E.E.T.E.M. Κοζάνης-Γρεβενών: Κοροϊδεύουν Ξανά τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι. – Στις καλένδες τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσω Τροπολογίας της τελευταίας στιγμής στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

23 Απριλίου 2019
18:53
Κανένα σχόλιο

Απαράδεκτο

εδώ και δυο ημέρες μαγείρευαν την τροπολογία αλλά κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο παραπέντε για να μην προλάβουν Βουλευτές ή κόμματα να παρέμβουν

Αφού εδώ και δυο χρόνια δεν λύθηκε το πρόβλημα με τις Επιτροπές Γαβρόγλου του άρθρου 46 του ν.4485/2017, ο Υπουργός έκανε αποδεκτή δήθεν τροπολογία που κατέθεσαν πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (τέσσερις εκ των οποίων μέλη Τ.Ε.Ε) (μισή ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας του Πολυνομοσχεδίου) προφανώς σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου! Ουσιαστικά το θέμα παραπέμπεται εκ νέου στις Καλένδες.

Στην πράξη είναι μια κακή αντιγραφή της διάταξης του άρθρου 29 του ν.4439/2016 που οδήγησε στην έκδοση του Π.Δ 99/2018 για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, δεν καλύπτει τους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι και έγινε προκειμένου να δικαιολογήσει την απραξία του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης και να έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας ο Υπουργός Υποδομών με ότι αυτό προμηνύει για την αντιμετώπιση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Η τροπολογία αυτή αποτελεί κοροϊδία, διότι ο Υπουργός θέλει να μας πείσει ότι μετά την αποτυχία των επιτροπών του άρθρου 46 του ν.4485/2017 στην οποία είχαν απόλυτη πλειοψηφία τα μέλη του Τ.Ε.Ε τα οποία δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ΠΔ, χρειάζονται νέες Επιτροπές δίνοντας βασικό ρόλο στα παραγωγικά Υπουργεία τα οποία παραδοσιακά απηχούν τις απόψεις των Επιμελητηρίων (Τ.Ε.Ε-ΓΕΩΤ.Ε.Ε) για να καταλήξουν, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από 1εως 2 χρόνια σε Π.Δ. αμφιβόλου νομιμότητας το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διασφαλίζει τους πτυχιούχους Μηχανικούς.

Ο κ. Γαβρόγλου θα μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που κατήργησε τον Τεχνολογικό Τομέα των Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι) και ευτέλισε κάθε διαδικασία για την επαγγελματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους, βγάζοντας από πάνω του την ευθύνη και μεταφέροντας την στα παραγωγικά Υπουργεία.

Δεν τόλμησε να τα βάλει με τις συντεχνίες (όπως διακήρυττε όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και επέμενε και τους πρώτους μήνες ως Υπουργός Παιδείας) αφού απέσυρε την αρχική διάταξη του άρθρου 70 παρ.9 του πολυνομοσχεδίου που μιλούσε για επαγγελματικά δικαιώματα και όχι για προσόντα!

Για την έκδοση του Π.Δ. το οποίο θα αφορά τους πτυχιούχους μηχανικούς Τ.Ε.Ι, προβλέπεται σύσταση εννεαμελούς Επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες Υπουργείων, Καθηγητές Πολυτεχνείων κ.λ.π. οι οποίοι είναι μέλη Τ.Ε.Ε και Ομάδες Έργου!

Δεν προβλέπεται η συμμετοχή Καθηγητών των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι ή των αντίστοιχων τετραετών των πανεπιστημίων!

Εν συντομία: 

  • Η σύνθεση της εννεαμελούς Επιτροπής στην απόλυτη πλειοψηφία της είναι ετεροβαρής, και επαγγελματικά ανταγωνιστική προς τα συμφέροντα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, αφού συμμετέχει μόνο ένας εκπρόσωπος των Μηχανικών Τ.Ε (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.)
  • Το Π.Δ 99/2018, στα πρότυπα του οποίου κινείται η τροπολογία, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα των διπλωματούχων Μηχανικών ,αλλά εκκρεμεί η ακύρωση του στο Σ.τ.Ε από 14 Συλλόγους και Ενώσεις (Μηχανικών, Γεωτεχνικών και της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ).
  • Ενημερωτικά, η διαδικασία έκδοσης του ΠΔ99/2018 χρειάστηκε για να εκδοθεί 18 μήνες και κινδυνεύει να ακυρωθεί αφού έχουν προσφύγει 14 Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Φορείς
  • Τα πορίσματα των επιτροπών του άρθρου 46 δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη,

α) επειδή ουσιαστικά υπάρχει το “κατάπτυστο” πόρισμα για τους Πολιτικούς,

β) δεν υπάρχουν άλλα πορίσματα,

γ) θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 5 έως 6 μήνες, για να κατατεθούν πορίσματα.

Επομένως, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ατελείωτων εκλογικών διαδικασιών, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ουσιαστικά, το ζήτημα παραπέμπεται στις καλένδες, αλλά με τη χειρότερη εκδοχή του, για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι.

Καλούμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση (Ν.Δ) και τα κόμματα της Μείζονος Αντιπολίτευσης να καταδικάσουν αυτή την απαράδεκτη και ατελέσφορη τροπολογία και να δεσμευτούν ότι θα την καταργήσουν, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, αφού έτσι κι αλλιώς η εν λόγω διάταξη δεν λύνει το πρόβλημα και το μεταθέτει ουσιαστικά, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, στην επόμενη Κυβέρνηση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.