«Κάνε σήμερα αυτό που οι άλλοι δε θέλουν, για να μπορείς να κάνεις αύριο αυτό που οι άλλοι δε θα μπορούν». (του Πασχάλη Τσολάκη)

7 Μαΐου 2019
19:38

«Κάνε σήμερα αυτό που οι άλλοι δε θέλουν, για να μπορείς να κάνεις αύριο αυτό που οι άλλοι δε θα μπορούν». Του Πασχάλη Τσολάκη

Ήδη έχουμε μπει στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών. Οι πολίτες του δήμου θα κληθούν να επιλέξουν τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή του δήμου Κοζάνης.

Το ζητούμενο δεν είναι αν θα είναι δεξιός ή αριστερός. Το ζητούμενο είναι ποιος θα τιμήσει τον τίτλο του δημάρχου, γιατί καμία θέση δεν καταξιώνει τον άνθρωπο, απεναντίας ο άνθρωπος είναι αυτός που καταξιώνει μια θέση ή έναν τίτλο.

Αρχή άνδρα δείκνυσι, έλεγαν οι αρχαίοι μας.

Ο ηγέτης, ο δήμαρχος, οφείλει να σέβεται και όχι να απαξιώνει. Να ακούει και όχι να μιλά από καθέδρας. Να ενώνει και όχι να διχάζει. Να εμψυχώνει και όχι να αποθαρρύνει. Να εμπιστεύεται και όχι να υποψιάζεται. Να συναισθάνεται και όχι να αδιαφορεί.

Είναι το εφαλτήριο για να πετύχει το όραμά του, το σχέδιο του, τον προγραμματισμό του.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι δημότες γνώρισαν το ήθος και το ύφος της αρχής τους, γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς τους, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει όραμα και σχέδιο, αντελήφθησαν πως δεν υπήρχε διαφάνεια στα οικονομικά και κυρίως κατανόησαν πως ο δήμος είχε μπει σε κατιούσα πορεία, με την αποβιομηχάνιση της περιοχής, με τη μη έγκαιρη έλευση φυσικού αερίου και τον παντελή σχεδιασμό εναλλακτικών λύσεων για να αναστραφεί η καθοδική πορεία.

Με την έλευση της σημερινής δημοτικής αρχής, οι πολίτες είδαν ένα άλλο ήθος και μια άλλου είδους συμπεριφορά εξουσίας. Είδαν μια διαφορετική οικονομική διαχείριση, είδαν να προγραμματίζονται και να σχεδιάζονται υποδομές και λειτουργίες που βελτιώνουν όχι μόνο την εικόνα του δήμου, αλλά να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης και κυρίως να μπει θετικό πρόσημο στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου.

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι ευκαιριακή ομάδα, που συγκροτήθηκε άρον – άρον, χωρίς υπόβαθρο, χωρίς βάση, χωρίς συνοχή και κυρίως χωρίς κοινό όραμα και σχεδιασμό, για να διεκδικήσει το δήμο αλλά είναι μια κίνηση χρόνων, με θέσεις, προτάσεις, όραμα, σχεδιασμό με στόχο το παρόν και το μέλλον του δήμου.

Όταν ο σημερινός δήμαρχος μιλούσε για την μεταλιγνιτική εποχή με θέσεις, απόψεις και προτάσεις, όλοι αυτοί που διεκδικούν σήμερα το δήμο, μειδιούσαν.

Σήμερα αυτό το παλιό, κι όσοι διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο, υπηρετήσαν από θέση ευθύνης αυτό το παλιό και σαθρό σύστημα εξουσίας, αντί να εμφανίζεται ως εγγυητής και σωτήρας του μέλλοντος, προσβάλλοντας λογική και νοημοσύνη, θα έπρεπε να έχει τρυπώσει στα λαγούμια της ενοχής.

Αυτός που προβλέπει τι θα συμβεί, που βλέπει τι έρχεται είναι σίγουρο πως έχει βασανιστεί για να βρει τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος, σε αντίθεση με εκείνους που δεν μπορούν να προβλέψουν και είναι αναγκασμένοι να αυτοσχεδιάσουν. Ο αυτοσχεδιασμός όμως οδηγεί σε περιπέτειες. Κι οι περιπέτειες, μετά την αποτυχία του ίκαρου, έχουν πάντα άσχημο τέλος.

Όταν ο φαροφύλακας φώναζε, έρχεται καταιγίδα, να ενισχύσουμε τα αναχώματα, το πλήθος δεν τον άκουγε. Κι όταν πλησίασε η καταιγίδα κι έγινε ορατή, η καταστροφή ήταν αδύνατο να αποφευχθεί.

Ο δήμος οφείλει να είναι υπηρέτης των δημοτών και όχι δήμιος .

Ο δήμος οφείλει να είναι ισόνομος και δίκαιος προς όλους τους πολίτες.

Ο δήμος οφείλει να εμπνέει και να άγει, όχι να αποπνέει και να άγεται.

Ο δήμος οφείλει να παράγει και να διανέμει φως, χρώμα και ποιότητα ζωής στους δημότες του.

Για αυτό πρέπει η ψήφος των δημοτών και κάθε ψήφος σε κάθε εκλογή, να είναι ψαγμένη και ζυγισμένη. Να είναι ζύμη από στάση ζωής, συμπεριφορών, αρχών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών αξιών.

Να είναι το απόσταγμα των εμπειριών, της διαίσθησης, του ενστίκτου και της λογικής.

Αλλιώτικα ο Λεωνίδας θα είναι απών κι οι Θερμοπύλες αφύλακτες από τους τριακόσιους.

Υ.Γ Η εξουσία δεν διαφθείρει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος διαφθείρει την εξουσία

6 σχόλια

  • Τις περισσότερες φορές τα λογια είναι φτώχεια.. συγχαρητήρια, μακάρι να σκεφτοταν οι προηγούμενοι τους επόμενους

  • ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΣΟΛΑΚΗ ΟΤΙ Η ΟΜΑΔΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ? ΗΤΑΝ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΜΕΙΝΕ .ΕΡΓΟ ΜΗΔΕΝ .

    • Θέλει να πει επειδή ο σύριζα είναι Ιωαννίδης είναι το καλύτερο Πασχάλη ας το μια ΝΔ μια ΠΑΣΟΚ μετά ΑΝΕΛ τώρα σύριζα Ε εντάξει μικρή η κοινωνία μας Ιωαννίδης 5 χρόνια έβαζε θεμέλια θέλει αλλά 4 χρόνια να καλουποσει κ μετά βλέπουμε

  • Εσυ Πασχάλη έπρεπε να είσαι στην Αθήνα, στα κέντρα αποφάσεων. Το υστερόγραφο σου έχει όλη την ουσια και συμφωνώ, όπως και με όλο το κείμενο. Συγχαρητήρια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.