kozan.gr: Συνέντευξη: O Αθανάσιος Παπαβασιλείου μιλά στο kozan.gr σχετικά με την υποψηφιότητά τoυ στο Δήμο Κοζάνης, με το συνδυασμό «Δύναμη Προοπτικής» του Φώτη Κεχαγιά

16 Μαΐου 2019
08:00
Κανένα σχόλιο
  1. Πρώτη φορά ενασχόληση με τα κοινά, πρώτη φορά υποψήφιος στο Δήμο Κοζάνης. Γιατί επιλέξατε το συνδυασμό “Δύναμη Προοπτικής” και τον Φώτη Κεχαγιά;

Η έμμεση ενασχόληση μου με τα κοινά μετρά πολλά, πολλά χρόνια, τόσο ως εκπαιδευτικός μέσα από τα διάφορα εκπαιδευτικά εθελοντικά προγράμματα, όσο και ως πολίτης με τη συμμετοχή μου σε φορείς εθελοντισμού. Θεώρησα λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να τολμήσω την είσοδό μου κι άμεσα στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς μια και συνεχώς παροτρύνουμε τους μαθητές μας να γίνουν η θετική αλλαγή του αύριο, αλλά ο καλύτερος τρόπος να δείξεις το δρόμο είναι με τις πράξεις….

Ως εκπαιδευτικός λοιπόν γνωρίζομαι με τον κύριο Κεχαγιά εδώ και δεκαετίες. Τον εκτιμώ προσωπικά τόσο ως πολιτικό που έχει ασχοληθεί και ασχολείται με τα κοινά μέσα από διάφορες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως ως άνθρωπο ο οποίος παρ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής δίνει μαθήματα δύναμης και αισιοδοξίας και στην προσωπική του ζωή και στην επαγγελματική του.

Ο συνδυασμός «Δύναμη Προοπτικής» είναι ένας συνδυασμός 51 υποψηφίων που περιλαμβάνει όλο το εύρος επαγγελματιών, ιδεολογιών, απόψεων, εμπειριών, κατά πλειοψηφία ανθρώπων που κατεβαίνουν για πρώτη φορά υποψήφιοι, γεμάτοι όρεξη για προσφορά και ειλικρινή διάθεση ουσιαστικής προσφοράς.

  1.  Ως εκπαιδευτικός και Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, γνωρίζετε από πρώτο χέρι τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τα “θέλω” των παιδιών. Ο Δήμος Κοζάνης, σήμερα, με την εικόνα που παρουσιάζει, είναι ένας τόπος να ζεις για τα παιδιά κι αν ναι ή όχι, εξηγήστε μας το γιατί;

Πράγματι έχω τη χαρά να βιώνω εδώ και δεκαετίες τις αγωνίες των εφήβων στη μετάβαση τους προς την ενήλικη ζωή, με ότι αυτό σημαίνει….

Ποιες είναι λοιπόν οι ανάγκες των παιδιών; Ποιες είναι οι αγωνίες τους;

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δυστυχώς κατ’ εμέ, είναι ένα απίστευτα απαιτητικό σύστημα, σχεδόν εξοντωτικό. Η ανάγκη λοιπόν εκτόνωσης της παιδικής-εφηβικής ενέργειας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας αυτής της συνθήκης. Η εκτόνωση αυτή μπορεί να γίνει μέσα από δράσεις αθλητικές, πολιτισμικές, καλλιτεχνικές, μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων χώρων που να υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις, μέσα από την προτροπή και την καθοδήγηση συμμετοχής σε αυτές τις δράσεις.

Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση του δήμου μας; Υπάρχουν αθλητικοί χώροι ελεύθερα προσπελάσιμοι; Υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι; Υπάρχουν επιμορφωτικές δράσεις με ανάλογες εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, γλυπτικής; Υπάρχουν εκδηλώσεις-μαθήματα χορού, παραδοσιακού και μοντέρνου; Υπάρχουν επαρκείς και ασφαλείς χώροι παιχνιδιού; Υπάρχουν επαρκείς χώροι αναψυχής (πάρκα)? Υπάρχουν συνθήκες ασφαλούς πεζοπορίας;

Ο συνδυασμός μας θέτει ως βασική προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών και δεσμεύεται για τη δημιουργία όλων των παραπάνω.

