Την βδομάδα που πέρασε η ΤΑΞική ΕΝότητα (ΤΑΞ.ΕΝ) κατέθεσε αίτημα, με βάση το άρθρο 23 παρ. 4 του Καταστατικού του ΕΚΝΚ, για σύγκλιση έκτακτου ΔΣ του ΕΚΝΚ την Πέμπτη 16/02/2017 με θέμα ημερήσιας διάταξης την καθαίρεση του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΝΚ για αντιδεοντολογική στάση και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες που υπονομεύουν το χαρακτήρα του εργατικού συνδικαλισμού και τον ξεφτιλίζουν οργανωτικά, προσθέτοντας πως θεωρούμε αναγκαίο τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΝΚ να τοποθετηθούν για το αν εμπιστεύονται να οδηγηθεί στο συνέδριό του το ΕΚΝΚ έχοντας επικεφαλής άτομα που υπονομεύουν το χαρακτήρα του εργατικού συνδικαλισμού.

Ας θυμηθούμε τί αναφέρει το άρθρο αυτό, έχει σημασία, για να καταλάβουμε πως αντιλαμβάνονται το Καταστατικό ο πρόεδρος και η παράταξή του και με πόση ευκολία το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!

 

«Η Διοίκηση συνέρχεται τακτικά μια φορά το μήνα μετά από πρόσκληση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, έκτακτα δε όταν παραστεί ανάγκη ή το ζητήσουν έγγραφα το 1/4 των Συμβούλων με αίτησή τους γράφοντας και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σε αυτήν την περίπτωση η Διοίκηση βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι οι μισοί συν ένας των Συμβούλων και παραβρίσκεται απαραίτητα ο Πρόεδρος ή ο Α’ Αντιπρόεδρος ή ο Β’ Αντιπρόεδρος».

 

Μετά την κατάθεση του αιτήματος ο πρόεδρος του ΔΣ «απαντά» με επιστολή του προς την ΤΑΞ.ΕΝ και αναφέρει:

 

«Αριθ. Πρωτ.:6

Κοζάνη, 14/02/2017

Προς: Ταξική Ενότητα

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘ.4-10/02/2017 ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σε απάντηση της από 10.02.2017 με αριθ.πρ. 4 επιστολή σας βάσει του άρθρου 23 παράγραφος 4 σας γνωρίζω πως το αίτημά σας προφανώς θα γίνει αποδεκτό, μόλις μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τους λόγους που κατά εσάς υπήρξε αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά.

Ο Πρόεδρος

Κουρκούτας Άρης (Σφραγίδα ΕΚΝΚ και υπογραφή)

ΚΟΙΝ. Δ.Σ. ΕΚΝΚ»

 

Η επιστολή αυτή συντάχθηκε, σφραγίστηκε, υπογράφηκε και διανεμήθηκε σε πολλά μέλη του ΔΣ ΕΚΤΟΣ των μελών της ΤΑΞ.ΕΝ στην οποία και απευθυνόταν. Δεν ενημερώθηκε ούτε καν ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΝΚ που είναι από την ΤΑΞ.ΕΝ!!! Για την ύπαρξη της εν λόγω …επιστολής τα μέλη της ΤΑΞ.ΕΝ μάθαμε από άλλα μέλη του ΔΣ που την παρέλαβαν και διαμαρτυρηθήκαμε τόσο στον συντάκτη της όσο και στην υπάλληλο του ΕΚΝΚ. Οι δικαιολογίες που ακούσαμε είναι τουλάχιστον παιδαριώδεις και δεν θα αναφερθούμε σ’ αυτές. Τελικά μόλις στις 17/02/2017 παραλάβαμε το …γράμμα, αφού πήγαμε και το ζητήσαμε οι ίδιοι.

Ας πάμε όμως στην ουσία της απάντησης του προέδρου. Είναι ξεκάθαρο ότι υπεκφεύγει, προσπαθεί να εφαρμόσει το γνωστό «στρίβειν δια του αρραβώνος» αναφέροντας ότι το αίτημά μας θα γίνει προφανώς αποδεκτό ΜΟΛΙΣ του γνωστοποιήσουμε εγγράφως …κλπ.

Πρώτον, πουθενά το καταστατικό και το άρθρο 23 παρ.4 ή σε προηγούμενα άρθρα δεν αναφέρει ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης πρέπει να συνοδεύονται και από …αιτιολογική έκθεση!!! Προσθέτει εδώ ο πρόεδρος του ΔΣ έναν δικό του αυθαίρετο όρο που δεν περιλαμβάνεται στο καταστατικό. Δηλαδή το παραβιάζει!

Δεύτερον, αν πραγματικά δυσκολεύεται να καταλάβει ο πρόεδρος τους λόγους που κατά εμάς υπήρξε αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά τον παραπέμπουμε στις ανακοινώσεις με τίτλο «ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ» της ΤΑΞ.ΕΝ και «Μαϊμούδες και μαϊμουδιές στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης» του μέλους της ΤΑΞ.ΕΝ Δεληολάνη Βαγγέλη. Το ξέρουμε ότι τις γνωρίζει και οτι τις διάβασε. Όμως η κατανόηση ή όχι του θέματος ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΝΚ είναι ΑΣΧΕΤΗ με το άρθρο του Καταστατικού και δεν αποτελεί προϋπόθεση της τήρησής του Δηλαδή το παραβιάζει!

Τελικά την Πέμπτη 16/02/2017 και ώρα 18:00 ο πρόεδρος του ΔΣ δεν εμφανίστηκε ούτε φρόντισε, παρ’ όλες τις οχλήσεις του Γεν. Γραμματέα να συγκαλέσει το έκτακτο ΔΣ ως όφειλε. Στη συγκεκριμένη ώρα μόνο 6 (έξι) μέλη του ΔΣ ήρθαν για το έκτακτο ΔΣ, κι αυτά αυτόβουλα με βάση την γνώση του περιεχομένου της αίτησης κι όχι επειδή συγκλήθηκε.

Άρα εκκρεμεί η σύγκληση του εκτακτου ΔΣ, με βάση το Καταστατικό, η αίτηση παραμένει σε ισχύ με το ίδιο θέμα: «Πρόταση καθαίρεσης του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΝΚ για αντιδεοντολογική στάση και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες που υπονομεύουν το χαρακτήρα του εργατικού συνδικαλισμού και τον ξεφτιλίζουν οργανωτικά».

Το Καταστατικό υπάρχει, η αίτηση κατατέθηκε σύμφωνα με αυτό, η τήρησή του είναι υποχρέωση του προέδρου χωρίς υπεκφυγές, του αρέσει δεν του αρέσει το θέμα ημερήσιας διάταξης, το κατανοεί ή όχι.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΕΣ!

 

 

ΥΓ. Ακόμα κι αν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΝΚ δεν έχει σκοπό να τηρήσει το καταστατικό (που μέχρι στιγμής αυτό κάνει) υπάρχει η πρόβλεψη στο καταστατικό ότι αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον παίξει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, τον οποίο όμως δεν βλέπουμε και ιδιαίτερα πρόθυμο για κάτι τέτοιο.

* Του Βαγγέλη Δεληολάνη (εκλεγμένου με την ΤΑΞική ΕΝότητα στο ΔΣ του ΕΚΝΚ)