Euroscola 2019: Διάκριση και ανταμοιβή! (Γράφει η Τσαράβα Χριστίνα, μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Σερβίων)

11 Ιουνίου 2019
16:37
Κανένα σχόλιο

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους πολίτες, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα νεολαίας και στην κατανόηση από πλευράς των νέων του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί και νομοθετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ γενικότερα. Θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αποτελεί ένα μυστήριο στους νέους της Ευρώπης. Ενώ αυτή παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των νέων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί παράλληλα ότι οι νέοι θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις για Ευρωπαϊκά θέματα και να έχουν εμπειρίες για την ποικιλομορφία και ενότητα που επικρατεί στην ΕΕ.

  Στις 4 Απριλίου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά η ημερίδα Euroscola, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Πρόκειται για μια συνεδρίαση των νέων από τις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους νέους. Αυτή τη χρονιά, επιλέχθηκα για να εκπροσωπήσω το Γενικό Λύκειο Σερβίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να εκφράσω με τη σειρά μου τις ανησυχίες των νέων του τόπου μας.

  Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος συναντήθηκα με άλλους 23 μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας και το ταξίδι προς την καρδιά της Ε.Ε. ξεκίνησε. Επισκεφθήκαμε αρχικά την Στουτγάρδη, τη Χαϊδελβέργη και το Kehl της Γερμανίας και έπειτα φτάσαμε στον προορισμό μας, το Στρασβούργο. Η πόλη του Στρασβούργου φαντάζει βγαλμένη από παραμύθι του Μεσαίωνα και ιδιαίτερα η Petite France με τα παραδοσιακά αλσατικά σπιτάκια, την αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική των κτηρίων, τον εκθαμβωτικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, αλλά και τον ποταμό Ίλλ που την περιβάλλει. Ακόμα, στο ταξίδι της επιστροφής κάναμε μια στάση στο κοσμοπολίτικο Μπάντεν-Μπάντεν, μια από τις πιο γραφικές λουτροπόλεις της Γερμανίας.

 Ωστόσο, η πιο αξιοσημείωτη εμπειρία ήταν η επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί, συγκεντρωθήκαμε αρχικά για πρόγευμα, έπειτα εγκατασταθήκαμε στις θέσεις των ευρωπαίων βουλευτών, τραβήξαμε μια ομαδική φωτογραφία και ύστερα άρχισαν οι παρουσιάσεις κάθε σχολείου. Ακολούθησαν διάφορες δημοσκοπήσεις, στις οποίες είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρονική ψήφο, καθώς και η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ε.Ε. από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, μας προσφέρθηκε γεύμα στο εστιατόριο του κτηρίου, ενώ έγινε ταυτόχρονα η συγκρότηση ομάδων για το παιχνίδι-διαγωνισμό ‘’Eurogame’’ (πρόκειται για παιχνίδι γνώσεων των διάφορων πολιτισμών της Ευρώπης) , δίνοντάς μας τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα με τους συνομήλικούς μας από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Κατόπιν, άρχισαν οι συνεδριάσεις μεταξύ των νέων, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Αξίζει να αναφέρω εδώ πως τα θέματα που μας απασχόλησαν αφορούσαν κυρίως το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις Ευρωεκλογές του 2019, το μέλλον της Ευρώπης, την μετανάστευση αλλά και την απασχόληση των νέων. Ακολούθως, οδηγηθήκαμε για δεύτερη και τελευταία φορά στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου έγινε η παρουσίαση των εκθέσεων που εγκρίθηκαν από τις ομάδες εργασίας και ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ‘’Eurogame’’. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού έγινε η απονομή του διπλώματος ‘’Euroscola’’ στους νέους, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδήλωση έλαβε τέλος με το άκουσμα του Ύμνου της Ευρώπης.

  Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής που δεν θα ξεχάσω εύκολα. Νιώθω πολύ χαρούμενη και ευτυχισμένη που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να καθίσω στα έδρανα των ευρωπαίων βουλευτών και να γίνω κι εγώ η ίδια ευρωπαία βουλευτής για μία μέρα. Οι γεμάτες ζήλο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μου επέτρεψαν να συνειδητοποιήσω τι εστί Ευρωπαϊκή Ένωση και πως παρά τις διαφορές μας, τα προβλήματά μας είναι δυνατόν να επιλυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά χωρίς συμβιβασμό των ιδανικών μας. Επιπροσθέτως, η επίδραση με άτομα προερχόμενα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες, διεύρυνε τις γνώσεις μου σχετικά με τους Ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, μου προκάλεσε αισθήματα ενότητας και αλληλεγγύης και με βοήθησε στην εξάσκηση της αγγλικής και γερμανικής γλώσσας. Αδιαμφισβήτητα, ο τρόπος διοργάνωσης της ημερίδας με ικανοποίησε ιδιαίτερα, αλλά το γεγονός ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου, ενισχύει το αίσθημα αυτό. Συνολικά, ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία από την οποία νιώθω κερδισμένη, αλλά και ένα υπέροχο τετραήμερο χάρη στην παρέα μου από την Ελλάδα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου που με παρότρυναν να συμμετάσχω στο διαγωνισμό και να παραθέσω τα λόγια του ηθοποιού Μπομπ Χόουπ ‘’Βρισκόμουν πάντα στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, αλλά εγώ οδηγούσα τον εαυτό μου εκεί.’’

Τσαράβα Χριστίνα,

Μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Σερβίων

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.