Σύσκεψη ΣΕΕΕΝ Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 6:00μμ στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας για την οργάνωση του αγώνα για την εφαρμογή ΣΣΕ

17 Απριλίου 2019
19:01
Κανένα σχόλιο

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Στις 30/7/2018 η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΜΕ), υπέγραψε ΣΣΕ με τον ΣΜΕ (Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ) με αναδρομική ισχύ από 10/03/2017 έως 10/03/2019 (ήδη τώρα διανύουμε τον τρίμηνο της μετενέργειας).

Η συγκεκριμένη ΣΣΕ πήρε επέκταση σε όλο τον κλάδο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις μεταλλευτικές, λιγνιτωρυχείων, ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης, από τις 20/2/2019 με το ΦΕΚ 6312/365 αρ. φύλλου 511.

Η συγκεκριμένη ΣΣΕ αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα με τι σχέση εργασίας εργάζονται στα Ορυχεία (ημερομίσθιοι, ΣΕΟΧ, εργολαβικοί). Είναι μια ΣΣΕ που ανοίγει το δρόμο για περεταίρω διεκδίκηση και βελτιώνει σημαντικά το μισθό των εργαζομένων, κατοχυρώνει το ανθυγιεινό επίδομα και το επίδομα γάμου.

Συγκεκριμένα: Η ΣΣΕ χωρίζεται σε 8 κατηγορίες με μισθωτούς και ημερομίσθιους. Όσον αφορά τους μισθωτούς:

  • Κατ. 1, αφορά για σπουδές ΤΕΙ – βασικό μισθό 1060€+12% ανθ+10% γάμου+5% τριετία

  • Κατ. 2, αφορά χειριστές – β.μ. 1026€+12% ανθ+10% γάμου+5% τριετία

  • Κατ. 3, αφορά χειρ. Ανυψ. Μηχ. – β.μ. 1010€+12% ανθ+10% γάμου+5% τριετία

  • Κατ. 4, αφορά τεχνικούς, γεωτρυπανιστές, οδηγούς ΔΧ, οδηγούς βαρέων οχημάτων – β.μ. 972€+12% ανθ+10% γάμου+5% τριετία

Η κατηγορία 5 και 6 αφορά ημερομίσθιους σε τεχνικές εργασίες με βασικό ημερομίσθιο 37,42€ και 36,98€ αντίστοιχα, ενώ η κατηγορία 7 και 8 αφορά ανειδίκευτους εργάτες με βασικό μισθό 31€. (Η κατηγορία 5, 6, 7, 8 παίρνουν επίσης το ανθυγιεινό επίδομα 12% + 10% επίδομα γάμου και τις τριετίες που προβλέπεται από το Νόμο).

Συνάδελφοι

Η ΣΣΕ ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία πάνω από 17 μήνες και έφερε αποτέλεσμα. Η ΣΣΕ λήγει στις 10 Μάρτη του 2019 και ήδη διανύουμε τον δεύτερο μήνα της μετενέργειας. Ο ΣΜΕ απειλεί ότι θα προσφύγει στο ΣΤΕ για να ακυρώσει την επεκτασιμότητα της σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους.

Η ΔΕΗ αποδέχεται την εφαρμογή της σύμβασης, όμως κωλυσιεργεί και παίζει άσχημο παιχνίδι με την μετενέργεια. Από την άλλη έχουμε το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, που το μόνο που ξέρουν είναι να βγάζουν μαϊμού συνέδρους για την ΓΣΕΕ και δεν ασχολήθηκαν με αυτό το μεγάλο ζήτημα που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους.

Το σωματείο μας σε συνεννόηση με το αντίστοιχο σωματείο της Μεγαλόπολης “ΣΕΕΝΠ”, καθορίσαμε και προτείναμε κοινά πρόσθετα αιτήματα που έχουν περιληφθεί στη προτεινόμενη ΣΣΕ από την ΟΜΕ προς τον ΣΜΕ, ώστε η υπογραφή της επόμενης Σ.Σ.Ε να καλύπτει όλες τις ειδικότητες, του κλάδου.

Συνάδελφοι

Μπορεί να έχει υπογραφή από τον 30/07/2018 η ΣΣΕ, όμως η εφαρμογή της θα είναι αποτέλεσμα του αγώνα . Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με σκληρούς αγώνες.

Πρόσφατα συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα στα πλαίσια του ΣΕΕΕΝ για να οργανώσει τους αγώνες για την εφαρμογή της Σ.Σ.Ε.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους (8μηνά, εργαζόμενους στις εργολαβίες) την Δευτέρα 22 Απριλίου 6:00μμ σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας για την οργάνωση του αγώνας μας.

Καλούμε επίσης το τακτικό προσωπικό να δείξει με την παρουσία του στην συγκέντρωση την αλληλεγγύη του και στους αγώνες που θα αναπτυχθούν.

Πτολεμαΐδα Απρίλιος 2019

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.