Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/05 το πρώτο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης

14 Μαΐου 2019
13:43
Κανένα σχόλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/05/2019 το πρώτο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Το σεμινάριο διεξάχθηκε από ομάδα διασωστών του ΕΚΑΒ  που αποτελούσαν οι κύριοι: Τουρτούρας Ευάγγελος, Μπλιάγκος Γεώργιος και Παπανίκος Ιωάννης.

Οι μαθητές  ενημερώθηκαν  από τους διασώστες  για τη σημασία της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών από όλους μας η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για κάποιον συμπολίτη μας έως ότου έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο περιστατικό.

Συγκεκριμένα οι επιμορφωτές ενημέρωσαν παιδιά και καθηγητές για τη σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν σε περίπτωσης που αντιληφθούμε ότι κάποιος συμπολίτης μας κείτεται στο έδαφος.

Πάντοτε πλησιάζουμε το άτομο αυτό ελέγχοντας το χώρο ώστε να μη θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Διαπιστώνουμε στη συνέχεια εάν ο πάσχων αναπνέει ή χρειάζεται άμεσα τη βοήθειά μας εφόσον έχει υποστεί ανακοπή.

«Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι» είναι τα 3 ρήματα –κλειδιά τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης η διατήρηση της ψυχραιμίας μας είναι απαραίτητη γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να καλέσουμε περαιτέρω βοήθεια από το ΕΚΑΒ.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακοπή το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε το ΕΚΑΒ. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί επικοινωνίας είναι το γνωστό 166 και το 112(δορυφορικό).Στο τηλέφωνο δίνουμε συνοπτικά τις αναγκαίες πληροφορίες :

«Τι συμβαίνει»

«Πού έγινε»

«Πόσοι είναι οι πάσχοντες»

«Ποιος είσαι εσύ και το τηλέφωνό σου»

Ενημερώνουμε ότι ξέρουμε ΚΑΡΠΑ και ξεκινάμε να «αγοράζουμε χρόνο» για τον ασθενή έως την εμφάνιση του ασθενοφόρου. Η σωστή διαδικασία της εφαρμογής της ΚΑΡΠΑ παρουσιάστηκε από την ομάδα των διασωστών πολύ αναλυτικά με τη βοήθεια ανθρώπινων προπλασμάτων. Ακολούθησε ωστόσο –και αυτό ήταν το σημαντικό- πρακτική εφαρμογή της από πολλούς επιμορφούμενους μαθητές .

Η μεγάλη επιτυχία του σεμιναρίου κρίθηκε από το αποτέλεσμα: ακόμα και διστακτικοί μαθητές ,παρακινημένοι από τους έμπειρους διασώστες της υπηρεσίας, θέλησαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ και τα κατάφεραν !

Κατόπιν οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη θέση ασφαλείας του ασθενούς έως την έλευση της βοήθειας του ΕΚΑΒ καθώς και για τη χρήση  ενός απινιδωτή .

Ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων από τους μαθητές και καθηγητές.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διευκρινίστηκε  η διαφορά πνιγμού και πνιγμονής (απόφραξη αεραγωγών από ξένο σώμα) και δόθηκαν αναλυτικά  οδηγίες διάσωσης.

Το σεμινάριο έληξε με την  υπόσχεση για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων από την έμπειρη ομάδα του ΕΚΑΒ για περισσότερους μαθητές!

 Αν αναλογιστούμε ότι σε 4 λεπτά ένας άνθρωπος που έχει πάθει ανακοπή χάνει τη ζωή του θα καταλάβουμε την αναγκαιότητα άμεσης επιμόρφωσης στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) όλων μας!

Ευχαριστούμε θερμά την υπηρεσία του ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του Συλλόγου. Η αρωγή του στους στόχους του Συλλόγου για μία σφαιρική προσέγγιση των ενδιαφερόντων των μαθητών και δημιουργία του σχολικού χώρου ως πόλο έλξης των παιδιών είναι πολύτιμη!

 Συγκεκριμένα ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κυρίους : Τουρτούρα Ευάγγελο, Μπλιάγκο Γεώργιο και Παπανίκο Ιωάννη για την παιδαγωγική τους προσέγγιση η οποία  εξήρε το ενδιαφέρον των μαθητών και την άρτια κατάρτισή τους.

Ευχαριστούμε επίσης τη Διευθύντρια του γυμνασίου κ. Θεοδώρα Μουστάκα και το Σύλλογο Καθηγητών για την αμέριστη υποστήριξή τους στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Γονέων.

Τέλος ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου, διέθεσαν το χρόνο τους και με την ενεργή συμμετοχή τους μας ενθαρρύνουν να συνεχίζουμε το έργο μας.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.