Δραματική επιστολή Παναγιωτάκη προς Βεστάγκερ: Καταστροφή για τη ΔΕΗ, την ενεργειακή αγορά και την ελληνική οικονομία αν δεν πάρει ΑΔΙ η Πτολεμαΐδα 5 – Τι λέει για την αποεπένδυση

19 Ιουνίου 2019
21:29

Επιστολή σε δραματικούς τόνους, προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager, για την έγκαιρη θέσπιση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να εξασφαλίσει ΑΔΙ για τη μονάδα Πτολεμαϊδα 5, απέστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, την ελληνική αγορά ενέργειας, αλλά και την εθνική οικονομία, εάν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Πτολεμαϊδα 5.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Παναγιωτάκης στην επιστολή του σχετικά με την Πτολεμαΐδα 5, τα ΑΔΙ και την αποεπένδυση:

1. Η κρισιμότητα του θέματος για τη ΔΕΗ, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, που είναι σε εξέλιξη, έγκειται στη βιωσιμότητα της υπό ολοκλήρωση νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V»

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 950 εκατ. ευρώ και η απόφαση για την κατασκευή του είχε ληφθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.

– Η σύμβαση με τον Ανάδοχο του έργου είχε συναφθεί από το 2014, και επί πλέον είχε ήδη συναφθεί δανειακή σύμβαση για ποσό 740 εκατ. ευρώ με την KfW με εγγύηση του EULER HERMES για την οποία η ΔΕΗ είχε ήδη καταβάλει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

– Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα το 2014 εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις (σ.σ. στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής) της υπό έκδοση νέας Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα.

– Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή συνεπεία των οποίων η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, της «Πτολεμαΐδας V».

Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας.

– Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.900 MW, και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V ισχύος 660 MW, μονάδα τελευταίας τεχνολογίας με βαθμό απόδοσης 41,5%, το 2022 οι εκπομπές CO2 από τους σταθμούς της ΔΕΗ θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2017 κατά 57%, και ο συντελεστής εκπομπών θα είναι μειωμένος κατά 69%.

2. Αναφορικά με τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων για τις 15 Ιουλίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ενημερώνει την Επίτροπο ότι, δεδομένης της αιφνίδιας προκήρυξης των εκλογών και συνακόλουθα της παύσης των εργασιών της Βουλής, η προβλεπόμενη από τον νόμο επικύρωση της διαδικασίας από τη Βουλή δεν ήταν δυνατή από την παρούσα Κυβέρνηση. Άρα η μετάθεση της ημερομηνίας για μετά τις εκλογές ήταν μονόδρομος, ώστε το όλο θέμα να το διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση με λειτουργία της Βουλής.

Ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης με την επιστολή του διαβεβαιώνει ότι από την πλευρά της ΔΕΗ «συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειές μας, παρά την προεκλογική περίοδο, ώστε η αποεπένδυση να επιτύχει και μάλιστα μέσα στις τεθείσες προθεσμίες».

energypress.gr

12 σχόλια

  • Ποιος πηρε την αποφαση κυριε Παναγιωτακη να επενδυσει η ΔΕΗ στον λιγνιτη; Βαλατε κατω ολα τα ενδεχομενα βιωσιμοτητας της νεας μοναδας (εκπομπες co2 βασει Ε.Ε, εξασφαλιση κοιτασματων λιγνιτη); Γιατι η ΔΕΗ δεν επενδυσε σε μια μοναδα εναλλακτικου καυσιμου οπως βιομαζα η φωτοβολταικο παρκο; Αν τελικα δεν παρει ΑΔΙ το εργοατασιο ποιος θα ευθυνεται; Και το τελευταιο και σημαντικοτερο ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΡΜΑΝΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ; Παλι ο φορολογουμενος πολιτης θα πληρωσει τη νυφη

    • Και λιγνίτης υπάρχει και μια χαρά επενδυτική απόφαση πήρε η ΔΕΗ. Αλλά Ρώσοι & Γερμανοί ενοχλούνται απ’ τον λιγνίτη και προτιμούν να ηλεκτροδοτείται η Ευρώπη από ρώσικο φυσικό αέριο. Κι οι Γερμανοί να πουλάνε τις άχρηστες ανεμογεννήτριες, που σιγουρεύουν πως θα ηλεκτροδοτούμαστε από φυσικό αέριο.

      Προφανώς δεν έχεις πάρει είδηση ότι η ΕΕ χειραγωγεί την τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2, ακυρώνοντας δικαιώματα όποτε γουστάρει κι αλλάζοντας προδιαγραφές στις μονάδες επίσης όποτε γουστάρει. Αλλά ένα εργοστάσιο για να γίνει θέλει 10 χρόνια, δεν γίνεται όποτε γουστάρει.