  1. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Πώς βλέπετε τα πρώτα της βήματα; Είστε ικανοποιημένος με τη μέχρι τώρα λειτουργία της και τι προτάσεις έχετε ώστε να αναπτύξει μια δυναμική που θα την κατατάξει στις πρώτες βιβλιοθήκες της χώρας;

Προσωπικά θεωρώ ότι η νέα βιβλιοθήκη της Κοζάνης αποτελεί ένα στολίδι, ένα αξιοθέατο, ένα ορόσημο. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία λειτουργικής προσαρμογής οπότε θα ήταν άδικο να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της. Σίγουρα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ώστε αυτός ο πανέμορφος χώρος να πάρει τη θέση που του αξίζει.

Η ανάδειξη λοιπόν της νέας βιβλιοθήκης Κοζάνης μπορεί και πρέπει να γίνει με εκθέσεις, ημερίδες, και συνεχείς δράσεις προβολής επιμόρφωσης και ενημέρωσης. Στόχος όλοι μα όλοι οι δημότες της Κοζάνης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επισκεφτούν τη νέα βιβλιοθήκη, να τη γνωρίσουν, να νιώσουν οικεία, να την αγαπήσουν. Παράλληλα μέσα από αυτές τις δράσεις θα υπάρξει η απαραίτητη εξωστρέφεια ώστε η βιβλιοθήκη της Κοζάνης να γίνει γνωστή όχι μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

  1. Έχετε γράψει στο προσωπικό σας προφίλ στο facebook πως οι νέες τεχνολογίες είναι αναμφίβολα μοχλός ανάπτυξης. Σε επίπεδο Δήμου Κοζάνης τι είδους τεχνολογίες θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε (δώστε δύο ενδεικτικά παραδείγματα) που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών;

Πράγματι συχνά αναφέρομαι στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και λόγω ειδικότητας. Οι εξελίξεις αυτές είναι τόσο ραγδαίες που ο άνθρωπος, ίσως για πρώτη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπος με επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν διαστάσεις «μεταφυσικές» μέσα από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες σχεδόν τις ηλεκτρονικές συσκευές που μας περιβάλουν. Διανύουμε πλέον τη λεγόμενη 4η Βιομηχανική επανάσταση και το ερώτημα που τίθεται είναι εμείς ως χώρα, ως δήμος, ως άνθρωποι που βρισκόμαστε?

Είναι πράγματι κάπως αστεία η σημερινή κατάσταση μια και μιλάμε για ένα ιδιότυπο καθεστώς που χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες παράλληλα με τις παραδοσιακές με αποτέλεσμα αντί οι νέες τεχνολογίες να διευκολύνουν τη ζωή μας, να την έχουν κάνει ακόμη ποιο απαιτητική και χρονοβόρα. Συγκεκριμένα είναι σαφώς παράλογο να έχουμε στις υπηρεσίες χειρογραφικό σύστημα παράλληλα με ψηφιακό και οι όποιες βεβαιώσεις, αποφάσεις, λογαριασμοί κλπ να απαιτείται να είναι σε εκτυπώσιμη μορφή. Ο στόχος είναι να καταργηθεί το χειρογραφικό σύστημα και βέβαια να περιοριστούν έως και την πλήρη κατάργηση, οι εκτυπώσεις.

Ένας βασικός περιορισμός μετάβασης στη ψηφιακή εποχή τα περασμένα χρόνια ήταν η απαίτηση χρήσης Η/Υ. Σήμερα όμως με τα σημερινά κινητά τηλέφωνα, αυτός ο περιορισμός έχει εξαλειφτεί. Για να υπάρξει λοιπόν μια πραγματική ψηφιακή μετάβαση για την ουσιαστική διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών η οποία συνεπάγεται και τη βελτίωση της καθημερινότητας άρα της ποιότητας ζωής, θα πρέπει να γίνει μεταφορά όλων των δημοτικών υπηρεσιών, έκδοση πιστοποιητικών, έκδοση-εξόφληση λογαριασμών, ενημερώσεις πολιτών, αιτήσεις-δηλώσεις προς το δήμο κλπ. σε εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου. Είναι κάτι που πλέον σήμερα είναι εύκολα πραγματοποιήσιμο. Αυτή είναι η πρόταση μου.

