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.