Υπερμεγέθης ίσκα-μανιτάρι, σε σχήμα καρδιάς, στην Ελάτη

7 Ιουνίου 2019
06:10
Κανένα σχόλιο

Η κοινή του ονομασία είναι ίσκα ή πολύπορο. Η επιστημονική του είναι Αγαρικόν το έναυσμα ή Fomes fomentarius. Είναι ένα παρασιτικό, σαπροφυτικό μανιτάρι με σκληρή σάρκα και ξυλώδη υφή.

Η επάνω επιφάνεια είναι λεία, σκληρή, με ομόκεντρους κυματοειδείς κύκλους χρώματος από ανοικτό γκρι έως σταχτί. Η κάτω επιφάνεια μαλακή πορώδης, κρεμ χρώματος αρχικά, ανοικτού καφέ στην ωριμότητα.

Αναπτύσσεται σε κορμούς δέντρων, ζώντες η ξερούς, κυρίως οξιάς, βελανιδιάς, λεύκας και κερασιάς.

Είναι η παραδοσιακή ίσκα των παλιών καιρών, η οποία χρησίμευε για προσάναμμα και στη διατήρηση της φωτιάς, επίσης τα ξερά βασιδιώματα χρησιμοποιούνταν για καυτηριασμό πληγών ως αιμοστατικό καθώς και στη βυρσοδεψία.

Αυτό που βρήκε ο φίλος ο Βασίλης Α. στη δασική περιοχή της Ελάτης είναι μεγάλο με διάμετρο περί τα 45 εκατ. (στη βιβλιογραφία εμφανίζεται με διάμετρο από 5 έως 40 εκατ.) και είναι σε σχήμα καρδιάς.

mikrovalto.gr

iskaelati7719 3

iskaelati7719 4

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.