Η γραφειοκρατία ως ανασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή πορεία των Δήμων και η ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών (της Μένης Κοσματοπούλου (Δικηγόρου – Νομικού Συμβούλου ΟΤΑ))

22 Απριλίου 2019
09:58
Κανένα σχόλιο

Ο Απόστολος Κοιμήσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας, σε συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το 2016, εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με την γραφειοκρατία υποστήριξε ότι «ο χειρότερος Δήμαρχος, είναι καλύτερος από τον καλύτερο γραφειοκράτη». Να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Κοιμήσης, εκλέγεται δήμαρχος για τέσσερις θητείες και διεκδικεί εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο.
Χωρίς να αμφισβητείται ότι κάθε διαδικασία του Δήμου πρέπει να παρακολουθείται από τις νόμιμες διαδικασίες, γίνεται δεκτό ότι η γραφειοκρατία διαχρονικά μεταφράστηκε σε τυπολατρία και καθυστέρηση όποιων παραγωγικών δράσεων έτειναν να εξελιχθούν. Αυτό συνέβη τόσο στις περιόδους των ανθηρών χρηματοδοτήσεων όσο και στη σημερινή περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας. Οι καθυστερήσεις, οι πολύπλοκες διαδικασίες, οι συχνές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και στην άσκηση της πολιτικής παρακώλυσαν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και έθεσαν σε αχρησία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, στην έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις πληρωμές των ιδιωτών εκ μέρους των Δήμων είναι λίγες μόνο από τις παθογένειες που προκάλεσε και προκαλεί η γραφειοκρατία.
Έγινε δεκτό ότι η δαιδαλώδης γραφειοκρατία δεν λειτούργησε υπέρ της διαφάνειας, καθώς δεν ενίσχυσε ουσιαστικά τον ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά αδράνησε κάθε καλή πρακτική και αποδοτική διαδικασία, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη λειτουργία και την αναπτυξιακή πορεία των Δήμων. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στην αδυναμία της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης για έναν ικανό σχεδιασμό, προκειμένου να αναπτυχθούν τα ψηφιακά εργαλεία που θα διευκολύνουν τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων.
Από τις αρχές του 2018 ξεκίνησαν ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή του προγράμματος της αναδιοργάνωσης και του λειτουργικού εκσυγχρονισμού δήμων και περιφερειών. Με το πρόγραμμα αυτό το σηματοδοτείται η μετάβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή και απλούστευση των διαδικασιών. Οι βασικοί άξονες και στόχοι είναι η επιτάχυνση, απλούστευση και αναβάθμιση των υπηρεσιών, η διαμόρφωση σύγχρονων δομών και διαδικασιών μέσα από την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των ΟΤΑ, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ και η ενίσχυση της διαφάνειας. Το νέο πρόγραμμα είναι σε αρχικό στάδιο στους περισσότερους Δήμους, ενώ δυσκολία κατά την εφαρμογή του εμφανίζει σε μικρούς Δήμους λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Να σημειωθεί ότι και με τις ρυθμίσεις του νέου Νόμου (Κλεισθένης), ο διάλογος επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και όχι στην απλούστευση των χρονοβόρων διαδικασιών. Είναι ανάγκη οι διοικήσεις των Δήμων – πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό – να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα νέο, απλοποιημένο και σωστά δομημένο κατά βάση σύστημα διοίκησης, το οποίο δεν θα αναιρεί τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.