Η αγορά ζητά πολιτική αλλαγή (του Χάρη Κάτανα)

21 Απριλίου 2019
17:51

Συνολικά 182.694 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 28,36%) έκλεισαν την περίοδο 2008 – 2016, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 που παρουσίασε το Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ). Σύμφωνα με την έκθεση οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αντιμέτωπες με σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα, με τα κυριότερα από αυτά να είναι η υψηλή φορολογία, η έλλειψη ρευστότητας και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Όσον αφορά το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αναφέρεται, αυτή συντελέστηκε κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σχεδόν τα 2/3 (67,47%) της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής της δεκαετίας 2010- 2019, ύψους 173,6 δισ. ευρώ προήλθε από το σκέλος των φορολογικών εσόδων. “Έτσι, δημιουργήθηκε οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις” όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια καθώς η αγορά στενάζει λόγω της υψηλής φορολογίας και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρκείται στο να εισπράττει συνεχώς (και μόνο) φόρους χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό σχεδιασμό για να κινηθεί η αγορά και να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη. Όπως προκύπτει, η κύρια συνιστώσα της οικονομικής δραστηριότητας που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή των επενδύσεων. “Αυτό είναι και ένα από πιο ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης, καθώς η απομείωση του κεφαλαίου της χώρας υπονομεύει τις μελλοντικές αναπτυξιακές της προοπτικές ενώ η ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας είναι ένας από τους πιο δύσκολους στόχους σε μία οικονομία” όπως υπογραμμίζεται. Αντιλαμβάνεται ο καθένας και κυρίως αντιλαμβανόμαστε όλοι οι άνθρωποι της αγοράς ότι χωρίς επενδύσεις και μόνο με συνεχή και αβάσταχτη φορολογία δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, δεν γίνεται να υπάρξει ανάκαμψη, δεν μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς κι εδώ χρειάζεται μια γενναία απόφαση που θα δώσει τη λύση.

Μια απόφαση που είναι πλέον στα χέρια του κόσμου, στα χέρια των ανθρώπων της αγοράς αλλά και όλων των φορολογουμένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων που αναζητούν εργασία, των νέων που προβληματίζονται για το αύριο. Όλων αυτών που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την πορεία της αγοράς και με την αλυσιδωτή θετική επίδραση που μπορεί να φέρει η ανακαμψη της. Η αγορά χρειάζεται πολιτική αλλαγή αλλά και η αγορά ζητά μια γενναία πολιτική αλλαγή. Αυτή την απαραίτητη πολιτική αλλαγή εγγυάται η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την γενναία και καινοτόμο πρότασή του, η οποία βασίζεται στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, στην προσέλκυση ενός σαρωτικού κύματος επενδύσεων, στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, το οποίο αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Μια πρόταση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. -Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις €25.000, από €10.000 σήμερα. -Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.

-Καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% (45% + 10% εισφορά αλληλεγγύης), με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα, σταδιακά στο βάθος της τετραετίας.

-Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Ειδικά για το τουριστικό πακέτο (κατάλυμα και εστίαση) στόχος είναι να πέσει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα την ενιαία αντιμετώπιση με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (όπως ισχύει στα ξενοδοχεία), από 24% σήμερα.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μας δίνουν μια αληθινή και ρεαλιστική ελπίδα για το αύριο. Μας δίνουν τη λύση στο πρόβλημα και επιτέλους μας δίνουν την απάντηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες προόδου και ευημερίας για όλους, μέσα από τη δική μας προσπάθεια κι έχοντας δίπλα μας ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Οι παλιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στην αναπτυξιακή πρόταση που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα -απο τη μια πλευρά- και στη δημαγωγία, στο ψέμα, το εθνικό ξεπούλημα, από την άλλη. Η Νέα Δημοκρατία είναι με την πρώτη πλευρά. Κι επιπλέον είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση. Την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση, των κρίση των αξιών μας ώς Έλληνες. Για αυτό και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις σε ένα κοινό όραμα. Η αγορά ζητά πολιτική αλλαγή, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν την απάντηση.

