Η νέα δημοτική αρχή (Γράφει ο Λάζαρος Γ. Κώτσικας)

9 Ιουνίου 2019
10:39

Έχει περάσει μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών. Το Βόιο επέλεξε τον Χρήστο Ζευκλή για δήμαρχο της επόμενης τετραετίας.

Ο Δήμος Βόιου εν μέσω ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το τεράστιο οικονομικό άνοιγμα, οι πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, η δυσλειτουργικότητα του δήμου (που οφείλεται στο μη ρεαλιστικό οργανόγραμμα του και στην μη αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων διοικητικής οργάνωσης), η καθημερινότητα είναι τα πρώτα θέματα στην μακροσκελή ατζέντα που πρέπει να δει ο νέος Δήμαρχος.

Αν δεν βρεθούν οι λύσεις, ο Δήμος δύσκολα θα είναι σε θέση να δοκιμάσει τις επιλογές του στις προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής. Ακούστηκαν ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη μέσω της διάσωσης και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την χρήση ήπιων και φθηνών μορφών ενέργειας. Για να υλοποιηθούν, χρειάζεται προφανώς ένας σοβαρός σχεδιασμός. Ιδίως όμως για την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης χρειάζεται και κάτι ακόμα. Η αλλαγή κουλτούρας. Από όλους.

Η κατάσταση στο Βόιο είναι τόσο κρίσιμη, που θεωρώ πως ας δεν υπάρξουν οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις, μπορεί να φτάσουμε σε ένα τέλμα από το οποίο δύσκολα θα ξεκολλήσουμε. Η αστυφιλία θα μεγαλώσει και άλλο. Αυτό δημιουργεί άγχος στον νέο Δήμαρχο. Καλείται να μην διαψεύσει τις ελπίδες που στηρίζουν σε αυτόν και την ομάδα του, οι Βοϊάτες.

Ο Κλεισθένης έχει αλλάξει τον τρόπο που θα λειτουργούν οι Δήμοι. Ο Δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία. Είναι υποχρεωμένος να δείξει διάθεση συνεργασίας και να ανοίξει τα χαρτιά του για την στρατηγική του, επιδιώκοντας την πολυσυλλεκτικότητα στο επιτελείο της νέας δημοτικής αρχής. Έχουμε πικρή εμπειρία από τα προβλήματα συνεργασίας που είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ο Κλεισθένης στις μειοψηφήσασες παρατάξεις, δίνει την ευκαιρία να δοκιμαστούν και αυτές με την συμμετοχή τους στην ομάδα που θα πάρει τις αποφάσεις για τον Δήμο. Δεν πρέπει υπό κανένα τρόπο αυτή η δυνατότητα να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης στον βωμό πολιτικών παιχνιδιών και φιλοδοξιών. Ζητείται η στήριξη των επιλογών, μακριά από προκαταλήψεις, τοπικισμούς και μικροσυμφέροντα. Δύσκολες αλλά για το κοινό καλό.

Ας μην ξεχνάνε όλοι τα παραπάνω, και ας θυμηθούν το μήνυμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Στο Βόιο η κάλπη ήταν ξεκάθαρη για το τι ήθελε, για την επόμενη μέρα. Νέους, όχι απαραίτητα βιολογικά, δημοτικούς άρχοντες ως προς την φιλοσοφία.

Λάζαρος Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD

2 σχόλια

  • ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΑΖΑΡΕ, ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΣΥΝΧΑΡΩ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΖΕΥΚΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΩΑΡΧΟΥ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΧΑΡΩ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΘΑ ΣΟΥ ΘΥΜΗΣΩ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΣΤΙΧΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΒΟΥ . ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΗΚΑΝ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΝΕΤΗΡΑ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΤΙΜΑΕΙ ΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΙ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΟΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΙ ΓΟΝΟΙΣ ΣΟΥ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ. Ν.Χ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.