Περί Πολιτισμού… (γράφει η Ανατολή του Γεωργίου Χρυσοστομίδου*)

7 Μαΐου 2019
18:35

 

Οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης Πολιτισμός φέρνουν στο νου τους μια σειρά δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με δρώμενα (χοροθεατρικές παραστάσεις), με ήθη και γενικότερα με χορευτικές παραστάσεις-εμφανίσεις συλλόγων της περιοχής. Και όχι άδικα έχουν συνδέσει όλα τα παραπάνω με το περιεχόμενο της έννοιας του όρου Πολιτισμός.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τουναντίον είναι πολλά περισσότερα, που πολλές φορές θεωρούνται και είναι, θα λέγαμε, αυτονόητα αλλά πλέον θα τα χαρακτηρίζαμε ως «απολεσθέντα αυτονόητα». Δηλαδή ως πολιτισμικές κατακτήσεις του ανθρώπου που δυστυχώς τείνουν -αν δεν έχουν χαθεί ήδη- να χαθούν, φθίνουν διαρκώς.

Στο πλαίσιο της πολιτικής επιστήμης και της συνύπαρξής με τον πολιτισμό, της συνέργειας πολιτικής και πολιτισμού, καίρια θέση κατέχει η προσέγγιση της καθημερινότητας με όρους πολιτισμού. Είναι πολιτισμός η καθαριότητα εν συνόλω σε έναν δήμο και όχι η επιλεκτική ευαισθησία για το κέντρο της πόλης και μόνο, αδιαφορώντας για τις γειτονιές και τα χωριά της. Είναι ο πολιτισμός η προστασία περιβάλλοντος. Είναι πολιτισμός η μέριμνα για τις καθημερινές μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων. Είναι πολιτισμός ο σεβασμός των οδηγών προς τους πεζούς. Και ασφαλώς τόσα και τόσα ακόμη που καθημερινά ως κακώς κείμενα τα συναντούμε μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί μόνο η επισήμανση, η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά οφείλουμε να επιχειρήσουμε, να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση.

Απαιτείται ειλικρίνεια και σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες, στις γειτονιές της πόλης μας, σε όλες τις γειτονιές της. Η ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την τοπικότητα είναι ικανή να λύσει ζητήματα, να καλλιεργήσει πνεύμα συνεργασίας στην κοινωνία. Είναι η λύση στην κοινωνική κρίση που βιώνουμε. Οι γειτονιές, τα χωριά μας αποτελούν οικονομίες μικρής κλίμακας, είναι οι κοινωνίες μικρής κλίμακας μέσα από τις οποίες ξεπροβάλλουν λύσεις και πολίτες μυημένοι στα ζητήματα της καθημερινότητας.

Η πολιτική και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες που συμπορεύονται. Στο χέρι μας είναι να συμπορευτούν με τρόπο ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο. Από εμάς εξαρτάται να καταστούν εργαλεία ορθολογικής προόδου, πραγματικής ανάπτυξης θέτοντας τις υποδομές. Στοχεύοντας στην καλλιέργεια της συνειδητής προσφοράς -με πρότυπο τους θεσμικούς φορείς, με πρότυπο τα θεσμικά πρόσωπα που δια του παραδείγματος λειτουργώντας αποδεικνύουν έμπρακτα όσα υποστηρίζουν- στοχεύουμε στην ουσιαστική μεταστροφή του κλίματος και του ενδιαφέροντος για την καθημερινότητα, την πολιτισμική καθημερινότητα. Είναι κοινωνική απαίτηση η επαναφορά της ποιότητας στην πολιτισμική καθημερινότητα.

Ο παρακοιμώμενος πολιτισμός είναι κοινωνική ανάγκη να καταστεί ποικιλότροπα ενεργός. Δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει σε λήθαργο.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε, να προσπαθήσουμε για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

*Η Ανατολή Χρυσοστομίδου είναι Πολιτική Επιστήμων (Πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) & υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Κοζάνης με τον συνδυασμό ΚΟΖΑΝΗ μπροστά του Ευάγγελου Σημανδρακου.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.