20 σχόλια

  • Εντάξει καλέ μου άνθρωπε, επειδή είσαι οπτικός, δεν θα μας βγάλεις και τα μάτια παπαγαλίζοντας το πρόγραμμα τις Νέας Δημοκρατίας,.
    Διότι μύωση της Φορολογίας των επιχειρήσεων και σωστά, σημαίνει αύξηση της φορολογίας στουσ μισθωτούς και συνταξιούχους. Βλέπε το αφορολόγητο στις 6000€ με ότι συνεπάγεται
    Διότι μύωση του ΕΜΦΙΑ και σωστά, σημαίνει απώλεια εσόδων για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους δανειστές. Από πού θα κλείσει αυτή η τρύπα, μάλλον από τα γνωστά υποζύγια ως συνήθως
    Διότι μύωση και τον ασφαλιστικών εισφορών και σωστά, μύωση των συντάξεων και όραμα Πινοσετ
    Διότι μείωση και του εργατικού κόστους και σωστά σημαίνει περισσότερες ώρες εργασία με λιγότερα ημερομίσθια (Βλέπε κατώτατο και υπο κατώτατο μισθό, κατάργηση δώρων στον ιδιωτικό τομέα κλπ γιατί να το κρύψουμε άλλωστε.
    Και αφού γίνουν όλα αυτά τα θεάρεστα, και στεγνώσει η τσέπη τον μισθωτών και συνταξιούχων, και οι άνθρωποι της αγοράς κυνηγάν μύγες στα μαγαζιά τους πάλλει αυτοί οι σοφοί άνθρωποι της αγοράς θα μας που μια από τα ίδια για το τι του φταίει.
    Και μια ερωτησούλα. Τι είναι τελικά λαϊκισμός;;;; ή μήπως δεν μπορεί να απαντήσετε εκτός κειμένου.
    https://www.dailymotion.com/video/x75x7nt
    https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%9C%CE%B7%CE%BD+%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7+%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82+%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%E2%80%A6+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+

  • Το να παρουσιάζει κάποιος αποσπασματα από μια μελέτη, κατά πως τον συμφέρει είναι τουλάχιστον unfair. Η μελέτη μιλά επίσης για “…ανάκαμψη των τελευταίων ετών…” και “…δυναμική των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διευρύνουν τον επιχειρηματικό τους ορίζοντα…”

    Αποτυπώνει δηλαδή το κλίμα που έχει βελτιωθεί και εστιάζει σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί ακόμη περισσοτερο.

    Οι κούφιες υποσχέσεις του Μητσοτάκη δεν συγκινούν κανέναν. Κυρίως γιατί δεν είναι κοστολογημενες. Ποιος ξεχνά τον Χατζηδάκη να διαμαρτύρεται στους ευρωπαίους που είπαν ξεκάθαρα ότι η μείωση του αφορολόγητου (όπως άλλωστε και η μείωση την συντάξεων) δεν είναι απαραίτητη, γιατί πάνω σ’ αυτή στηρίζεται το πρόγραμμα της ΝΔ;

    Ποιος ξεχνά των μείωση της ανεργίας επί ΣΥΡΙΖΑ κατά 10 μονάδες;

    Ποιος ξεχνά τα λουκέτα των επιχειρήσεων κατά τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;

    Κανείς.

    Γιατί τελικά όπως είπε κι ο Τσίπρας εχθές, ο λαός δεν ξεχνά Βενιζελο-Σαμαρά (ούτε και τους Μητσοτακηδες)

    • Τα λουκέτα των επιχειρήσεων ήταν το 2013 μετα από 5 και πλεον χρόνια φέρατε πάλι τα ίδια ποσοστα κλεισίματος επιχειρήσεων.
      Η μείωση της ανεργίας αν δεν κυβερνούσατε θα ήταν ΠΟΛΥ μεγαλύτερη και χωρίς αύξηση της ελαστικής εργασίας που κυριαρχεί τώρα
      Αν μιλατε εσείς για ακοστολόγητες υποσχέσεις θα αναστηθούν όλοι οι πεθαμένοι που το πρώτο εξάμηνο σας κόστισε 100 δις
      Αφού δεν είναι απαραιτητη η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων γιατί την υπόσχέθηκε ο Καταληψίας στους ευρωπαίους :
      Αυτή είναι αναπόφευκτη και απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παντωντας στα υπερπλεονάσματα που γίνονται καταληστεύοντας την μεσαία τάξη ,και είτε θα το φερει αν κερδίσει μετά τις εκλογες είτε θα ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση (που αυτός ειναι ο σκοπός του)
      Όσο αν ξεχνά η όχι :Κανείς δεν ξεχνά τα ψεμματα που είπε για να αλώσει την εξουσία και θα το καταλάβει πρωτίστως στις επερχόμενες εκλογες και η χαριστική βολή θα είναι στις εθνικες εκλογες με τελικο αποτέλεσμα την επαναφορα στο 3% που είναι αυτό πυ του πρεπει