  1.  Ο επικεφαλής του συνδυασμού σας, σε συνέντευξη του στο kozan.gr, είχε αναφερθεί στη θέσπιση επιδόματος σε κάθε οικογένεια που θα αποκτά τρίτο παιδί. Εσείς, τη συγκεκριμένη πρόταση την “προχωρήσατε” ακόμη περισσότερο, κάνοντας λόγο για θέσπιση επιδόματος γέννας (χωρίς προϋποθέσεις), για όλα τα παιδιά που θα γεννιούνται στο Δήμο Κοζάνης. Το εύλογο ερώτημα, από πού θα βρείτε τους οικονομικούς πόρους για μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά και το κατά πόσο νομικά δεν θα έχει κώλυμα:

Δυστυχώς ως χώρα και κατ’ επέκταση ως δήμος βιώνουμε συρρίκνωση πληθυσμού με ότι αυτό αρνητικά συνεπάγεται. Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Ένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι και το επίδομα γέννας. Στην Π.Ε. Κοζάνης το 2017 είχαμε 1134 γεννήσεις έναντι 1736 θανάτων. Από αυτές το 80% περίπου ήταν στο δήμο Κοζάνης άρα μιλάμε για σχεδόν 900 γεννήσεις συνολικά. Ακόμη και αν μιλήσουμε για καθολική θέσπιση επιδόματος εύρους από 500 έως 1000 Ευρώ (ανάλογα με το πλήθος παιδιών), τότε μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 700.000 Ευρώ, περίπου κατ’ έτος. Ήδη σε προηγούμενη τοποθέτηση μου έχω αναφέρει ότι μόνο από τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού οι οποίες είναι της τάξης του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομηθεί κατ’ ελάχιστο το 50% , άρα πάνω από 800.000 Ευρώ, από τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Ο δήμος νομικά έχει δικαίωμα στήριξης των ευπαθών ομάδων με μειώσεις τελών, διανομή αγαθών, και επιδομάτων. Σαφώς θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη νομική διατύπωση και προσαρμογή ώστε να μην υπάρξει κανένα κώλυμα.

  1. Τα ζητήματα καθημερινότητας είναι εκείνα στα οποία οι πολίτες ζητούν από τους υποψηφίους να δείξουν την περισσότερη προσοχή. Ένα από αυτά, τα τελευταία χρόνια, είναι και το ζήτημα των αδέσποτων. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

Καταρχήν με την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος νομικού πλαισίου που προβλέπει περισυλλογή των αδέσποτων, περίθαλψη εάν είναι αναγκαία, στείρωση, εμβολιασμό, ηλεκτρονική ταυτοποίηση (τσιπ) και επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Πέραν αυτού θα πρέπει να γίνει καθολική βελτίωση αν όχι δημιουργία νέου σύγχρονου κυνοκομείου με χώρο κτηνιατρείου και επαναπροσδιορισμός των χώρων φυσικού περιβάλλοντος στους οποίους επιστρέφουν τα αδέσποτα, οι οποίοι σίγουρα δεν είναι οι πλατείες των πόλεων. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει καθολική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών για τη συμβίωση με τα δεσποζόμενα ζώα ώστε να μειωθεί η εγκατάλειψη τους και η μετατροπή τους σε αδέσποτα.

  1. H περιοχή μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη είναι ραγδαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας, για την επόμενη μέρα, για το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε;

Δυστυχώς ο ερχομός της μεταλιγνιτικής περιόδου είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια αλλά τίποτε ουσιαστικά δεν έχει γίνει για την επόμενη μέρα. Η απάντηση είναι η ανάπτυξη σε άλλους τομείς και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι είναι εν δυνάμει οι τομείς που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το τεράστιο κενό?