      • Προφανώς δεν έχεις πάρει είδηση ότι μας έχετε γεμίσει καρκίνο και έχει κάταστραφεί όλη η περιοχή με το κάρβουνο. Ξεπουλίσατε τις ζωές των παιδιών σας για τα χρήματα και συνεχίζεις να βρίσκεις δικαιολογίες σε ξένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα της τζέπης σου και όσων φάγαν με χρυσά κουτάλια είναι που μας φέραν εδώ…

        • Σωστος ο φιλος. Χωρια αυτο μας εκαναν και τεμπεληδες πονταρωντας ολοι στη «σκεπη του δημοσιου» και αφησαμε ολοι να χαθει χρονος στον οποιο θα μπορουσαμε να επενδυσουμε στον αγροτικο-κτηνοτροφικο τομεα. Τωρα ριχνουμε ευθυνες στην Ε.Ε που θελει αλλες μορφες παραγωγης ενεργειας. Ειναι σα να θελουμε να εχουμε αμαξι με καρμπυρατερ τεχνολογιας 1980 εν ετη 2019. Ε δε γινεται

  • Η βιομάζα και τα φωτοβολταϊκά δεν εξασφαλίζουν ενέργεια όποτε θέλεις και όπως τη θέλεις. Αυτό το εξασφαλίζει μόνο ο λιγνίτης… σε ότι αφορά στο τελευταίο που αναφέρεσαι, η ΔΕΗ δεν έχει καμιά υποχρέωση να θερμάνει την πόλη. Η ΔΕΗ παράγει ρεύμα και όχι θέρμανση… θέρμανση υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες…

    • Ο λιγνίτης σε εξασφαλίζει και δυο μέτρα κάτω απ τη γη πολύ νωρίτερα από όσο πρέπει. Φτάνει πια έχει φύγει πολύ νέος κόσμος. Χρηματοδότηση για Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο απο δω και πέρα

  • Γιατί δεν επιλέχθηκε η κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου? Και γιατί ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή μονάδας φυσικου αερίου ? 5 ιδιωτικές εταιρίες έχουν κάνει αίτηση για την κατασκευή νεων μονάδων φυσικού αερίου που θα καλύψουν το κενό από την απόσυρση λιγνιτικων μονάδων. τα δίκτυα μεταφοράς υπάρχουν στην περιοχή. Γιατί γυρίσαμε σαν περιοχή την πλάτη στο φυσικό αέριο? Στις Σέρρες λειτουργεί τηλεθερμανση με φυσικό αέριο. Οι λιγνιτική μονάδες κλείνουν παντού στην Ευρώπη, καλώς ή κακώς. Στην περιοχή μας στο τέλος θα μείνουν με βάση τον έως σήμερα σχεδιασμό δυστυχώς μόνο 2 μονάδες. Ακόμη και στην Μεγαλόπολη κατασκευαστηκε μονάδα αερίου που δεν θα πουληθεί από την ΔΕΗ,σε αντιθεση με τις εκει λιγνιτικες μοναδες. το φυσικό αέριο θα πάει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας εκτός από την Κοζάνη -Πτολεμαΐδα…

    • Εσύ που επικαλείσαι τις Σέρρες γνωρίζεις πόσο κοστίζει η θέρμανση ενός σπιτιού σε σχέση με την τηλεθέρμανση από την ΔΕΗ? Μην λέμε ότι θέλουμε….
      Το φυσικό αέριο επίσης είναι εισαγόμενο καύσιμο και όχι εθνικό….

      • Οσο κοστιζει η τηλεθερμανση στην κοζανη και πτολεμαιδα το ιδιο κοστιζει και στις Σερρες ενεργειακε αναλυτη

  • Νά σταματήσει καί ο Αγιος Δημήτριος αφού ο λιγνίτης μολύνει τό περιβάλλον μέ τούς ρύπους πού εκπέμπει καί υποχρεούται η ΔΕΗ νά πληρώνει 27 ευρώ τόν τόνο μέ σύνολο τά τριακόσια εκατομμύρια τόν χρόνο. Νά βάλουμε σέ ολα τά βουνά μας Ανεμογεννήτριες καί στά χωράφια φωτοβολταικά πού παράγουν πράσινη ενέργεια καί νά θερμανθεί η Κοζάνη καί η Πτολεμαιδα.

  • “ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ ,Ο ΗΛΙΟΣ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.