      • Σαν βόας, τα καταπίνεις όλα αμάσητα. Διάβαζε λοιπόν για να μαθαίνεις:
        1. Λουκέτα το 2013 = 38.000, Λουκέτα 2018 =18.000 (με 32.000 ΝΕΕΣ επιχειρήσεις)
        2. Επι 5 χρόνια μας λέγατε ότι Θα μειώσετε την ανεργία και τελικά την παραδώσατε 27%. Με τα λόγια χτίζατε ανώγια και κατώγια αλλά από έργο τίποτα.
        3. Τα 100δις που αναφέρεις είναι δανεισμός για να πληρωθουν δάνεια που έληγαν και όχι δημιουργία νέου χρέους (διαφορετικά το χρέος θα είχε φτάσει στα 400δις).
        4. Τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων την ψήφισε ως κίνηση τακτικής για να κλείσουν οι αξιολογήσεις επειδή επέμενε το ΔΝΤ. Τώρα που μπορεί απλώς δεν τα εφαρμόζει (είναι ήδη γεγονός η μή μείωση των συντάξεων)
        5. Τα υπερπλεονάσματα προκύπτουν από νοικοκύρεμα των οικονομικών και κόψιμο των μιζών τύπου SIEMENS και NOVARTIS και επιστρέφονται μέσω κοινωνικής πολιτικής. Την υψηλή φορολογία την βρήκε αλλά είναι ήδη φηφισμένα αντίμετρα μείωσης της από του χρόνου.
        6. Η ναρκοθέτηση επόμενων κυβερνήσεων ήταν η τακτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου που άφησαν το 2015 άδεια ταμεία για να πετύχουν την αριστερή παρένθεση που οραματίζονταν. Η τωρινή κυβέρνηση έχει αποθεμα της τάξης των 40δις από τα οποία θα αποπληρωθεί και το ΔΝΤ.

        Και τώρα πίσω στα αφεντικά σου να σου δώσουν καινούριες καραμέλες. Οι παλιές έλιωσαν.

  • Είπε αυτός που ήταν στους ΑΝΕΛ και έφυγε για να πάει στη Νέα Δημοκρατία και στηρίζει αυτόν που ήταν στη Νέα Δημοκρατία και έφυγε για να πάει στους ΑΝΕΛ και ξαναεφυγε για να πάει στη Νέα Δημοκρατία και στηρίζουν και οι δύο τον περιφερειάρχη που πήγε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει και αυτός με τη σειρά του και τους δύο…. Ωρε που πάμε….

    • Αν θυμαμαι κ Ανώνυμε ο Κ Κατανας εφυγε οταν ειδε τι ειναι οι Ανελ κ δεν εγκατέλειψε οταν βούλιαζε το καραβι οπως καποια Στελέχη αν θυμάμαι καλά!!

    • Σώπα! Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν αυτός που μαλωνε με τον Άδωνη που είπε στον καμμενο στα τέσσερα που έλεγε στο Σαμαρά στα τέσσερα και που μετά δεν βρήκε καρέκλα να κάτσει και δεν μαλωνε άλλο με τον Άδωνη αλλά βγαίνανε μαζί φωτο και χαριεντιζονταν και τώρα που ξανά δεν θα βρει καρέκλα θα φωνάζει πάλι στα τέσσερα και θα μαλωνει με τον Άδωνη που δεν θα είναι πια αντιπρόεδρος και θα τσιρίζει πάλι στα τεσσερα

  • Ρε φίλε άνθρωπος της αγοράς της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης και δεν γνωρίζεις πως οι έμποροι ζουν από τους πολίτες αυτών των πόλεων; Όλοι αυτοί είναι υπάλληλοι ΔΕΗ που ο Μητσοτάκης θέλει να τους κόψει μισθού γιατί είναι υψηλόμισθοι για αυτόν. Είναι συνταξιούχοι που η κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου πλήττει άμεσα αυτούς και το εισόδημά τους. Θέλει να πλήξει όλους τους υπόλοιπους που δεν θέλει να δίνει δώρα όπου δώρο το χρήμα δηλ. έπεφτε στην αγορά. Τι θα κερδίσεις από την μείωση της φορολογίας;

  • Χαρούλη έχεις τεράστια ευθύνη
    Εσύ είσαι η αιτία που υπήρξε συγκυβέρνηση Σύριζα Ανέλ
    Τώρα ξαφνικά έγινες επαναστάτης και τιμητής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Ξέχασες ότι εσύ υπερασπιζόσουν τον Πάνο και κόντεψες να ρθείς στα χέρια με τον ΑΔΩΝΙ
    Μην εκτείθεσε φίλε
    Υπάρχει και το παρελθόν στον καθένα μας που δεν διαγράφετε με μία μονοκονδυλιά.
    Πιστεύω να σε βοήθησα έστω και εάν σε πικραίνω με αυτά που γράφω

  • Πως κελαηδανε μερικοί εδώ μεσα πραγματικα τα διαβαζω κ εκπλήσομαι ! Να σας πω αυτος ο κύριος με τον εναν ή με τον αλλον τροπο προσπαθει κ δε καθεται στο μαγαζάκι του εσεις που γραφετε όλα τα παραπάνω τι κανετε;; Μηπως να σταματήσουμε να γραφουμε λασπολογίες και να τον βοηθήσουμε ;;;

  • Κατανα εχεις κότσι τελικά !! Μπραβο σου ολοι οι ελευθεροι επαγγελματιες ειμαστε στο πλευρό σου!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.