Γερμανία: «Πράσινο φως» από Βερολίνο για ενίσχυση 40 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές

22 Μαΐου 2019
14:44

Το «πράσινο φως» για οικονομική ενίσχυση που θα φθάνει και τα 40 δισ. ευρώ έως το 2038 προς τις περιοχές με λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα με στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την έξοδο από τον άνθρακα, με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέσα στην επόμενη 20ετία. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει δεσμευθεί να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και να μετριάσει τον αντίκτυπο για τις περιοχές με λιγνιτικές μονάδες και εργοστάσια καύσης άνθρακα σε Ανατολική Γερμανία και σε περιοχές κοντά στον Ρήνο. Υπολογίζεται ότι στα ανθρακωρυχεία και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας απασχολούνται έως και 60.000 εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση κρατάει την υπόσχεσή της να μετατρέψει τις θέσεις ορυκτών καυσίμων της περιοχής σε καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ. Το πακέτο ενίσχυσης -που χρειάζεται πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο- θα βοηθήσει τις τέσσερις βασικές περιοχές να μετατρέψουν εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων σε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την οικονομική ενίσχυση συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD) απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στα ανατολικά κρατίδια και το κόμμα τάσσεται κατά του κλεισίματος των εργοστασίων, ενώ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

naftemporiki.gr

2 σχόλια

  • Κοινώς, μας επιδοτούνε, τους χρωστάμε την επιδότηση και τους τόκους και αγοράζουμε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κτλ από τη Γερμανία. Μπράβο, μιας και τελειώσαμε τις αγορές υποβρυχίων που γέρνουν και καταχρεωθήκαμε, ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη γερμανική βιομηχανία. Και ως γνωστό, η πράσινη ενέργεια έχει μηδαμινές έως ανύπαρκτες θέσεις εργασίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.