Πολιτιστικός Σύλλογος Καπνοχωρίου: Αναβίωση Θρακιώτικου εθίμου “Αη Γιάννης Φουργκαλάς”

25 Ιουνίου 2019
04:36
Κανένα σχόλιο

Απο την πρώτη μέρα της Νομικά κατοχυρωμένης λειτουργίας του Συλλόγου μας (Ιούλιο του 2012) , ένας από τους στόχους της ίδρυσής μας ήτανε και η διάσωση, διατήρηση και διάδοση Εθίμων και ηθών που μαζί τους έφεραν οι Πρόσφυγες, Πόντιοι και Θράκες Πρόγονοί μας. Ο Αη -Γιάννης Φουργκαλάς είναι Έθιμο που κληρονομήσαμε από τους Θράκες συγχωριανούς μας απο την παράλια Κωμόπολη της Ανατολικής Θράκης, του «Πάνιδου» , που βρίσκεται 5 km νοτίως της Ραιδεστού , στη θάλασσα της Προποντίδας. Αναβιώνουμε λοιπόν , κάθε χρόνο , την παραμονή του Γεννέσιου του Ιωάννου Προδρόμου , στην Κεντρική Πλατεία του Χωριού μας , τον Αη- Γιάννη Φουργκαλά .

Ανάβουμε φωτιές , καίμε τα αποξηραμένα Μαγιάτικα στεφάνια μας ( σηματοδοτεί το τέλος της Άνοιξης ) , χορεύουμε γύρω τους και όταν αυτές καταλαγιάσουν , πηδάμε πάνω από τα κάρβουνα , με πειράγματα , γέλια και χαρές , για καλή Υγεία , σύμφωνα με πληροφορίες που κατέγραψα, από τον Σεβαστό και αγαπημένο μας Ιερέα , Αθανάσιο Χατζημανώλη .

Και του Χρόνου με Υγείαν !!!

Είσαστε όλοι, από το Δ.Σ. , εγκάρδια προσκεκλημένοι .

Αγάπη Αμαραντίδου
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοχωρίου Κοζάνης

 

   

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.