Η εμπιστοσύνη των νέων στη ΝΔ δημιουργεί ευθύνη για μια άλλη Ελλάδα. (του Γιώργου Τζίτζικα)

29 Μαΐου 2019
12:47

Σύμφωνα με το  υπουργείο Εσωτερικών, φέτος μπορούσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών. Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των exit polls, που είναι διεθνώς η πλέον αξιόπιστη αποτύπωση του τρόπου που ψηφίζουν οι πολίτες, και τα οποία επεξεργάστηκαν, προέκυψε ότι οι νέοι ηλικίας 17,18,19,20 και 21 ετών προσήλθαν στη κάλπη και δείξανε εμπιστοσύνη στον Κυριάκο και στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Οι ηλικίες 25 – 34 , νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, προτιμούν ακόμη περισσότερο την πολιτική αλλαγή όπως φαίνεται. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην όπου η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015).

Τι σημαίνει αυτό;

Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι μείζον ζήτημα για τη χώρα.

Ζητάνε εκπαιδευτικό περιβάλλον όπως το επιβάλλουν οι διεθνείς τάσεις με αυτονομία, εξωστρέφεια, λογοδοσία και αξιολόγηση των ιδρυμάτων σε αντίθεση με αυτό που έχουμε σήμερα, ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, με εσωστρέφεια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των αποτελεσμάτων και της απόδοσης των ιδρυμάτων, χωρίς σαφή κίνητρα για βελτίωση. Ζητούνε να υλοποιηθούν τα εργαλεία διασύνδεσης των τελευταίων βαθμίδων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Το δημογραφικό και το brain drain συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Οι νέοι θέλουν δουλειές και πεδίο βεβαιότητας για να κάνουν οικογένεια και θέλουν δουλείες μέσα στη χώρα τους για να προχωρήσουν. Η αναστροφή της τάσης της αποδημίας επιστημονικού προσωπικού αρχίζει όταν τη πιστέψουν αυτοί που τους αφορά. Η νέα γενιά τη Κυριακή μίλησε και είπε ότι κοινωνική πολιτική δεν είναι το επίδομα ανεργίας αλλά οι θέσεις εργασίας.

Η αρχή έγινε και όσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε αυτή η γενιά να ζει σε μια χώρα που λειτουργεί και δεν αργεί.

Τζίτζικας Κ. Γεώργιος

Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός

Αντιπρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΜ

Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ

21 σχόλια

    • Περιμένει χρίσμα; χαλαρώστε μας έχετε κουράσει όλοι με τις αναλύσεις σας τόσο που θα ριξουμε ψήφο διαμαρτυρίας

  • Λοιπόν επειδή είμαι εκλογολόγος βλεπω σήμερα έσπευσαν Δάκης και Τζίτζικας να δημοσιεύσουν κατι …πήρανε λέτε χρίσμα ?? Αναμένουμε και τους άλλους που θα δημοσιεύσουν

  • ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ, ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ, ΔΑΚΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΕΠΑΝΑ, ΒΡΥΖΙΔΟΥ, ΠΡΩΙΟΥ. ΣΤΑΝΤΑΡΑΚΙ

  • Ναι καλά. Λες και γιατί ρίξαμε σάν ψηφοφόροι μαύρο στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχάσαμε την θητεία της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση. Το ίδιο είστε όλοι. Καμία διαφορά. Υποταγμένοι και οι μεν και οι δε στους Γερμανούς και στις εντολές ξένων.

  • Μην βάζετε η. Τζιτζικα όλες σας τις ιδιότητες κάτω από το όνομά σας… δεν βλάπτει η σεμνότητα, ειδικά σε νέους ανθρώπους…

  • Ο Λαός ΔΕΝ ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά! Είναι η απόλυτη γελοιότητα να μιλά για θέσεις εργασίας το κόμμα που:
    – οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία,
    – δημιούργησε 1,5 εκατομμύριο ανέργους,
    – έφαγε τα λεφτά των ταμείων με το PSI,
    – οδήγησε χιλιάδες στην αυτοκτονία,
    – το ψάχνει η εισαγγελία για τη Νοβάρτις και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σήμερα και νέα δίωξη για τη Νοβάρτις το 2008. Καλά κρασιά!

    • Ο λαός δεν ξεχνα τι σημαίνει Αριστερά που είναι πιο δεξιά από τη δεξιά ….Σε ένα μήνα άντε γεια

      • μη δειχνεις ρεβανσισμο φιλαρακι!! καλομελετα κι ερχεται ο φιλελευθερισμος!! θα σε δω μετα τις εκλογες που θα χοροπηδας απο χαρα και χρεη μαζι!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.