Μιλάμε για μια τάξη μεγέθους 5000 θέσεων εργασίας. Κάποιες από αυτές μπορούν να κατευθυνθούν στον πρωτογενή τομέα, (σύγχρονες καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ), κάποιες στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες), κάποιες στον τομέα του τουρισμού, αλλά σαφώς αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Απαιτείται λοιπόν η Π.Ε. Κοζάνης και γιατί όχι και όλης της Δυτικής Μακεδονίας να υπαχθεί σε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς ώστε να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις νέων παραγωγικών μονάδων. Ενδεικτικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Τέσλα η οποία έχει ήδη αναζητήσει χώρο στην χώρα μας. Θα μπορούσε να γίνει λοιπόν στην περιοχή μας, η οποία πληροί από άποψη υποδομών τις προϋποθέσεις, (χώρος που θα μπορούσε να παραχωρηθεί από τις εκτάσεις των πρώην ορυχείων, οδική κάλυψη μέσω Εγνατίας και σύνδεση με το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης). Αντίστοιχα θα μπορούσαν να γίνουν εργοστάσια παραγωγής συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταριών) όπως και άλλων μονάδων παραγωγής προϊόντων που η μελλοντική ζήτηση τους αυξάνεται ραγδαία. Με ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς που θα ανταγωνίζεται τις γειτονικές χώρες και με την αδιαμφισβήτητα καλύτερη υποδομή της περιοχής μας η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

  1. Ξενία, σήμα κατατεθέν της πόλης επί πολλά χρόνια. Σήμερα ένα ερείπιο. Ποιες είναι οι προτάσεις σας, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί;

Το Ξενία οφείλει να γίνει και πάλι το ξενοδοχείο σύμβολο της πόλης. Πλέον υπάρχουν οι συνθήκες ώστε μέσω ΣΔΙΤ να γίνει άμεσα. Εξάλλου σαφώς απαιτείται η αύξηση των κλινών της πόλης μας.

Με αφορμή αυτό να πούμε ότι ως δημοτική αρχή θα προωθήσουμε τη διοργάνωση επιπλέον ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών δράσεων πέραν των υπαρχόντων συμπεριλαμβανομένου της ναυαρχίδας αυτών, την αποκριά μας, ώστε ο δήμος Κοζάνης να γίνει πόλος τουριστικού, εκκλησιαστικού, και συνεδριακού προορισμού.

  1. ΣΒΑΚ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Πείτε μας ποια είναι η άποψή σας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, έχετε κάποιες ενστάσεις, απαιτούνται αλλαγές;

Σαφώς το υπάρχων ΣΒΑΚ θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επανασχεδιαστεί. Θα πρέπει να προβλεφθεί οδική σύνδεση-συνέχεια της πόλης στο χώρο του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού. Να προβλεφθούν ανάλογες θέσεις στάθμευσης με αυτές που χάνονται. Να δημιουργηθεί ουσιαστικός συνεχής ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος που θα συνδέει το κέντρο της πόλης (πλατεία) με τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΚ, τη νέα Βιβλιοθήκη, το δημοτικό πάρκο, τον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, το άλσος του Κουρί αρχικά και την επέκταση του ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου σε δεύτερο στάδιο προς τα δημοτικά διαμερίσματα του άξονα του Κρόκου, της Καρυδίτσας, της ΖΕΠ κλπ.

  1. Ως συνδυασμός υποστηρίζετε πως θα καταργήσετε το ειδικό τέλος 80% στα τιμολόγια του νερού. Κάποιοι άλλοι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εξαγγελία λαϊκισμό. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Ως συνδυασμός δεσμευόμαστε για την κατάργηση αρχικά του μισού δηλαδή του 40% με απώτερο στόχο την οριστική του κατάργηση. Ο λόγος που μιλάμε για σταδιακή κατάργηση είναι ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να μείνει ως άλλη μια εξαγγελία όπως έχει συμβεί στο παρελθόν από τους άλλους συνδυασμούς. Μεθοδικά με ορθολογική ανακατανομή των δαπανών, καλύτερη οργάνωση εισπράξεων και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξοικονόμησης σε όλους τους τομείς, θα μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη.

  1. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε αυτές τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

Είναι κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οτιδήποτε καινούργιο, νέο, σίγουρα απαιτεί προσαρμογή. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση διότι η όποια λήψη απόφασης θα πρέπει να υποστηριχτεί πλέον από διαφορετικούς συνδυασμούς άρα θα πρόκειται για απόφαση κοινά αποδεκτή από την πλειοψηφία, κατ’ επέκταση απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σαφώς θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες προσαρμογής στο νέο μοντέλο διοίκησης αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

kozan.gr