kozan.gr: Ένα από τα ελάχιστα δισκάδικα στην Ελλάδα, που άντεξαν και λειτουργούν ακόμη, βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα – Το STUDIO B-52 αντιστάθηκε και τα κατάφερε!

12 Απριλίου 2019
00:18

 

Ένα από τα ελάχιστα δισκάδικα στην Ελλάδα, που άντεξαν και λειτουργούν ακόμη, βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα. Το STUDIO B-52, επί της οδού Ιωάννου Χρηστίδη 14 (τηλ. 2463053394), αντιστάθηκε κι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ιδιοκτήτης του, Δάλης Πελοπίδας, μίλησε στο kozan.gr κι απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του συγκεκριμένου “δισκάδικου” και ποια ήταν η αιτία για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος επιχείρησης;

To μουσικό κατάστημα STUDIO B-52 φέτος γιορτάζει τα τριακοστά του γενέθλια, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1989. Αυτό που με παρακίνησε να το ανοίξω, ήταν η άσβεστη, ως σήμερα, αγάπη μου για τη μουσική και ιδιαίτερα για την ξένη rock. Αγάπη δικαιολογημένη, καθώς η γενιά μου είχε την τύχη να ενηλικιωθεί την εποχή που μεγαλουργούσαν συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd.

2) Tα “δισκάδικα” πλέον στην Ελλάδα είναι ελάχιστα. Eίναι γεγονός πως η επανάσταση του internet είχε άμεση και μεγάλη επιρροή στο συγκεκριμένο είδος επιχείρησης. Εσύ αντιστάθηκες και συνεχίζεις. Υπάρχει κόσμος που επιμένει να αγοράζει τη μουσική του με το παραδοσιακό τρόπο;

Πράγματι, τα δισκάδικα στην Ελλάδα που άντεξαν και λειτουργούν ακόμα είναι ελάχιστα. Θεωρώ ότι οι λόγοι για τους οποίους αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο είναι πολυσύνθετοι. Της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, είχε προηγηθεί η πολιτιστική παρακμή. Από το 2000 και μετά, η εγχώρια μουσική παραγωγή περιορίστηκε σε σουξεδάκια με ημερομηνία λήξεως. Την ίδια ώρα οι εταιρείες, παρακάμπτοντας τα μουσικά καταστήματα, διέθεταν CD καλλιτεχνών που εμφανίζονταν στο μουσικό στερέωμα ως διάττοντες αστέρες, μέσω των εφημερίδων και των περιοδικών. Αργότερα ήρθε και το Ίντερνετ, αλλά τη χαριστική βολή την έδωσε η μείωση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έπληξε τη χώρα μας μετά το 2008. Το STUDIO B-52 ωστόσο άντεξε. Συνεχίζει δυναμικά χάρη στους πιστούς εδώ και δεκαετίες, πελάτες-εραστές της καλής μουσικής και χάρη στους φαν συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

3) Το βινύλιο είναι μόδα ή ήρθε για να μείνει;

Το βινύλιο δεν έφυγε ποτέ από τις καρδιές μας. Όχι δεν είναι μόδα. Είναι διαχρονικό, κλασικό καλλιτεχνικό αντικείμενο υψηλής αισθητικής και συλλεκτικής αξίας, που δεν αντιγράφεται. Όπως και το βιβλίο, το βινύλιο αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, αναντικατάστατο μέσο ψυχαγωγίας, διαπαιδαγώγησης, καλλιέργειας.

4) Τι άλλο μπορεί να αγοράσει κάποιος στο μαγαζί σου;

Στο STUDIO B-52 εκτός από CD και βινύλια έντεχνης, λαϊκής, παραδοσιακής μουσικής, ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών όλων των ειδών, διατίθενται επίσης t-shirts, hoodies και zip-hoodies όλων των γνωστών ξένων συγκροτημάτων, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Ακόμα, μπορεί κανείς να βρει διάφορα αξεσουάρ όπως patches-σήματα συγκροτημάτων και πολλά άλλα.

 

5) Ποιες ηλικίες είναι αυτές που έρχονται περισσότερο στο κατάστημα;

Οι πελάτες του STUDIO B-52 είναι όλων των ηλικιών από 12-99 χρονών! Με ανείπωτη χαρά υποδέχομαι τους παλιούς πελάτες που φέρνουν στο κατάστημα τα παιδιά, ακόμα και τα εγγόνια τους, για να τα μυήσουν στο μαγικό κόσμο της μουσικής!

6) Στην ψηφιακή εποχή του youtube που όλα είναι δωρεάν, για ποιο λόγο κάποιος να αγοράσει έναν δίσκο; Eίναι άποψη, είναι ο παραδοσιακός τρόπος που δημιουργεί άλλα συναισθήματα; Τι ακριβώς είναι;

Γιατί να αγοράσουν δίσκο; Γιατί αγαπούν τη μουσική. Γιατί έτσι ανταμείβονται ηθικά και υλικά οι αγαπημένοι τους μουσικοί. Για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους. Για να κάνουν δώρα που ξεχωρίζουν. Για να ανακαλύψουν ή να ξαναζήσουν το μαγικό ήχο του πικάπ.

kozan.gr

 

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.